- PETRONAS Madeni Yağlar, Lubricant Expo Europe’da Gelecek Odaklı Çözümlerini Sunuyor
- Yeni Volkswagen Transporter Dünya Prömiyeri Yapıldı
- Alfa Romeo Junior Türkiye’de
- Yeni Hyundai SANTA FE Türkiye’de
- Petrol Ofisi Grubu, Babalık İzni Süresini 15 İş Gününe Çıkardı
- Koçaslanlar’dan Cumalıkızık’da İki Yeni Model Lansmanı
- Yeni Peugeot 3008 Türkiye Yollarına Çıktı
- MG’den Teknolojik Hamle: Turbo Hibrit HS Modeli Ekim’de Türkiye’de
- TEST & İNCELEME: YENİ TOYOTA C-HR 1.8 HYBRID
- Otokoç Otomotiv ve Yuvam Dünya Derneği’nden İklim Dostu Mobilite Rehberi Lansmanı
Türkiye, Binek Otoda Avrupa’nın Üretim Üssü Olma Yolunda!
Sevgili okurlarım, daha düne kadar ticari araçta Avrupa’nın üretim üssü olan Türkiye, binek otomobilde de üs olma yolunda hızla ilerlediğini gururla sizlere ifade etmek isterim.
Ülkemiz otomobil üretiminde Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) verilerine göre, ilk üç ayda otomotiv sanayinin toplam üretimi 424 bin adet oldu. İlk çeyrekte 300 bin adet binek otomobil, sadece 124 bin adet ise ticari araç üretimi gerçekleşti. Toplam üretim yüzde 23 artarken, otomobil üretimi yüzde 44 gibi yüksek seviyede arttı.
Ancak Türkiye otomotiv sanayinde yaşanan değişim elbette ki bugünün olayı değil… Binek otomobil üretimi son 5-6 yıldır sürekli artış sinyalini zaten veriyordu. Bunun işaret fişeği olarak göreceğiniz otomobil üretimi önce ticari araç üretimini solladı sonra da ticari araçlara fark atmaya başladı!
OTOMOBİL ÜRETİM HIZLA ARTIYOR
Yine OSD verilerinden derlediğim rakamlara göre 2013 yılında 633 bin adedi binek otomobil, 491 bin adedi ticari olmak üzere 1 milyon 125 bin araç üretildi. 2014 yılında binek otomobil üretimi 733 bin adete çıkarken ticari araç üretimi 437 bin adette kaldı. 2015 yılında devam eden bu süreç, 2016 yılında ise hız kazandı. 2015 yılında toplam üretim 1 milyon 410 bin adete çıktı. Binek otomobil üretimi yüzde 16 artışla 791 bin adete yükselirken ticari araç üretimi ise 567 bin adet olarak gerçekleşti. 2016 yılıne geldiğimizde binek otomobil üretimi yüzde 20 artışla, 950 bin adet üretim seviyelerine ulaştı! Ticari araç üretimi de 535 bin adette kaldı.
Otomobil üssü için ilk adımlar bence Toyota ve Hyundai Assan tarafından atıldı. Bu dönemde Toyota, binek modeli Corolla’yı, Hyundai Assan ise i10 ve i20 modellerini üretmeye başladı. Böylece, otomobil üretim rakamları hızla yükseldi. Ardından Oyak Renault, Megane Sedan üretimini devreye aldı. Böylece Bursa’daki fabrikasında ürettiği model sayısı Clio Hatchback ve Sport Tourer’la birlikte üçe çıktı. Honda ise Şekerpınar’daki fabrikasının kapasitesini yenilenen Civic Sedan’la birlikte artırdı!
Toyota’nın da Verso ve Corolla’dan sonra yeni SUV modeli C-HR’ı üretmesi, otomotiv sanayindeki dönüşümü de adeta uçurdu. En büyük katkıyı ise bence Tofaş yaptı! Egea projesiyle ciddi anlamda otomobil üreticisi haline gelen Tofaş, Türkiye’nin otomobil üssü olma yolundaki hedefine doping etkisi yaptı.
4 YILDA 5.9 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Tüm bunların ışığında otomobil üretimine 2012-2016 yılları arasında yapılan yatırım tutarı 5.9 milyar dolara ulaştı. Sadece 2016’da yapılan yatırım 1 milyar 131 milyon doları buldu. Dolayısıyla bu yatırımlar ağırlıklı olarak binek otomobil üretimi için yapıldı!
Böylece otomotiv sanayinin üretim kapasitesi 1.7 milyon adetten 1.9 milyon seviyesine, ana sanayi istihdamı 48 bin 700’den, 53 bin 400’e yükselmiş oldu.
Bende bu sektörde 1999 yılından itibaren faaliyet gösteren otomobil gazetecisi olarak Otomobil üretiminde ülkemizin “Söz Sahibi” olduğu günlerin daha da yaklaştığını sizlere gururla ifade etmek isterim!
Sektörümüzün daha da ileri gitmesi dileğiyle…
Kalın Sağlıcakla
0 comments