- İTÜ Zes Güneş Arabası Test Sürüşü Kuzey Marmara Otoyolu’nda Yapıldı
- OİB’ten Almanya’ya Ur-Ge Hamlesi
- Petrol Ofisi Madeni Yağlar Lubricant Expo’da Büyük İlgi Gördü
- PETRONAS Madeni Yağlar, Lubricant Expo Europe’da Gelecek Odaklı Çözümlerini Sunuyor
- Yeni Volkswagen Transporter Dünya Prömiyeri Yapıldı
- Alfa Romeo Junior Türkiye’de
- Yeni Hyundai SANTA FE Türkiye’de
- Petrol Ofisi Grubu, Babalık İzni Süresini 15 İş Gününe Çıkardı
- Koçaslanlar’dan Cumalıkızık’da İki Yeni Model Lansmanı
- Yeni Peugeot 3008 Türkiye Yollarına Çıktı
Sosyal Medyada Dunning-Kruger Etkisi
Sosyal medya, günümüzde bireylerin düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini paylaşmaları için popüler bir platform haline geldi. Fakat bazen sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bilgi paylaşımları Dunning-Kruger etkisi ile açıklanabiliyor.
Sosyal psikologlar David Dunning ve Justin Kruger’ın ortaya çıkardığı bu önyargı ile kişiler bir hayalî üstünlüğün bilişsel önyargısı ile ilişkilendiriyorlar. İnsanların yetersiz olduğu durumları fark edememesi hali olarak da açıklanabilir. Bu durumda olan insanların yeterlilik düzeylerini nesnel olarak değerlendirmeleri de mümkün olamıyor.
Dunning-Kruger Etkisi
Dunning-Kruger etkisi, bireylerin kendi bilgi ve yetenek düzeylerini gerçekçi bir şekilde değerlendirebilme yeteneğindeki eksiklikleri ifade eder. Özellikle sosyal medyada bir konu hakkında sınırlı bilgiye sahip olan bireylerin aşırı özgüvenle açıklamalarda bulunma eğiliminde oldukları durumları anlatan bir kavramdır.
Sosyal medyada Dunning-Kruger etkisi birçok farklı şekilde ortaya çıkar. Çünkü sosyal medya platformları oldukça yüksek bir kullanıcı kitlesine hitap ettiği için bizlere farklı konuda çeşitli görüşlerin paylaşıldığı bir ortam sunar. Fakat paylaşılan konulardaki uzmanlığı olmayan kişiler sahip oldukları sınırlı bilgi ile konular hakkında aşırı özgüvenle yorumlar yaparlar. İşte böyle bir durumda sosyal medya kullanıcılarının yanlış bilgilere maruz kalması ve yanlış bilgilerin kitlelere yayılması ciddi bir toplumsal sorundur.
Dunning-Kruger etkisi genellikle sosyal medyada özellikle bilgi paylaşımının hızlı ve anlık olduğu ortamlarda çok daha fazla bir şekilde görülür. Konu hakkında yetkinliği veya tecrübesi olmayan kişiler kendi bilgi düzeylerini abartma eğiliminde olurlar. Bu durum diğer kullanıcıları yanılttığı gibi yanlış yönlenmelerine de sebep olur. Özellikle sağlık, bilim ve siyaset gibi aşırı hassas konularda bu tür yanlış bilgilerin yayılması ciddi sonuçlara yol açabilir.
Sosyal medyada Dunning-Kruger etkisiyle başa çıkmak için bilgi paylaşımlarında şeffaflığın ve açıklığın teşvik edilmesi gerekir. Sosyal medya kullanıcıları sahip oldukları bilgi düzeyini gerçekçi bir şekilde ifade eder ve yaptıkları paylaşımlarda bilgi sınırlarını belirtirlerse sorun kendiliğinden çözülür.
Aslında sosyal medya platformları, paylaşılan içerikler için kullanıcılara doğruluk kontrolü yapma imkanı sunan araçlar geliştirseler çok faydalı olur. Böylece kullanıcılar paylaşılan bilgilerin doğruluğunu hem kontrol etme hem de güvenilir kaynaklardan bilgi edinme fırsatı bulurlar. Ayrıca sosyal medya platformları yanıltıcı içeriklere karşı daha etkili bir mücadele için algoritmik düzenlemeler yapmayı ve sansür haline gelmeyecek içerik denetimi yapmayı da düşünmelidir. Hatta bunu yapan bazı platformlar da şu an benzer algoritmalar üzerinde çalışmaktadırlar.
Sonuç
Özetle sosyal medyada Dunning-Kruger etkisi, bilgi paylaşımını, tartışma kültürünü ve genel bilgi düzeylerini etkileyen önemli bir faktördür. Bu etkiyi iyi anlamak ve farkındalık oluşturarak, sosyal medya platformlarında daha sağlıklı iletişim ve bilgi paylaşımının yapılmasının teşvik edilmesi gerekir. Dunning-Kruger etkisini azaltmak için eğitim, doğrulama ve eleştirel düşünme gibi önlemler ilk akla gelen önlemler olarak düşünülebilir.
0 comments