2021 Değenlendirmesi

By on 12 Ocak 2022

Sevgili Dostlar,

Bir yılı daha geride bıraktık. Gerek sektörümüz açısından gerekse de ekonomi ve doğal afetler açısından çok da hafızamızda güzel anılar bırakan bir yıl olmadı 2021 yılı…

Bu hastalık belasının üzerimizde kara bulut olmaya devam ettiği ve de edeceğini tahmin ederken birde otomotiv sektöründe çip krizi ve dalgalı döviz kuru patlak vererek satışlara neşter vurdu. Otomobillerde kullanılan bu akıllı aletlere talebin elbette diğer sektörlerinde katkısı ile olduğu tartışılmaz. Zira bir çip hayatımızın her anlamında kullandığımız elektronik malzemelerin olmazsa olmazı…

Durum bu olunca da sektörlerin aşırı talebine haliyle dünya üreticileri karşılayamaz oldular. Benim görüşüm ve sektördeki genel kanaat bu krizin 2022 sonuna kadar gideceği yönünde.

Bunun yanında malum yaşanan aşırı dalgalı döviz kuru sebebiyle iğneden ipliğe kadar her şeye inanılmaz bir zam furyası başladı ve bundan elbette ki otomotiv sektörü de nasibini aldı. Gerek ikinci el pazarın aşırı oynaklığı gerekse de üretimin talebi karşılamaması sebebiyle sektör bu darboğazdan nasıl çıkacağını kara kara düşündü. Sonuç olarak kurun belli bir seviyeye gelmesiyle de fiyatlar ufakta olsa inişe geçti. Umarım 2022’de böyle oynak bir kur ile karşılaşmayız!

Bu kadar olaylardan sonra normal olarak sektörün satış hedefleri tutmasa da 700 bini geçmesiyle biraz olsun sevindiğimizi belirtmek isterim. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 61,3 büyüyerek 772 bin 788 seviyesinde gerçekleşti. 2022 sektörün toplam satışı ise yine 750-800 bin bandında olacağı görüşündeyim.

Bunun yanında otomotiv sektörü 2021’de 29 milyar dolarla ihracatta ilk sırada yer aldı. Türkiye ihracatında yine ilk sırada yer alan otomotiv endüstrisi, böylece ihracatta 16 yıldır aralıksız şampiyon sektör oldu.
Ülke bazında Almanya, 2021 yılında ihracatın en büyük pazarı oldu. Almanya’ya geçen yıl ihracat bir önceki seneye göre yüzde 17 artışla 4 milyar 168 milyon dolara yükseldi. Geçen yıl diğer büyük pazarlardan Fransa’ya yüzde 14, Birleşik Krallık’a yüzde 39, İtalya ve İspanya’ya yüzde 15’er, Polonya’ya yüzde 21, ABD’ye yüzde 29, Rusya’ya yüzde 51, Mısır’a yüzde 22 ve Fas’a yüzde 19 ihracat artışı yaşandı.

Ülke grubu bazında ihracattan aldığı yüzde 64,6 payla ilk sırada yer alan AB ülkelerine 2021’de, bir önceki seneye göre yüzde 11 artışla 18 milyar 966 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Geçen yıl Orta Doğu ülkelerine yönelik ihracat yüzde 15 düşerken Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 38, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi’ne yüzde 28, diğer Avrupa ülkelerine yüzde 32 ve Afrika ülkelerine yüzde 21 artış gösterdi.

Tüm bunların yanında akaryakıta gelen ard arda zamlar sebebiyle de kullanıcı tarafında beli resmen büküldü. Nedense kur yükselirken artan akaryakıt fiyatlarının kur inişe geçince halen zamlarla halkın karşısına çıkması da ayrıca üzücü bir durum olsa gerek! Elbette devletin en kolay yoldan vergi aldığı kalemlerin başında akaryakıt ve otomobillerde uygulanan ÖTV oranı!

Neyse 2022 yılı önce sağlık, sonrasında da sektörümüze bol kazanç getirmesini dilerim…

Kalın Sağlıcakla

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir