Öyle Bir Geçer Zaman ki… Otomotivde 20. Yıl: 1999/2019

By on 27 Mart 2019

Zaman o kadar hızla akıp gidiyor ki 1999 yılında otomobil sektörüne ilk girdiğim çömezlik dönemlerimden bugüne hem kendim de hem de otomobil sektöründe gelişmeler ışık hızıyla ilerledi desem abartmış olmam sanırım…

Örneğin ben otomobil gazetecisi olduğum ilk günlerde bizler için elektrikli otomobil bir hayalden öteye geçmezdi. Bugün ise aramızda neden bu araçlar daha uzun menzile ulaşmıyor, şarj süreleri kısalmalı diye aramızda tartışıyoruz. 🙂

1999’da sektörün toplam satışı 241 bin seviyelerinde iken 2018’de geldiğimizde satış rakamları 485 bin adetler seviyesinde… Bu artış elbette ki yeterli değil. Malum yaşanan kur dalgalanmaları sayesinde sektörümüz 2018/19 da ağır yara aldı. Hükumetin aldığı tedbirler sayesinde biraz olsun rahat nefes alsa da bence ilerisi için devlet desteğinin olması gerekiyor diye düşünüyorum.

Buna paralel olarak aynen bu yıl sektör olarak yaşadığımız dar boğazın bir benzerini belki daha da derinini 2001 yılında hep beraber yaşadık. 2001 yılı Türkiye için zor bir yıl olmuştu. Birbiri ardına yaşanan ekonomik krizler, otomotiv başta olmak üzere tüm sektörleri olumsuz etkiledi. Ancak, 2001 otomotiv sektörü için ‘‘Kabus’’ yılı oldu.

Otomotivde talep durdu, üretim düştü. Satışlar son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu tablo içinde tek sevindirici gelişme, ihracattaki artış oldu. Otomotivciler, üretim, satışlar, ithalat ve ihracatta rekor kırılan 2000 yılını gülümseyerek hatırlarken, 2001 yılını ise krizden ders alarak unutmaya çalışıyorlar.

20 yıllık meslek hayatımın ilk test otomobilini 2000 model aldığım Ford Mondeo olduğu mıh gibi aklıma kazıdım. Dolayısıyla bugüne kadar test etmiş olduğum otomobillerin sayısı ise binleri geçmiştir diye tahmin ediyorum  Kimilerinin özenerek baktığı bir işim olduğunu da gururla ifade etmek isterim.

Bunca otomobil testinin yanı sıra yıllar içinde davet edildiğim yeni model otomobil lansmanlarında da çok anılar, güzel tebessümlerle ayrıldık. Sektör içinde faaliyet gösteren gerek meslektaşlarım gerekse de marka tarafındaki dostlarımızla hep güzel şeyler paylaştık, paylaşmaya da devam ediyoruz. Allah sağlık verdiği sürece de Türk otomobil sektörünün gelişmesi için elimden geleni yapmaya devam edeceğimi ifade etmek isterim.

Sevgiyle Kalın…
Hakan ALKAN

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir