STRES!

By on 25 Kasım 2016

Tıptaki anlamı ruhsal gerilim,diğer anlamı da canlı organizmasında savunma uyandırıcı etkilerle,buna karşı oluşan savunma mekanizması veya dayanıklılığı azaltan fiziksel veya mental gerilim gerginlik …

 

Büyüyen Dünyamızın getirdiği strese bağlı bir çok hastalık, son yıllarda daha da çoğaldı. Geçenlerde bir doktorun TV’de [artık bademcik, orta kulak iltihabı, kansızlık vb. gibi hastalıklarla değil, çağın getirdiği teknolojiye bağlı ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklarla uğraşıyoruz.] diyerek kurduğu cümleler dikkatimi çekti.

Strese bağlı birçok hastalık etrafımızda kol geziyor. Stressiz bir insan yoktur, çünkü çevrede olan bitene tepki veririz. Eğer stres yoksa kişi tepki veremez. Çünkü enerjimiz yoktur, bu da yaşarken ölmekle aynı durumdur.

Bu yüzdende stres hayatın bir parçası kabul edilmektedir. Yani azı karar çoğuda zarar olarak kabul edilmektedir. Uzmanlar stresle başa çıkabilmek için zamanı iyi kullanmamız gerektiğini, her şeye vakit ayırmamız gerektiğini, özellikle spor ve beslenmenin önemine dikkat çekmekte, uyku düzenimize dikkat etmemizi, kendimiz veya başkaları için olumsuz düşünce içine girmememiz gerektiğini söylüyorlar.

Bunun durumu daha da kötüye götüreceğini, söylemektedirler. Kendimizi kötü ve stresli hissettiğimizde, imaj değişimi veya tiyatro sinema konser gibi aktivitelere zaman ayırmak, bizi rahatlatır. Tabiki ruhsal olarak da inançla dua etmek, sabır merhamet, insanlara yardım etmenin ruhumuza verdiği huzur rahatlık kesinlikle tartışılamaz diye düşünüyorum.

Doğanın stresi azaltmaktaki etkisini de baş köşeye koyuyorum. Ben kendimce stresimi azaltmak için, başarabileceğim işlere girmeyi, ayağını yorganına göre uzat felsefesiyle hareket etmeyi paylaşmayı, maddi ve manevi zorlayıcı işlere girmemeyi, elimdekilerin kıymetini bilip şükretmeyi seçiyorum.

Kıskançlık, kindarlık, nefret, öfke vb. duyguları yaşamıyorum. Buda beni mutlu ve stresiyle baş edebilen bir birey yapıyor. Olumsuz insanlarla fazla görüşmeyip enerjimi düşürmüyorum.

Kısacası stresi az hayat, sağlıklı mutlu hayat demektir .

Sağlıkla mutlulukla kalın,

Hoşçakalın…

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir