- Otokoç’un En Yeni ve En Kapsamlı Volvo Tesisi Tarsus’ta Açıldı
- Ford Otosan’ın Yeniköy Fabrikası’nda Ürettiği E-Transit Custom, Avrupa Yollarına Çıktı
- Petrol Ofisi Madeni Yağlardan Bir Yenilik Daha
- TEST & İNCELEME: MAKYAJLI YENİ HYUNDAI TUCSON
- Kedi veya Köpeğiniz Antifriz Yediyse Ne Yapmalı?
- Hyundai 57 Yılda 100 Milyon Araç Üreterek Yeni Bir Tarih Yazdı
- Volkswagen Ticari Araç, 460 km Menzilli İlk Elektrikli Modeli ID.Buzz’ı Satışa Sundu
- Karavanlar, Mercedes-Benz Sprinter İle Çok Farklı
- Kia Türkiye’den Sanat ve Sürdürülebilirliği Buluşturan Sponsorluk
- İTÜ Zes Güneş Arabası Test Sürüşü Kuzey Marmara Otoyolu’nda Yapıldı
Yarı Otonom Sürüş Teknolojisiyle Karşınızda Yeni Nissan Qashqai [VİDEO]
Piyasaya çıktığı ilk günden itibaren kullanıcılardan yoğun ilgi gören ve satış rakamlarıyla Avrupa’nın en çok satan crossover modeli olan Nissan Qashqai her yeni versiyonunda elini güçlendirerek yoluna devam ediyor.
Bu yılki Cenevre Otomobil Fuarı‘nda tasarımıyla birlikte sahip olduğu yeni teknolojilerle de öne çıkan Qashqai, Nissan’ın uzun bir süredir geliştirme sürecini yürüttüğü yarı otonom sürüş teknolojisiyle donatılmış olarak karşımıza çıktı. Nissan’ın sunulan motor seçeneklerinde herhangi bir güncellemeye gitmediği Qashqai hiç olmadığı kadar premium bir yapıya sahip. Geçtiğimiz Mart ayında kapılarını açan Cenevre Otomobil Fuarı‘nda tanıtımı gerçekleştirilen Qashqai, Ekim ayının ilk yarısı içerinde Türkiye’ye giriş yaptı.
Nissan’ın da sık sık vurguladığı “Lider” kimliğini sürdürme işiyse her zaman söylediği gibi ilk sıraları elde etmek kadar zor. “Büyük güç büyük sorumluluk gerektirir.” sözünde kullanıcıların her geçen gün farklılaşan isteklerine cevap vermek durumunda olan Qashqai’nin hal böyle olunca Nissan için elde edilen bu başarıyı korumak da fazlasıyla önemli diye düşünüyoruz.
TASARIM-DONANIM
Nissan’ın yeni tasarım diliyle birlikte özellikle ön paneldeki ızgara çizgisinin çok daha öne çıkarıldığını yeni Micra olmak üzere konsept aşamasında olan birçok modelde önceden görmüştük. Markanın V-Motion adını verdiği bu tasarım dili üzerine ön ızgarasındaki V formu büyüyen ve çok daha öne çıkarılan Qashqai’nin ışıklandırmaları da makyaj programından nasibi aldı.
Tamamen yenilenen LED teknolojisine sahip gündüz farlarının tasarımı boomerang formuna bürünen Qashqai’nin adaptif yapıda olan far grubunun gece sürüşündeki performansı da artık çok daha iyi seviyede. Tıpkı ön tarafındaki gündüz farları gibi LED arka stopları da boomerang formuna kavuşan Qashqai’nin bu bölümündeki yapısı üç boyutlu lens efektiyle çok daha dikkat çekici gözüküyor. Nissan, ön ve arka tamponlarda da yaptığı küçük dokunuşlarla Qashqai’de çok daha tatminkar bir görüntü elde etmeyi başarmış.
Nissan Qashqai’nin kapılarını açıp içerisine girdiğimiz andan itibarense artık fark yaratan ve göze çarpan bölgeleri paylaşma zamanımız da geliyor. Araç Türkiye’de Visia, Tekna, Sky Pack, Design Pack ve Platinium Premium Pack olmak üzere beş farklı donanım seviyesinde kullanıcılara sunuluyor.
Test aracımız olan Platinium Premium Pack… Tahmin edilebileceği üzere bu donanım Nissan’ın bu model yılı için Qashqai’yi en güçlü silahlarla kuşandırdığı nokta olsa gerek. İçerisine oturduğunuz anda saran Nappa deri koltuklarla hissiyat olarak sizi olumlu yönde kendine çeken araçta tamamen yenilenen direksiyon da hem görünüm hem de kullanışlılık açısından bize oldukça keyif verdi.
Bizce her otomobilde olduğu gibi burada da kullanıcı olarak en çok muhatap olduğunuz yerler genel itibarıyla konsol ve sürücü ekranı. Qashqai’de ne yenilik var diyerek direksiyon başına oturanların büyük bir bölümünü bu noktada biraz üzecek bir tablonun söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.
Merkezde yer alan multimedya ekranda değişim niteliğinde bir güncelleme yapmayan Nissan, karşımıza Apple CarPlay ve Android Auto desteğini maalesef getirmemiş. Bu da multimedya açısından Qashqai’yi bir adım geriye götürüyor.
Direksiyonun arkasında yer alan sürücü ekranı için de benzer şeyleri söyleyebiliriz. Burada da yeterli ama sınıfının lideri konumundaki bir modele yakışmayan bir ekran var. Bu noktada eksikliğini hissettiğiniz diğer şeylerse konsolun merkezinde USB girişinin ve arka taraftaki yolcular için ek bir havalandırma çıkışının olmaması!
Nissan burada sadece kolçak bölümünün içerisinde bir adet USB bağlantısına yer vererek beklentilerin gerisinde kalıyor. Madalyonun diğer yüzündeyse bu makyajda ciddi bir değişim almayan Qashqai’nin önümüzdeki yıl devrimsel şekilde değişerek tüm açıklarını kapatacağına olan inancımız var. 🙂
Biraz ondan biraz bundan şeklinde değişimlerle harmanlanan Qasqai’nin belki de üzerinde durulması gereken en önemli parçası ProPilot kapsamında gelen park asistan desteği. Nissan’ın yurt dışında ciddi seviyelere getirdiği sistem şimdilik Türkiye’de “aracı şuraya park eder misin?” noktasında destek sağlıyor. Otonom sürüşün kendini artık somut olarak da hissettirdiği bu özelliği kullanmak içinse bir süre alıştırma yapmak gerekiyor diyebiliriz.
Gaz ve fren hareketlerinin kullanıcı tarafından yapılması gerektiren yapı içerisinde sadece direksiyon manevraları aracın kendisi tarafından kontrol ediliyor. Bir yere park etmek istediğinizde ilk yapmanız gereken şey parkın yapılacağı tarafı sinyal üzerinden sisteme işaret etmek.
MOTOR-PERFORMANS
Güçlendirilen kimlik ve teknolojik parçaların ardından Nissan Qashqai’nin 1.2 litrelik motorla neler vadettiği noktası da kullanıcı deneyiminin temel taşını oluşturuyor. 115 beygir güç ve 165 Nm tork üreten bu motorun performansıyla ilgili konuşmadan evvel amacını ön planda tutmak gerekiyor. Aksi takdirde varılacak sonuçların yanlış yorumlanmasının önüne geçmek hiçte kolay olmaz.
Teknik değerlere baktığımızda Qashqai’nin ortalamada 1.350 kilogramlık bir kompak SUV olduğunu görüyoruz. Bu değer C sınıfını binek otomobillerle benzerlik gösteriyor. Aracın burada fark yaratan tarafı yerden daha yüksek oluşundan ötürü maruz kaldığı rüzgar direnci ki tüketime etki eden önemli parçalardan birisi de bu. Kullanıcıların akıllarındaki temel soru böylesine bir otomobilde güç ünitesinin ne derece başarılı olduğu yönünde.
Motorun limitlerini keşfettikten sonra Qashqai ile rahatlıkla başa çıkabildiğine şahit oluyorsunuz. Aracı 0’dan 100’e 10,5 saniye civarlarında çıkartan bu ünite zaten ilk andan itibaren size bunu hissettiriyor.
Performansta altı çizilmesi gereken nokta ara hızlanma kısmında. Belirli hızlarda seyrederken hızlanmak için gaza sonuna kadar bastığınızda aldığınız tepki çok daha seri değil! Tam bu aşamadan itibaren diğer temel etmen olan şanzıman devreye giriyor. Yedi ileri değerli olan X-Tronic şanzımanla ilgiliyse özellikle belirtilmesi gereken noktalar var.
Öncelikle bu şanzımanı kendi kendine bıraktığınızda fazla devirli oluşuna şahit oluyorsunuz. Yüzde 90‘a yakınını şehir içi trafiğinde geçirdiğimiz 350 kilometrelik yolculuğumuzda şanzımanın bu yüksek devirli karakterinden ötürü tüketim ortalaması 12,5-13,5lt/100km aralığında seyrettiğini ifade etmek isteriz.
Şanzımanı manuel moda alıp geçişleri kendimize yaptığımızda ise şehir içerisinde 1,5 litreye varan tasarruf sağlayabildiğimiz gördük. Aynı zamanda açık bir yolda 100-120 km/s hızlarda gidildiğinde ise genel tüketimde gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. Bu aşamada bilgi ekranına yansıyan en düşük değer 10,3 litre civarlarında oldu ve mesafe arttıkça düşüşün devamlılığına da şahit olduk. Bahsetmekte olduğumuz tüm parçaları bir araya getirdiğimizde potansiyel alıcılar için söylenmesi gereken yegane şey, bu motor/vites kombinasyonuyla Qashqai’nin tam bir yedinci vites yani uzun yol otomobili olduğu yönünde.
GÜVENLİK
Bu kadar tasarıma ve konfora önem veren Nissan Ar-Ge ekibi güvenliğe sizce ne kadar önem verebilir! Doğru tahmin… Zira bu konuda da yeni Qashqai kendine has güvenlik özelliklerine sahip.
Kameralar ve sensörler yardımıyla çalışan 8 farklı güvenlik sistemine sahip Yeni Nissan Qashqai, gece yolculuklarınızda görüşünüzü arttırmak için tasarlanan otomatik uzun far asistanı, trafik işaretlerini tanıma sistemi, şeritte kalmanıza yardımcı olacak şerit uyarı takip sistemi, otomatik çarpışma önleyici sistemi, hareketli nesne ve kör nokta algılama sistemi gibi kendine has birçok güvenlik kalkanını kullanıcısının hizmetine sunuyor!
Yeni Qashqai’de standart olarak sunulan diğer güvenlik ekipmanlarını ise şöyle sıralayabiliriz; Virajlarda savrulmanızı engellemek için aktif yol kontrol sistemi, sürüş kontrol sistemi sayesinde ise Aktif Yol Kontrolü, Aktif Motor Freni, Aktif Sürüş Kontrolü birlikte çalışarak sürüş konforunuzu artırmanıza olanak sağlıyor! Diğer bir güvenlik özelliği ise X-Tronic… Bu sistem de otomobilin virajlarda savrulmasını önlüyor.
Yeni Nissan Qashqai’de ön, yan ve perde hava yastıklarının haricinde ABS, EBD, ESP (Elektronik Denge Kontrol Programı), Stop/Start Sistemi, sürücü-yolcu-yan ve perde hava yastıkları standart olarak sunulan diğer güvenlik özellikleri…
VİDEO
FİYAT
Test aracımız olan 1.2 Otm. Platinium Premium Pack’in anahtar teslim satış fiyatı 144.900 TL’dir. Ülkemizde satışa sunulan modellerin ise başlangıç fiyatları 106 bin TL ile 176 bin TL arasında değişkenlik göstermektedir.
YORUM FARKI
Düşük hacimli turbo motor furyasının en büyük nimetlerinden birisi Türkiye’de yaşanıyor. Herkesin de bildiği gibi hacimler üzerinden ödenen vergiler göz önüne alındığında kullanıcıların otomobillere ulaşılabilirliğini artıran bu motorlardan birisi de geçtiğimiz model yılıyla birlikte Qashqai’ye geldi.
Burada kalın şekilde altı çizilmesi gereken nokta, bu motorun kullanıldığı Qashqai’yi tercih edenler daha çok ekonomi ve konforlu sürüş odaklı profilde olması gerektiği. Zaten motorun size verdiği mesaj ve tepkiler de birebir bu yönde.
Sonuç olarak fazla söze gerek olmadığı görüşündeyim zira test yazımızı da okuduysanız bana siz de hak vereceksiniz diye düşünmekteyim! Bunun nedeni ise ülkemizi Crossover araçlarla tanıştıran Nissan’ın hakkını yememek lazım. Sınıfının satış birinciliğini uzun zamandır elinde bulundurmanın haklı gururunu taşıyan marka, lokomotif markası Qashqai’yi yeniden tasarlayarak bence yeni tasarım felsefesinin ilk adımını atmış. Bundan sonraki dönemde bu felsefenin birçok ürününü piyasaya sürecek olan Nissan markası bence bu işi biliyor.
İç mekânındaki ferahlığa bir de test aracımızdaki gibi cam tavan tercih etmenizi tavsiye edebilirim. Bir de arka diz mesafesindeki genişlik de eskisine oranla daha da arttırılmış. Sonuç olarak yeni nesil Qashqai’deki gözlemim oldukça başarılı bir işin ortaya çıkarılmış olması. Size de bu test yazımızda biraz da olsa yardımcı olup yön gösterebildiysek ne mutlu bize. Yeni testlerde görüşmek dileğiyle…
Kalın Sağlıcakla!
Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi takmayı unutmayın ki sevdikleriniz üzülmesin!
Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/Oto Sevdası- The Makina
instagram.com/Hakan5134
0 comments