- Koçaslanlar’dan Cumalıkızık’da İki Yeni Model Lansmanı
- Yeni Peugeot 3008 Türkiye Yollarına Çıktı
- MG’den Teknolojik Hamle: Turbo Hibrit HS Modeli Ekim’de Türkiye’de
- TEST & İNCELEME: YENİ TOYOTA C-HR 1.8 HYBRID
- Otokoç Otomotiv ve Yuvam Dünya Derneği’nden İklim Dostu Mobilite Rehberi Lansmanı
- Biwatt İlk Sürdürülebilir Ofisini Hilltown AVM’de Açtı
- Kia Sorento Yenilenen Yüzüyle Türkiye’de
- Volvo Car Türkiye’den Premium plug-in Hibrit Satışlarında %62’lik Pazar Payı Başarısı
- Yeni CUPRA Formentor Satışa Sunuldu
- Makyajlı Honda HR-V Türkiye’de
Toyota Yetkili Servisleri Kış şartları için uyarıyor!..
Toyota Yetkili Servisleri ağır kış şartlarının yaşandığı bu günlerde araçlarının bakımlarını zaman geçirmeden yaptırmalarının büyük önem taşıdığına dikkat çekiyorlar. Bu tür periyodik bakımlarda yetkili servislerin kullanılması gerektiğinin altını çizen Toyota Yetkili Servis uzmanları, sürücülerin, araçlarının kış koşullarında sorunsuz bir şekilde çalışması ve güvenli seyahat edebilmeleri için mutlaka bakımlarının yapılması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, özellikle kışlık bakımda araçların yağı, suyu, filtreleri, bujileri, fren tertibatları, silecekleri, hortumları, akü ve lastiklerinin kontrol edilmesinin büyük önem taşıdığını kaydediyorlar.
Bakım yapılmamasının özellikle kış şartlarında araca büyük zararlar verebildiğini ve bakımı yapılmayan araçlarda performansın düştüğünü, yakıt tüketiminin arttığını belirten Toyota Yetkili Servis uzmanları, kış bakımı için şu uyarı ve önerilerde bulunuyorlar;
ARACIN PERİYODİK BAKIMLARININ YAPTIRILMIŞ OLMASI
Periyodik bakımların amacı (mevsimsel bakımlar dahil) araç performansını olabileceği en iyi durumda muhafaza etmek, gelecekte çok büyük arızalara neden olacak küçük problemleri halletmek ve aracın her türlü mevsimsel şartlarda güvenli olmasını sağlamaktır.
AKÜ PERFORMANSI
Araç akülerinin soğuk havalardaki kimyasal reaksiyon hızı düşmektedir. Buna bağlı olarak araç akülerinin elektrolit yoğunlukları kontrol edilmelidir. Yoğunluk seviyesi düşük olan akü içerisindeki su ve asit miktarı değişkenlik göstereceğinden akü elektrolitinin daha yüksek sıcaklıklarda donmasına ve/veya sabahları (soğuk) marş basma kapasitelerinin düşmesine neden olmaktadır.
ARAÇ LASTİKLERİ VE LASTİK HAVA BASINÇLARI
Lastik dış görünüşünün kontrolü (Stepne dahil) yani lastik dişlerinde omuzlarında ve yanaklarında deformasyon olup olmadığı, lastik diş derinliklerinin ve aşınma miktarının kontrolü, lastik hava basınçlarının kontrolü, lastiklere zincir takılması durumunda takılan zincirin fren hidrolik hortumu veya ABS fren sistemi tekerlek devir sinyal sensör kablo tesisatına zarar vermemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
DİREKSİYON VE SÜSPANSİYON SİSTEMİ
Direksiyon sistemi boşlukları, patlamış amortisörler sürüş güvenliği ve direksiyon hakimiyetini bozacağından özellikle kış şartlarının getirdiği diğer olumsuz koşullarla birleştiğinde önemli tehlikelerin ortaya çıkacağı göz ardı edilmemelidir.
FREN SİSTEMİ
Fren sistemi hidrolik yağ seviyesi, disk, kampana ve balataların durumu, fren hidrolik yağı kaçakları, fren hattı boruları ve hortumlarının durumu, el freninin ayarı ve kontrolü fren sistemi ve elemanlarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Çok soğuk havalarda araç el freninin çekilmesi, balata ve kampanaların yapışması ihtimalini yükseltir.
GÜÇ AKTARMA ORGANLARININ KONTROLÜ
Debriyaj ayırma, kavrama noktasının kontrolü, debriyaj kaçırma kontrolü, debriyaj hidrolik seviyesi ve kaçak kontrolü yapılmalıdır. Şanzıman, debriyaj, aks ve millerden oluşan güç aktarma organlarındaki problemler aracın kontrolsüz sürüşünü ortaya çıkarabilir. Ani vites geçişi, kademeli ilk hareket aracın sürüş dengesini bozabilir. Bu durum kaygan, buzlu yol şartlarında aracın kaymasına ve direksiyon hakimiyetinin bozulmasına sebebiyet verebilir. Islak, buzlu,karlı yol şartlarında ilk kalkış esnasında 2. vites ve küçük direksiyon hareketleri ile kalkış yapılması faydalı olacaktır
TEKERLEK BALANSI VE TEKERLEK DÜZEN AYARI
Aşırı kış şartlarından kaynaklanan yol şartları tekerlek balansı yetersizliklerinde araç hakimiyetini ve lastik yol tutuşunu etkileyeceği göz ardı edilmemelidir. Direksiyon hakimiyeti, yol kararlılığı, dönüşlerden sonra direksiyon toplaması, çekme ve sapma problemlerini ortadan kaldırmak için gereklidir. Bu yüzden özellikle kış şartlarında daha da önemli olan direksiyon hakimiyeti için bu düzen ayarları mutlaka yaptırılmalıdır.
YAKIT VE EMİSYON KONTROL SİSTEMLERİ
Özellikle kış şartlarında yakıt deposu, yakıt filtreleri ve diğer ayırıcılarda biriken ve ayrışan su donabilmekte ve yakıt geçişine imkan vermemekte dolayısıyla motorun çalışması imkansızlaşmaktadır. Yakıt filtresi, su ayırıcıları, yakıt deposu dahil yakıt sistemi, yakıt geçişini engellememesi ve motorun kış şartlarında da çalışması açısından mutlaka kontrol edilmelidir. Yakıt sistemindeki bir kesiklik aracın sürüş stabilitesini bozabilir ve direksiyon hakimiyetinin bozulmasına ve aracın kaymasına neden olabilir.
MOTOR SOĞUTMA SİSTEMİ VE SOĞUTMA SUYUNDAKİ ANTİ-FREEZE MİKTARI AYARLANMALIDIR
Araçlarımızdaki soğutma suyundaki soğutma sıvısı (SLLC) oranı fabrika dolumu yüzde 50 olup bu karışım yüzdesi donmaya karşı minimum sıcaklık derecesini karşılamaktadır. -35° den daha düşük sıcaklıklar ile karşılaşılan bölgelerde anti-freeze miktarı üretici talimatları doğrultusunda ayarlanmalıdır.
UYGUN MOTOR YAĞI KULLANIMI
Motor yağı seçiminde temel kriterlerden birisi aracın kullanıldığı bölgenin iklim sıcaklığıdır. Genelde kullanılan mineral ve yarı sentetik bazlı motor yağları çok soğuk bölgelerdeki sıcaklıkları karşılayamayabilir ve dolayısı ile motor arızaları ve motor zor çalışma problemleri oluşabilir. Bu nedenle çok soğuk bölgelerde en düşük sıcaklığa göre motor yağı kullanmak gerekir.
AYDINLATMA SİSTEMİ
Ağır kış şartlarında ışıklandırma sistemi uygun çalışması açısından mutlaka kontrol edilmesi, görüş ve güvenli sürüş için büyük önem taşımaktadır. Özellikle görüş mesafesinin düştüğü şartlarda fren lambası, stop lambalarının ve sis farlarının uygun şekilde görev yapması kritiktir.
KLİMA VE KALORİFER SİSTEMİ
Klima ve kalorifer sisteminin ve elemanlarının yeterli etkinlikte olması için kış şartlarında bu sistemlerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Klima gaz kontrolü ve performans testi yaptırılmalıdır.
0 comments