TEST/İNCELEME: YENİ OPEL ASTRA

By on 21 Kasım 2022

İstikrarlı geçişlerini başarılı satış rakamlarıyla destekleyen Astra için “L” jenerasyonu başlı başına ilkleri getiriyor. PSA’ya geçişten sonra ilk kez bu kadar net şekilde grubun izlerini taşıyan bir Astra ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz.

Opel’in 1992 yılından beridir ürün gamında yer verdiği Astra, 2022 yılına geçişle birlikte 30. yaşını geride bırakmaya hazırlanıyor. Bu geçiş dönemiyle birlikte aynı zamanda yepyeni bir jenerasyonu da getiren Astra içerisinde, ortalama her beş yılda bir yeni döneme geçiş yapıldığını görüyoruz. Bizde sizler adına yeni nesil Astra’yı yakından inceledik:

TASARIM & DONANIM
Otomotiv dünyasını yakından takip edenler için Astra’nın getirdiği tasarım evrimi çok da sürpriz dinamikler taşımıyor demek doğru olacak. Markanın “Compass” adını verdiği yeni ön yüzü Crossland, Mokka ve Grandland gibi isimlerden sonra Astra’da da görmek mümkün.

Altıncı jenerasyonu tasarım olarak ele aldığımız zaman, sadeliğin öne çıktığını görebiliyoruz. Araca her cepheden baktığımızda, karmaşık çizgilerden uzak net bir karakter karşımıza çıkıyor. Yeni Compass ön yüzü ile birlikte kaput üzerindeki çizgi, araca sadeliğin yanında biraz da agresiflik baharatını katma konusunda güzel bir detay.

IMG_20221116_120617

Yine GS ve GS Line donanım paketlerinde konumlandırılan 18 inç batlı jant seti ve ön tamponun sağ ve sol uçları kesen “çekiç” formlu yapı da ilk kez Astra’da gördüğümüz tasarım detayları arasında.

Astra’nın tasarım dinamiklerinde detaycıların dikkatini çekecek özgün nüansların varlığından da bahsetmek mümkün. Örneğin ön bölüme baktığımızda aracı diğer modellerden ayıran panjurdaki şeritleri görebiliriz. Tamponun yapısıyla güzel bir devamlılık getiren ızgara formunu Mokka ve Grandland gibi diğer isimlerde görmemiştik.

IMG_20221116_120459

Bu ızgara detaylarının yansımalarını kokpitte de hissettik. Klima çıkışlarınında neredeyse birebir şekilde kullanılan şerit formu, güzel bir DNA aktarımını akıllara getiriyor. Değinmek istediğimiz bir diğer tatlı detay ise yalnız Opel ailesi değil segmentte hiçbir otomobilde görmediğimiz bir noktayı beraberinde getiriyor.

Arka bölümde spoylere entegre edilen ışıklandırma detayı, her ne kadar ufak olsa da büyük fark yaratıyor. Tavandaki köpekbalığı anten ile çok keyifli bir bütünlük sağlayan bu ince LED dokunuşu, gece sürüşlerinde de ayırıcı bir etmen olarak işaret edebiliriz.

IMG_20221116_120542

Diğer tasarım detayı ise C sütununda. Opel’in Manta A’dan getirdiği ufak bir gen dokunuşu niteliği taşıyan bu bölümde, üç tırnaklı bir yapı karşımıza çıkıyor. Tasarımın benzerini Manta’da da kullanan marka, HB mirasına güzel bir gönderme yapıyor. Bu da bizim gibi meraklılar için işin duygusal tarafındaki tatmini bir katman daha yukarıya taşıyor.

Yeni Astra’nın kapılarını açıp içerisine girdiğimizde ilk olarak önceki jenerasyonla bir kıyaslama yapmadan edemiyoruz. Bu çerçevede baktığımızda malzeme kalitesinde belirgin bir iyileşmeden bahsetmek mümkün…

Sürücüye dönük konsol tasarımı, direksiyon başında olan kişiyi iyi hissettiriyor. Burada nostaljik bir BMW havası da almadık desek yalan olur. Vites seçicinin baskın olduğu orta konsol ise genel iç tasarımda aracı PSA Grubu ile doğrudan ilişkilendirebileceğiniz neredeyse tek nokta. Citroen ve Peugeot modellerinde de gördüğümüz bu yapının birebir şekilde aktarılması doğrusunu söylemek gerekirse Astra’nın kendi karakterinden biraz taviz verilmiş hissi meydana getiriyor. Aracın genelindeki çalışılmışlığı düşündüğümüz zaman buradaki panelde de gözlerimiz biraz özgünlük aramadı desek yalan olur.

IMG_20221116_120515

AGR sertifikalı ortopedik koltuklara zaten önceki nesilden de alışık olmamız konfor tarafında güzel bir devamlılık getiriyor. Koltuklar demişken, yeni jenerasyonun iç bölümünün büyük çoğunluğunda kadın tasarımcıların eli olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Bunun dışında yepyeni bir direksiyon simidi karşımızda.

Kalite algısı yukarı çekebilmek adına direksiyonun hemen her boşluğunda alüminyum parçalar kullanıldığını görüyoruz. Bu da sürücünün gördüğü kadar en fazla temas halinde olacağı noktalarda algıyı yukarı çekmek için tercih edilmiş bir dokunuş hissiyatı yaratıyor. Bu durum 10 inçlik multimedya ekranın altında konumlanan piyano tipi fiziksel tuşlar için de geçerli.

Opel, tıpkı Peugeot’nun da yaptığı gibi dijitalleşen kokpitte fiziksel tuşlardan vazgeçmeyerek pek çok kişiyi memnun edecek. Konsolda tuşlar ile ekran arasındaki derinlik mesafesi de dikkat çekiyor. Sizin de, tuşlar arasında gezerken kendinizi piyanonun başındaki Ludwig van Beethoven gibi hissetmeniz de mümkün.

Aracın ebatlarına baktığımızda; 4.374 milimetre uzunluğa, 1.860 milimetre genişliğe, 1.470 milimetre yüksekliğe ve 2.675 milimetre aks mesafesine sahip olduğunu görüyoruz. Ebatlardaki tüm bölümler, 14 milimetre aşağı çekilen yükseklik değerinin dışında ileriye taşınmış şekilde karşımıza çıkıyor.

IMG_20221116_120453

Özellikle aks mesafesindeki revizyonla arka taraftaki diz mesafesinde hissedilir iyileşme gördük. Bu artışlara paralel olarak bagaj hacmi de 50 litrenin üzerinde genişleyen Astra, 422 litrelik toplam kullanım alanı sunuyor. Bu değer 380 litre sunan VW Golf ve 411 litre sunan yeni Peugeot 308’in ilerisinde.

Bizim test ettiğimiz GS versiyonu ise tahmin edebileceğiniz üzere bir tek kırmızı halının eksik olduğu tüm donanımları beraberinde getiriyor. Test sırasında kullanıcıların en fazla muhatap olacağı donanımların performansı üzerine yoğunlaşmayı tercih ettik. Bunlardan ilki sürücü ve multimedya ekranları. Sistemleri genel olarak gerek kullanım gerekse görsellik açısından başarılı bulduk. Sürücü ekranındaki görseller, sürüş moduna göre değişen renklerle farklı atmosfer yansıtabiliyor.

Multimedya ekranında da geri bildirimler beklentileri karşılayacak düzeyde. Yeni Astra ürün gamında 10-10 inç olarak iki parça tek çerçeve formunda konumlandırılan ekranlarda siyah boşlukların fazla oluşu da bazılarını yer yer rahatsız edebilir. Burada dikkatimizi çeken bir diğer nokta sunulan ön ve arka kameralar oldu. Çözünürlük olarak fazlasıyla başarılı olan yeni kameralar, ihtiyaç duyulduğunda kusursuza yakın iş çıkartıyor. Üst versiyonlarda gelen açılır cam tavandaki perde ise tıpkı 308’de olduğu gibi manuel olarak açılıyor.

IMG_20221116_120557

MOTOR & PERFORMANS
Astra’nın kaputunun altında 1,2 litrelik turbo benzinli motor yer alıyor. Tüm grubu adeta sırtında taşıyan bu ünite için bir maden demek de çok yanlış olmayacak. Uzun süre segmentinde yılın motoru ödülünü alan bu makine rakamsal olarak bildiğimiz değerleri yola aktarmaya devam ediyor.

130 beygir güç ve 230 Nm tork üreten bu motor, toplamda 1.371 kilogram olan Astra’yı 9,7 saniyede 0’dan 100’e taşıyor. Erişilebilecek olan maksimum sürat ise 210 km/s ile limitli. Motordan ve değerlerden de anlayabileceğimiz üzere 8 kademeli otomatik şanzımanla kombin edilen bu paketten çok ciddi bir performans beklemek mümkün değil. Lakin söz konusu ara hızlanmalar olduğunda “Spor” moda geçişle birlikte istenilen tepkiyi daha hızlı yere aktarabilen bir Astra söz konusu.

PSA’nın EMP2 platformu üzerine inşa edilen yeni Astra’nın altyapısı kendini kanıtlamış bir mimari olarak görülebilir. Ön bölümde MacPherson arka tarafta ise torsiyon çubuğu kombinasyonunu barındıran süspansiyon sistemi, Opel’in kendi içerisinde yaptığı optimizasyonlarla Astra’yı 308’den ayırmayı amaçlıyor.

FİYAT
Test otomobilimiz olan Yeni Opel Astra 1.2 130 HP Benzin AT8 GS’nin anahtar teslim satış fiyatı 949.900 TL’dir.

YORUM FARKI
Astra ile geçen 30 yılın ardından yeni nesil olarak karşımıza çıkan Yeni Opel Astra’yı ilk kez Kıbrıs’ta düzenlenen özel bir etkinlikle kullanma fırsatı bulmuştum. Sonrasında uzun süreli test etmek için yollara çıktığımız yeni nesil Astra, özellikle tamamen yenilenmiş dış tasarımının yanında iç dünyasında yaşanan tasarımsal dokunuşlara kadın eli değdiğini ilk kez lansmanda duymuştuk.

Elbette ki iç dünyasında yaşadığı değişimlerle karşımıza çıkan Astra, ülkemizde yollara çıktığından beri satışlarında yaşadığı başarıyla da rakiplerinin korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

Opel Türkiye’nin özellikle PSA çatısı altına girdikten sonraki başarı grafiği tartışılmaz bir gerçek. Bunda elbette ki profesyonel ekibin katkısı çok büyük! Bu başarılı ekibin arasında değerli dostum Sezengül Canbaz’ın da adına yer vermeden yazıma son vermenin haksızlık olduğunu belirtmek isterim. 🙂

Sonuç olarak Yeni nesil Astra’nın gerek tasarımı, iç dünyası ve 1.2 litrelik ödüllü motoruyla yine Astra fanatiklerine yenilerinin ekleneceğinden şüphem yok.

Şimdiden keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim…

Kalın Sağlıcakla.

Otomobilinize bindiğinizde ilk iş emniyet kemerinizi bağlamak olsun ki
Artı/Eksi
+ Tasarım / yakıt tüketimi / performans / konfor
Eksi bir yön tespit edemedik.

 

Hakan ALKAN
linkedin.com/ Hakan ALKAN
facebook.com/ The Makina
twitter.com/ @alkanhkn

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir