- Ford Otosan’ın Yeniköy Fabrikası’nda Ürettiği E-Transit Custom, Avrupa Yollarına Çıktı
- Petrol Ofisi Madeni Yağlardan Bir Yenilik Daha
- TEST & İNCELEME: MAKYAJLI YENİ HYUNDAI TUCSON
- Kedi veya Köpeğiniz Antifriz Yediyse Ne Yapmalı?
- Hyundai 57 Yılda 100 Milyon Araç Üreterek Yeni Bir Tarih Yazdı
- Volkswagen Ticari Araç, 460 km Menzilli İlk Elektrikli Modeli ID.Buzz’ı Satışa Sundu
- Karavanlar, Mercedes-Benz Sprinter İle Çok Farklı
- Kia Türkiye’den Sanat ve Sürdürülebilirliği Buluşturan Sponsorluk
- İTÜ Zes Güneş Arabası Test Sürüşü Kuzey Marmara Otoyolu’nda Yapıldı
- OİB’ten Almanya’ya Ur-Ge Hamlesi
TEST & İNCELEME: YENİ HONDA JAZZ 1.5 HYBRID
Honda Jazz 4.jenerasyonu ile oldukça iddalı pazara giriş yapmıştı. Hybrid çalışma sistemi ve birçok yeniliği ile tam bir şehir aracı. 4.jenerasyon ile Executive ve Crosstar Executive donanım seviyelerinde bulunan Jazz hakkında test sürüş deneyimimiz hakkında detaylar yazımızda:
TASARIM & DONANIM
Jazz’a dışarıdan baktığınızda standart versiyonda da en baskın şekilde kendisini hissettiren parçaların ışıklandırma grubu olduğunu söyleyebiliriz. Akıllarımıza BMW i3’ü de getiren ve yer yer yansımalarla bu hissiyatı güçlendiren ön far grubunda, oldukça belirgin şekilde konumlandırılan LED gündüz farı gerçekten keyif veriyor.
Jazz, geçtiğimiz nesillerde olduğu gibi bu kombinasyonunda da kokpitiyle segment üstü bir hissiyat ve kullanım alanı vadediyor. Aracın kapılarını açıp içeriye girdiğimizde bizleri İskandinav havasıyla harmanlanan minimal ve yepyeni bir konsol karşılıyor. İlk olarak Honda E’de gördüğümüz yeni direksiyon gerek tasarım gerekse hissiyat olarak büyük keyif veriyor. Konsolun ortasında konumlandırılan 9 inçlik ekran gerek tasarım gerekse kullanımda modern bir hissiyat uyandırıyor.
Bu ekran üzerinden Jazz’ın teknik verilerine ulaşılabiliyor olması, City’nin aksine sistemin otomobile entegre edildiği bütünsel bir deneyime olanak tanıyor. Sistemde kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto’nun sunuluyor olması da kullanıcıları kesinlikle memnun edecek ve artık her otomobilde standart olarak görmek istediğimiz özellikler arasında.
Konsolda dikkatimizi çeken iki farklı nokta olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan ilki kullanılan kumaş kaplama. İç yaşam alanın tasarımına önemli katkı sağlayan bu kaplamada, Dacia Sandero ailesinde olduğu gibi sadece tek bir renk seçeneğinin kullanıldığı görüyoruz. Burada dış karaktere uyum sağlayacak daha hareketli döşeme renklerinin sunulması daha keyifli bir opsiyon olabilirdi. Konsolun sürücü ve yolcu tarafındaki köşelerde karşımıza çıkan bardaklık detayına ise bayıldık. “Keşke her otomobilde olsa” dedirten bu tasarım, verimli alan kullanımı konusunda adeta ders niteliğinde. Havalandırma çıkışlarına yakın konumlandırılan bu bardaklıklar sayesinde mevsime göre içeceğinizi sıcak veya soğuk tutma süreniz de dolaylı şekilde sağlanabiliyor.
Ön bölümde özellikle değinmek istediğimiz bir diğer parça ise sürücü tarafındaki bilgi ekranı. Aslında sadece bu bölüme bakarak bir Japon otomobili içerisinde olduğunuzu da anlayabileceğinize bahse girebiliriz. 7 inç olarak gelen ve çevresi batarya ile yakıt gösterge çubuklarıyla sarmalanan bu bölüm, Jazz’ın Avrupalı rakiplerine göre geride kaldığı nadir noktalardan birisi. Aracın yenilikçi iç tasarım karakterine de pek yakışmadığını düşündüğümüz bu ekran tamamen bilgi odaklı bir yapıyla geliyor.
Özellikle araçla ilgili bazı detayları görmek istediğinizde kendinizi bir rakam ve ikon kalabalığı içerisinde buluyorsunuz. Bu bölümde önümüzdeki süreçte yapılacak kapsamlı bir revizyonla birlikte gelmesini beklediğimiz temalarla görsel açıdan zenginleştirilmiş ve daha gelişmiş bir panelin Jazz’a çok daha fazla yakışacağını düşünüyoruz. Son olarak ön bölümdeki koltukların yanal desteklerinin de biraz daha iyileştirmeye açık olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Jazz, biraz önce de özellikle bahsettiğimiz gibi segmentinin kullanışlılık bazında referans modellerinden birisi. Aracın diz ve baş mesafesindeki başarılı dinamiklerinin yanında A sütununa entegre edilen ekstra cam panelle birlikte adeta panoramik bir görüş sunan sürüş deneyimi var. Arka taraf için de benzer oranda eşsiz niteliklerden bahsedebiliriz. Markanın “Sihirli Koltuk” adını verdiği sistem sayesinde, arka koltuklar tek hareketle 60:40 oranında katlanabiliyor. Kullanıcılar bu sayede arka koltukların olduğu bölümü de depolama alanı olarak değerlendirebiliyor. Buradaki sihir ise koltukların ayrıca dikey pozisyona da getirilebiliyor olması. Honda bu sayede yanınızdan ayırmak istemediğiniz eşyalarınızı kabin içerisinde depolamanızı da mümkün kılıyor. Önceki nesilden de alışık olduğumuz bu özellik, kullanışlılık bazında kesinlikle büyük ayrıcalık.
MOTOR & PERFORMANS
Otomobilin teknik tarafına inmek için kaputun altına bakmak gerekiyor. Burada bizleri 98 beygir güç ve 131 Nm tork üreten 1,5 litrelik benzinli motor karşılıyor. Madalyonu elektrik ayağını üstlenen motorun da devreye girmesiyle birlikte kombinasyonda asfalta 110 beygir güç ve 253 Nm tork değerleri aktarılıyor.
e-CVT otomatik şanzımanla kombin edilen bu ünite ile otomobilin 9,9 saniyelik 0-100 ve 175 km/s’lik maksimum sürat değerleri teknik tabloda karşımıza çıkıyor. Jazz’da konumlandırılan batarya ise enerji geri kazanımı sistemiyle kendi kendini şarj ediyor ve bu da kablo ile dolum gibi bir problemi ortadan kaldırıyor.
Honda Jazz, yeni neslin beraberinde getirdiği hibrit motor dinamikleriyle birlikte iki farklı sürüş dinamiği sunan bir otomobil konumunda. Pazarda var olan mild-hybrid modellerden farklı olarak Honda’nın sisteminde tamamen elektrikli sürüş modunun sunuluyor olması en büyük özellikler arasında. Bu destekle birlikte Jazz’ın şehir içinde ağırlıklı olarak bir elektrikli otomobil olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Özellikle bir eziyet haline gelen dur-kalk trafik dinamiklerinde kabin içerisinin motor sesinden tamamen izole olduğu bir sürüşle baş başa kalıyorsunuz. Jazz’ın benzinli motoru ise ağırlıklı olarak 60 km/s hızdan sonra devreye girme eğiliminde. Bu değer özellikle İstanbul gibi bir metropol için çokça elektrikli sürüşün olacağını da kanıtlıyor.
Şehir içinde elektrikli sürüşün getirisiyle fazlasıyla konforlu bir otomobil olan Jazz Crosstar’ın yüksek hızlardaki izolasyonu da beklentilerimizi karşıladı. Bu modelin standart versiyondan 3 cm yüksek olduğunu düşündüğümüzde, HB’in daha aerodinamik olan yapısının biraz daha avantaj barındırabileceğini düşünüyoruz. Aracın süspansiyonları da şehir içi kullanım odağında ayarlandığının hissiyatını yaratıyor. Sönümlemesi gayet tatmin edici olan süspansiyonun ön bölümde denge çubuğu desteğiyle viraj performansı da başarılı.
Jazz’da standart olarak sunulan sürüş yardımcıları da görevlerini başarılı şekilde yerine getiriyor. Şeritten taştığınız zaman aracın kontrolü üzerine alıp direksiyona müdahale ederek sizi tekrar içeri alması, böyle bir otomobilde görmekten mutlu olduğumuz destekler arasında. Yine dur-kalk desteği sunan adaptif hız sabitleyici, ışıklarda belirli bir süreye kadar olan beklemeler dışında fren-gaz pedalıyla olan bağınızı tamamen koparmanıza olanak tanıyor. Jazz tüm bu elemanlarla birlikte gelecekteki otonom sürüşün nasıl bir deneyim olacağını kullanıcılarına başarılı şekilde aktarıyor.
Jazz Hybrid ile birlikte gelen elektrikli sürüş sadece konforu değil yakıt tüketimini de muhteşem şekilde düşürüyor. Şehir içinde bir scooter segmentindeki bir motosiklet tüketimini akıllarımıza getiren Jazz ile 100 kilometrede 4,0 litre ortalamalarda gezdik. Aracın tamamen şehir içi kullanımda tek depo ile 800 kilometreyi aşan menzile sahip olduğunu da notlarımız arasına kaydettik.
GÜVENLİK
Araçtaki pasif güvenlik özellikleri, en güncel Honda SENSING aktif güvenlik ve sürüş destek teknolojileri paketi ile tamamlanıyor. Yeni daha geniş açılı ve daha yüksek çözünürlüklü kamera, çok amaçlı kameranın ve önceki nesil Jazz’daki Şehir İçi Aktif Fren Sistemi (CTBA) sensör kurulumunun yerini alıyor. Yeni kamera; aracın yol dışına çıktığını, yaklaşmakta olan bir aracı veya sinyaller etkin olmadığında aracın şerit değiştirdiğini tespit etme dahil daha geniş bir alanı ve daha fazla sürüş koşulunu tanımlayabiliyor. Kamera aynı zamanda sürekli net bir görüş için buğulanmayı da önleyebiliyor.
Standart olarak sunulan “Honda SENSING” birçok teknolojiyi bünyesinde barındırıyor. Aydınlatması olmayan yollarda yayaları da tespit etmek için gece kullanım özellikleri daha da geliştirilen Çarpışma Önleme Fren Sistemi kavşaklarda dönüş yaparken karşıdan bir araç gelmesi halinde sürücüyü uyarıyor. Uyarlanabilir Hız Sabitleme Sistemi sürüş hızını öndeki araca göre ayarlarken aynı zamanda düşük hız sürüşlerini de destekliyor. Şerit Takip Sistemi 72 km/s ve üzerindeki hızlarda şehir içinde, şehirlerarası yollarda ve çok şeritli otoyollarda sürüş güvenliğini desteklerken Yoldan Çıkma Önleme Sistemi, aracın asfalt dışına çıkması, yaklaşmakta olan bir araç olması veya sinyaller etkin olmadığında aracın farklı bir şeride geçmesi halinde sürücü uyarıyor.
Trafik İşareti Tanımlama Sistemi trafik işaretlerini tanımlıyor ve bunları gösterge panelinde görüntülüyor. Hız Sınırı ve Girilmez trafik işaretlerini tanımlayan sistem gösterge panelinde aynı anda iki işareti birden gösterebiliyor. Akıllı Hız Sabitleme Sistemi ise aracın hızını sistemin tanımlamış olduğu hız sınırı işaretine göre ayarlıyor. Algılanan Hız Sınırı İşareti o anki sürüş hızından daha düşük ise sistem önce sürücüyü görsel ve işitsel olarak uyarıyor ve ardından aracın hızını düşürüyor. Otomatik Uzun Far Yardımcısı 40 km/s ve zerindeki hızlarda yol ve sürüş koşullarına bağlı olarak uzun farları otomatik olarak etkinleştiriyor ve devreden çıkartıyor. Jazz’ın çarpışma testlerinden 5 yıldızla derecelendirildiğini de bu bölüme son vermeden belirtelim.
FİYAT
Test otomobilimiz olan 1.5L Hibrit anahtar teslim satış fiyatı 1.390.000 TL’dir.
YORUM FARKI
Honda markasının yıllardır en sevilen modelleri arasında haklı bir yer edinen Jazz, yenilenen tasarımı, hibrit motoruyla özellikle yakıtın yüksek seviyede olduğu günümüzde alternatifler arasında önemli bir rol oynuyor. Bunun nedeni ise şehir içindeki tüketim değerinin 3.5 litreleri görmesi olsa gerek!
Gerek iç mekanın ferahlığı gerekse de ekonomik motoruyla rakiplerine göz kırpan yeni Jazz ile geçirdiğimiz test günlerimiz sonunda bende çok memnun oldum. Eminim bu şehir otomobilini sizde kullandığınızda farkını göreceksiniz diye düşünüyorum.
Keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim…
Artı/Eksi
+Tasarım / Yakıt tüketimi / ferah iç mekan
–Cam tavan opsiyonu yok /şanzımana manuel müdahale edilemiyor.
Hakan ALKAN
linkedin.com/ Hakan ALKAN
facebook.com/ The Makina
twitter.com/ @alkanhkn
0 comments