TEST / İNCELEME: RENAULT TALIANT

By on 19 Ekim 2021

Renault’nun küresel çaptaki ürün gamı yenileme çalışmaları, halihazırda satışta olan isimlerin yeni jenerasyonunlarının dışında sürprizleri de içeriyordu. Kaçınılmaz olan elektrik dönüşümünde Megane eVision ile ses getiren Fransız üreticinin geleneksel motor seçenekleri barındıran bazı yeni modelleri de büyük ilgi gördü.

Henüz Türkiye tarafında bir planlama gelişmesi olmayan Coupe SUV modeli Arkana’nın uzun süre gündemimizde olduğu sürece, test konuğumuz Taliant da eklendi. Symbol yerine ürün gamına eklenen modeli ile geride bıraktığımız 4 günlük macerada, kullanıcıları ne gibi deneyimleri beklediğine derinlemesine tahlil etme imkanına eriştik.

IMG_20211015_165237

TASARIM & DONANIM
Otomobilin tasarımına inmeden önce yerini aldığı Symbol’e oranla genel farklarına da değinmek istiyoruz. Bu değerlendirmeye ilk olarak ebatlardan başlamak gerekiyor. Symbol; 2.635 milimetre aks mesafesi, 4.354 milimetre uzunluk, 1.517 milimetre yükseklik ve 1.733 milimetre genişlik değerlerine sahip bir otomobil olarak karşımıza çıkıyor. Symbol’ün yerini alan Taliant ile birlikte kullanıcıları her açıdan ebatsal olarak daha ileride bir otomobil bekliyor. 2.649 milimetre aks mesafesi ve 4.396 uzunluk değerlerine sahip olan Taliant, bu sayede iç yaşam alanında Symbol’den hissedilir oranda daha ferah bir otomobil.

IMG_20211015_165142

Bu ebatsal iyileştirmenin bagaj kullanım hacminde de 100 litrenin üzerinde bir ek alanı da beraberinde getirdiğini görüyoruz. 510 litrelik alan sunan Symbol’ün yerine gelen Taliant’ta bu değer 628 litre gibi çok cömert seviyede. Bu alanda segment lideri olan otomobilin çoğu C Sedan modelinden daha fazla bagaj hacmi sunması da altı çizilmesi gerekenler arasında. Touch donanımda standart olarak sunulan bagaj seperatörü de, farklı ebatlardaki yüklerin daha sağlam şekilde konumlandırılmasından sorumlu. Bagaj konusuyla ilgili belirtmemiz gereken son nokta ise koltukların yatırılma işlemi üzerine. Pazardaki diğer modellerden alıştığımız düğme kullanımının aksine arka koltukları yatırmak için emniyet kemeri bölümünde konumlandırılan ufak fitilleri çekmek gerekiyor.

IMG_20211015_165606

Taliant’a dışarıdan bakan hemen herkes otomobilin yerini aldığı Symbol’e göre sınıfın üzerinde seyreden bir karaktere sahip olduğunu düşünebilir. Nitekim aracı merak edip yanımıza gelen kullanıcılara, Symbol’ün yerine geldiğini söylediğimizde herkesten olumlu tepkiler aldığımızı da burada belirtmek gerekiyor. Otomobile her açıdan baktığımız zaman Renault’nun bu estetik operasyon sonrasında yeni nesil yüzünü otomobile başarılı şekilde naklettiğini görüyoruz. LED gündüz farlarının tamamlayıcısı olan ızgaradaki krom detaylarla birlikte güzel bir hava yaratılmış durumda. 2.500 TL’lik ek ücret karşılığında otomobile dahil edilen 16 inçlik jantların tasarımları da aracın bu dikkat çeken görünümünde çok büyük etken. Yine opsiyon listesinde kendisine yer bulan metalik boya (1.500 TL) da aracın görünümünü bir üst noktaya taşıyan parçalar arasında.

Taliant’ın arka tarafı ise öne göre daha standart parçalar üzerine kurulu. İnce formda tasarlanan LED arka stop tasarımının, Symbol’de konumlandırılan tasarıma göre çok daha modern göründüğü aşikar. Arka tarafta hissedilen bir diğer nokta da hacimsel anlamda. Bagajın da etkisiyle ön bölüme göre daha geniş konumlandırılan bu bölüm, genel görünüşe bakıldığında da ayrılan gövde çizgileriyle bariz olarak farklı hissettiriyor. Tasarım kısmında negatif hissettiren parça ise arka bagajda. Peugeot 301 ve Citroen C-Elysse gibi modellerde de gördüğümüz bagaj yaylarının ve montaj elemanlarının görünür olması aracın genel karakterinde yarattığı beklentiyi maalesef aşağı çekiyor.

renault-taliant-2-1

Taliant’ın kapılarını açıp içerisine girdiğimizde, yazımızın ilk başında bahsettiğimiz Dacia etkisini her noktada hissediyoruz. Symbol’deki Renault kokan ögelerinin hiçbirini burada görme şansımız yok. Direksiyon simidine konumlandırılan Renault logosu dışında kokpitin dinamiklerini oluşturan tüm parçalar Logan ile paralel.
Buna paralel olarak başlangıç seviye olan Joy pakette 3.500 TL’lik ek ücretle araca dahil edilebilen 8 inçlik multimedya ekran, bir kullanıcının ihtiyaç duyduğu her şeye cevap verebiliyor. Navigasyon paketiyle birlikte kablosuz Apple CarPlay desteğinin de sunulduğu bu ekranın, akıllı telefonlarla entegrasyonla çok daha işlevsel bir eleman olduğuna şahit olduk. Tepkileri ve geçiş hızları sorunsuz olan dahili sisteme yine 1.750 TL’lik ek ücretle Navigasyon paketi dahil edebiliyor. Test sırasında bolca yardımında ihtiyaç duyduğumuz navigasyonun da ihtiyaçları karşılamada sorun çıkartmıyor. Bu ekranda Dacia modellerine göre ufak tasarım revizyonları olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Taliant’ın ön konsolundaki eşya gözü de ebatları 5,5 inçin üzerinde olan akıllı telefonları dahi sorunsuz şekilde konumlandırmaya uygun.

IMG_20211015_165357

Taliant’ın arka tarafına geçtiğimizde bizi ebatlarda da bahsettiğimiz tatminkar bir yaşam alanı karşıladı. Diz ve baş mesafesinin yer yer beklentilerin üzerine çıktığı modelde şaft tünelinin çok yüksek olmaması da üçüncü yolcu için konforu biraz da olsa artırma potansiyeli meydana getiriyor. Otomobilin bu bölümünde koltuk arkalarına konumlandırıla katlanabilir tablalar standart olarak geliyor. Ağırlık desteği konusunda sınırlarını zorladığımız bu elemanlar gerçekten kullanışlı. İçecekleriniz koymak için tablayı kendinize çekmeyi unutmamanız gerektiğini de hatırlatalım.

IMG_20211015_165224

MOTOR & PERFORMANS
Taliant’ı yerini aldığı Symbol’den ayıran en büyük özelliklerden birisi dizel motor seçeneğiyle satışa sunulmamış olması. Dacia Logan ailesinde de uygulanan bu karar, 1.0 litrelik turbo benzinli motora fabrika çıkış olarak entegre edilen LPG seçeneğiyle tamamlanıyor. Test konuğumuz olan Taliant’ın kaputunun altında Sandero Stepway’den de tandığımız 1.0 litrelik benzinli motor seçeneği var. 90 beygir güç 142 Nm tork üreten bu motor, 1.100 kilogramlık toplam ağırlığı bulunan Taliant ile baş etme konusunda herhangi bir sorun yaratmıyor. Sollamalarda ihtiyaç duyabileceğiniz ara hızlanmalara da cevap verebilen bu motor, test aracımızda X-Tronic şanzımanla kombin edilmiş durumda.

Tepkisel olarak yer yer ağır kanlı hissettiren bu şanzıman daha çok ekonomik sürüş odağında karakter çiziyor. Turbo motorların esnek olan tüketim değerlerinin belli sınırlarda tutulması gerekliliği doğrultusunda bu çalışma prensibini normal karşılıyoruz. Kullanıcı tarafında aracın tüm donanımlarında olduğu gibi beklenti ve ihtiyaçların karşılanacağı fiyat/performans kriterli bir ünite burada da karşımıza çıkıyor. Eğer sizin için çok hayati değilse, motorun performans verilerinin de daha yukarıda sunulduğu manuel şanzımanı tercih etmeniz daha mantıklı bir karar olabilir.

IMG_20211015_165207

Son olarak Taliant’ın tüketim karakterine yakından bakalım. Bu model Symbol yerine geldiği için doğrudan filo satışlarının da merkezinde konumlanıyor. Bu beklentilerin doğrudan markanın satış hedeflerinde olduğunu da zaten biliyoruz. Böylesine bir senaryoda dizel motor seçeneğinin sunulmamış olması pek çok kişinin kafasında soru işareti yaratabilir. Taliant ile gerçekleştirdiğimiz 600 kilometrelik yolculukta şehir içi, şehir dışı ve bol tırmanışlı karma bir rotada seyrettik.

Bu sürüşte yol bilgisayarında gördüğümüz en yüksek değer 7,5 litre olarak karşımıza çıkarken tüm testi 7 litrelik ortalama ile tamamladık. Renault resmi kaynaklarının fabrika verisi olarak paylaştığı 6,1 litrelik tüketim değerini günlük kullanımda yakalamak pek olası değil. Lakin gerçek bir ekonomik sürüşte 7 litrenin altına da inilebileceğini düşünüyoruz. 50 litrelik bir depoya sahip olan Taliant ile bir tam depo ile 600 kilometrenin üzerini de kolaylıkla görmek mümkün.

GÜVENLİK
Taliant, markanın Clio ve Captur’dan da bildiğimiz CMF-B platformu üzerinde yükseliyor. Bu platformla birlikte otomobile güncel standartlara cevap verebilecek güvenlik teknolojilerinin kapıları da açılıyor. Otomatik yanan farlar, yağmur sensörü, kör nokta uyarı sistemi, ön&arka park sensörleri, geri görüş kamerası, elektrikli park freni ve Start-Stop teknolojisi modelin yardımcı sistemlerinin tamamını Taliant ile birlikte tercih etmek mümkün olacak. Taliant’ta ayrıca E-Call ve Eller Serbest Renault Kart Sistemi’nin sunulması da önemli. Test aracımızda günlük işleyişteki en işlevsel parçalardan olan kart sistemiyle araca anahtarsız giriş ve çalıştırma devreye giriyor.

Buradaki destek Sandero Stepway’de olduğu gibi kusursuz şekilde çalışıyor. İşin güvenlik kısmına geçtiğimizde, artık olması gerektiği gibi baz versiyonda önemli parçalar standart olarak geliyor. ABS, sürücü ve yolcu ön hava yastığı, yan hava yastığı, otomatik yanan farlar, LED gündüz farları, acil fren destek sistemi, elektronik denge programı ve yokuş kalkış desteği gibi özelliklerin tamamı en boş donanım seviyesinde bile standart olarak sunuluyor. Opsiyonel olarak 2.000 TL’ye satın alınabilen sürüş destek paketininse Taliant’a dahil edilmesini şiddetle öneriyoruz. Bu paket içerisinde şehir içi sürüşlerde hayat kurtaracak olan; kör nokta uyarı sistemi, ön-arka park sensörü ve geri görüş kamerası bir arada geliyor.

FİYAT
Malum zıplayan hoplayan dolar kuru ile fiyatlara ulaşamadık. Güncellenmektedir 🙂

IMG_20211015_165728

YORUM FARKI
Renault Symbol’un yerine konumlandırılan Taliant’ı test ederken şunun farkına vardım ki bizim insanımız cebine uygun bu tarz otomobillere ilgisi çok fazla. Özellikle yolda beni çevirip araç hakkında bilgi alanlardan tutun da bir yere park ettiğimde başına toplanan ilgili bakışlara kadar bunu hissetmeniz mümkün.

Dolayısıyla Renault markasına olan güven ve ilgi ülkemizde Megane’nin ateşlemesiyle artarak Taliant’da da devam edeceğe benziyor. Zira 1.0 turbo motorunun kusursuzluğu ile otomatik vitesin uyumu şehir içinde bu otomobili sınıfının lideri yapabilir. Özellikle de filo firmalarının da ilgisi üzerinde bir otomobil Taliant.

Sonuç olarak gerek ulaşılabilir fiyatı, gerekse de Renault güvencesiyle Symbol’un yokluğunu bence aratmayacak bir model olmuş yeni nesil Taliant. Şimdiden tercih edeceklere keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim.

Yeni testlerde buluşmak üzere kalın Sağlıcakla…

Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi takmayı unutmayın ki sevdikleriniz üzülmesin!

 

Artı/Eksi
+ Ekonomik ve güçlü motor / Uygun fiyat / İç Tasarım / Bagaj Hacmi
Farlar LED olabilirdi / Geri görüş kamerasının çözünürlüğü / Otomobilin izolasyon konusunda hala biraz daha yukarı taşınması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle soğuk asfalt yollarda kabin içerisine gelen lastik sesi beklediğimizin üzerinde…

 

 

Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/The Makina

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir