TEST / İNCELEME: HYUNDAI TUCSON

By on 06 Ocak 2022

Bir önceki neslinden tamamen farklı bir tasarımla gelen Yeni Tucson, bu açıdan Hyundai için bir devrimi temsil ediyor. Genel olarak, selefinden daha büyük ve daha geniş bir gövdeye sahip olan Hyundai Tucson, eski nesline göre daha kaslı duruşu, sert ve keskin hatları ve dinamik oranlarıyla oldukça güçlü bir SUV imajı çiziyor.

“Sensuous Sportiness” tasarım kimliğine göre geliştirilen popüler model, orantı, mimari, stil ve teknoloji ile karakterize ediliyor.

Bizde sizler adına yeni yüzüyle dikkat çeken Hyundai’nin kutup yıldızı Tucson’u inceleme fırsatı bulduk.

IMG_20220102_145158

TASARIM & DONANIM
Tasarımının haricinde, yenilikçi teknoloji ve üst düzey mobil çözümlerle de hayata geçirilen Tucson, sahibiyle arasında bir bağ kurmayı amaçlıyor. Modelin öne çıkan en büyük özelliği ise tasarımla bütünleşen yeni parametrik gizli far sistemi. Araç çalıştırıldığı zaman beliren farlar, ön bölümde oldukça güçlü bir ilk izlenim sağlıyor. Işıklar söndüğünde ise aracın ön kısmına hakim olan geometrik desenler ön plana çıkıyor.

En son teknolojiye sahip bu aydınlatma teknolojisi sayesinde, gündüz farları açıldığında da ızgaranın koyu krom görünümü, mücevher gibi şekillere dönüşüyor. Parametrik tasarım çizgisi, aracın yan tarafında da önemli bir tasarım öğesi olarak da dikkat çekiyor. Sert geçişli yüzeyler, şık ve oldukça maskülen bir siluet oluşturuyor. Aynı zamanda aracın bütünüyle çarpıcı bir kontrast oluşturarak dururken bile ileriye doğru hareket ediyormuş gibi bir izlenim uyandırıyor.

Dinamik çizgiler, 19 inç jantlar ve geniş hava girişli tamponlar, güçlü ve atletik bir duruş sağlıyor. Tucson’un sportif tasarım çizgileri, yan aynalardan başlayıp C sütununa kadar devam eden krom parçalarla da ekstra olarak vurgulanıyor. Hyundai Tucson’un sofistike ve ferah iç mekanında da üç farklı renk kombinasyonu bulunuyor. Teknoloji üssünü andıran yeni nesil iç mekanda daha önceki Hyundai modellerinden farklı olarak alışılmışın dışında çizgiler var. Teknoloji ve bilgi uyumlu kokpit, şelalelerden ilham alınarak tasarlanmış.

IMG_20220102_145243

Orta konsoldan başlayarak arka kapılara kadar akan gümüş renkli çizgiler, birinci sınıf malzemelerle bütünleştirilmiş. Segment lideri olma hedefiyle yola çıkacak olan Tucson’da teknolojinin kusursuz entegrasyonu, dijital deneyim ile devam ediyor. Yeni 10,25 inç ekran, aracın kokpitini tamamen dolduruyor. Tamamen yeni bir gövdeye ve platforma sahip olan Tucson’un dinamik oranları, yolcuların konforunu ve ferahlığını ön planda tutuyor.

Hyundai-Tucson-Boyutlar

Bir önceki nesle göre 20 mm daha uzun, 15 mm daha geniş ve 10 mm artırılmış dingil mesafesi gelen Yeni Tucson, kısacası her zamankinden daha geniş.

Dinamik çizgiler, 19 inç jantlar ve geniş hava girişli tamponlar, güçlü ve atletik bir duruş sağlıyor. Tucson’un sportif tasarım çizgileri, yan aynalardan başlayıp C sütununa kadar devam eden krom parçalarla da ekstra olarak vurgulanıyor. Hyundai Tucson’un sofistike ve ferah iç mekanında da üç farklı renk kombinasyonu bulunuyor. Teknoloji üssünü andıran yeni nesil iç mekanda daha önceki Hyundai modellerinden farklı olarak alışılmışın dışında çizgiler var. Teknoloji ve bilgi uyumlu kokpit, şelalelerden ilham alınarak tasarlanmış.

HME_PI_NX4e_ICE_int_dashboard-passenger_3508x2480_CMK_v1.1

Orta konsoldan başlayarak arka kapılara kadar akan gümüş renkli çizgiler, birinci sınıf malzemelerle bütünleştirilmiş. Segment lideri olma hedefiyle yola çıkacak olan Tucson’da teknolojinin kusursuz entegrasyonu, dijital deneyim ile devam ediyor.

IMG_20220102_145259

Yeni 10,25 inç ekran, aracın kokpitini tamamen dolduruyor. Tamamen yeni bir gövdeye ve platforma sahip olan Tucson’un dinamik oranları, yolcuların konforunu ve ferahlığını ön planda tutuyor. Bir önceki nesle göre 20 mm daha uzun, 15 mm daha geniş ve 10 mm artırılmış dingil mesafesi gelen Yeni Tucson, kısacası her zamankinden daha geniş.

IMG_20220102_145044

GÜVENLİK
Konfor anlamında geliştirilmiş bu özellikler; aracın ön, yan ve arkasına yerleştirilmiş 360 derecelik yüksek çözünürlüklü kameralar ile desteklenmiş. Kör nokta görüntüleme asistanı (BVM), arka koltuktaki yolcuların hareketini algılayan Arka Yolcu Uyarısı (ROA), dikkat dağınıklığını algılayan Sürücü Dikkat Uyarısı (DAW) sistemi önemli donanımlardan bazıları. Ancak bunlar da donanımsal özellikleri anlatmak için yeterli değil.

hyundai-tucson-2021-fiyat-listesi-belli-oldu133676_4

Kavşaklarda bile algılama kapasitesine sahip Ön Çarpışma Önleme Asistanı (FCA), çarpışma tehlikesinde fren yapan Kör Nokta Çarpışma Önleme Asistanı (BCA), Şerit Takip Asistanı (LFA), Arka Çapraz Çarpışma Asistanı (RCCA) ve Ön/Arka Park Mesafe Uyarıcısı (PDW) gibi özelliklerle sürüş güvenliği ön planda tutulmuş. Ayrıca, dur-kalk özellikli Akıllı Hız Sabitleyici (SCC) ile duran trafikte bile kullanım kolaylığı sağlıyor. Tabii ki bunların yanında TUCSON’da; birçok araçta bulabileceğiniz yokuş iniş ve kalkış desteği, anahtarsız çalıştırma gibi temel özellikler de bulunuyor.

IMG_20220102_145034

MOTOR & PERFORMANS
Araç, hem benzinli hem de dizel modelde 7 ileri otomatik DCT vites ile geliyor. 7 ileri çift kavramalı şanzıman, orta konsolda konumlandırılmış olan Elektronik Vites Paneli (Shift by Wire) ile kolayca kontrol ediliyor. TUCSON hem benzinli hem dizel versiyonlarında 4 silindirli 1,6 litrelik motora sahip.

Benzinli versiyonda bulunan direkt enjeksiyonlu turbo motor 180 PS güç üretirken, maksimum tork 265 Nm. Önden çekişli bu versiyon 201km/s’lik maksimum hız değerine ve 8,8 saniyelik 0-100km/s hızlanma değerlerine sahip. Dizel versiyonda ise Turbo Intercooler Common Rail (Yüksek Sabit Basınçlı Turbo) motor kullanılmış. 4 silindirli dizel versiyonun beygir gücü 136 PS iken, maksimum tork değeri 320 Nm.

Hem 4×4 hem de önden çekişli 4×2 versiyonun maksimum sürat değeri 180 km/s. 0-100 km/s hızlanma süreleri ise önden çekişli versiyonda 11,4 saniye iken dört çekerde 11,6 saniye. Tüm versiyonlarda yakıt deposu 54 litrelik hacme sahip. Yakıt tüketimi ise kullanım şekline ve moduna (Eco, Normal, Sport) göre; benzinli motorda 6,3 – 8,9 litre aralığında. Bu değer; dizel motorun ise 4×2 versiyonunda 5,1 – 6,5 litre iken, 4×4 versiyonda 5,5 ve 7,0 litre aralığında değişiyor.

FİYAT
Test aracımız olan 1.6 CRDI 136 PS 4×4 Elite Plus’ın anahtar teslim satış fiyatı 824 bin TL’dir.

IMG_20220102_145215

YORUM FARKI
Eskisine oranla özellikle tasarım anlamında evrim geçiren yeni Tuscon, iç dünyasında da oldukça farklı bir alanı kullanıcılarının beğenisine sunmuş.

Yeni nesilde bu farklı tasarım kodlarının arkasında elbette çok başarılı bir Arge ekibi olsa gerek. Zira Hyundai gibi bir dünya markasının son yıllarda ortaya koyduğu tasarım felsefesi de bunun en önemli kanıtı olsa gerek.
Yeni nesil Tuscon’un ekonomik dizel motoruna da değinecek olursak, bence bu ağırlıkta bir SUV’a göre oldukça dikkat çekici bir yakıt sarfiyatını bize sundu. Gerek sıkışık İstanbul trafiğinde gerekse de daha sakin yollarda test ettiğim Tuscon’un yeni yüzü bence çok yakışmış.

Keşke bu dalgalı kur olmasaydı da insanlar bu güzelim SUV’a daha rahat ulaşabilselerdi. Bir yandan da kulağıma gelen duyumlar arasında bayilerde bu araç için bekleyenlerin de bir o kadar çok olması. Yani otomobillere gelen zamlar alıcı kısmı fazla etkilememişe benziyor diyebiliriz.

Şimdiden bu ekonomik ve keyifli SUV’ı tercih edeceklere keyfi maksimum kazasız belasız sürüşler dilerim.
Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerini takmayı ihmal etmeyin ki sevdiklerimiz üzülmesin!

Kalın Sağlıcakla…

 

 

Artı/Eksi
+ Tasarım / Ekonomik motor / Performans / Ekran çok kullanışlı ve dokunmatik geçiş süreleri başarılı / Sinyal verdiğinizde kadranlar bölümüne yansıtılan aynalar ise işin son noktası / Dışarıda tavan rayları 100 kg yük taşıyabiliyor /
120 km hıza ulaşınca araçta oluşan rüzgar sesi. / Motor gücünün yetersiz kalması… Daha güçlü bir motor Tucson’u belki de rakipsiz kılabilirdi!

 

 

Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/The Makina

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir