Sosyal Medyada Hakarete Uğramak

By on 18 Eylül 2022

Sosyal medyada hakarete uğramak herkes için çok can sıkıcı bir konudur. Hakaret eden kişiye karşı hukuksal yollara başvurmadan önce neler yapmanız ve neleri bilmeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

Hakaret Nedir?
Kişi hakarete uğrayıp uğramadığını ancak hakaret tanımını çok iyi biliyorsa anlayabilir. O yüzden öncelikle hukuki açıdan önünüzün açılabilmesi için hakaretin hukuksal olarak tam ne ifade ettiğini bilmeniz gerekir.

Hakaret, Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca suç sayılmıştır. Kanunda “Bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte bir fiil, olgu, yakıştırma veya söz” olarak tanımlanmıştır. Hakaret suçu şikayete tabi bir suçtur ve şikayet halinde soruşturma ve kovuşturma yapılır.

Size Hakaret Edilirse
Eğer sosyal medyada hakarete uğradığınızı düşünüyorsanız önce bu yapılanın bir küfür içermiyorsa gerçekten bir hakaret olup olmadığından emin olmalısınız. Eğer hakarete uğradığınızdan eminseniz ve hukuksal açıdan şikayette bulunmak istiyorsanız yapılan sohbetin ekran görüntülerini kaydetmek olmalıdır. Burada dikkat edilecek en önemli nokta ekran görüntülerinde tarih ve hakaret eden kişinin sosyal medya hesap kimlik bilgilerinin de olmasıdır.

Ekran Görüntüleri Kanıt Teşkil Eder
Bu işlemi tamamladıktan sonra size en yakın savcılığa bir dilekçe ile başvurarak olayı anlatıp ekine de ekran görüntülerini koyarak şikayetçi olabilirsiniz. Hakaret ister cep telefonu kullanırken ister bilgisayar kullanırken yapılmış olsa da gerçekleştiği cihazdan alınacak görüntüleri kanıt teşkil edeceğinden çok önemlidir.

Hesap Sahteyse İşiniz Zor
Eğer hakaret eden kişinin kimliği açık ve net değilse yani takma bir isim ile sosyal medya hesabı açmışsa o zaman işiniz epey zorlaşıyor. Çünkü hakaret gibi hafif suçlarda sosyal medya uygulamalarının merkezi olan ABD adli yazışmalar olsa bile hesap sahibinin bilgilerini vermiyor. Sadece size hakaret eden kişiyi tanıyorsanız veya hesap sahibi kimliğini ve fotoğrafını gizlememişse işiniz çok daha kolaylaşıyor.

Unutmayın ki bir hakaret suçunu oluştuğu andan itibaren şikayet etmek için sadece 6 aylık bir süreniz var. Bu süreyi geçirirseniz şikayetiniz otomatik olarak düşüyor. Umarım kimseyle bu süreci yaşamazsınız. Yaşarsanız da artık ne yapacağınızı biliyorsunuz.

Bu ayki yazımı Leanardo Da Vinci’nin bir deyişi ile bitiriyorum “İnsanlar üçe ayrılır; Görenler, gösterince görenler ve asla görmeyenler”.

 

Aykut Altındağ
maxihaber.net

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir