- Yeni Volkswagen Transporter Dünya Prömiyeri Yapıldı
- Alfa Romeo Junior Türkiye’de
- Yeni Hyundai SANTA FE Türkiye’de
- Petrol Ofisi Grubu, Babalık İzni Süresini 15 İş Gününe Çıkardı
- Koçaslanlar’dan Cumalıkızık’da İki Yeni Model Lansmanı
- Yeni Peugeot 3008 Türkiye Yollarına Çıktı
- MG’den Teknolojik Hamle: Turbo Hibrit HS Modeli Ekim’de Türkiye’de
- TEST & İNCELEME: YENİ TOYOTA C-HR 1.8 HYBRID
- Otokoç Otomotiv ve Yuvam Dünya Derneği’nden İklim Dostu Mobilite Rehberi Lansmanı
- Biwatt İlk Sürdürülebilir Ofisini Hilltown AVM’de Açtı
Renault’un Büyüme Süreci Devam Ediyor…
– 2012 yılının üçüncü çeyreği sonunda Renault grubunun cirosu 8 Milyar 447 Milyon Avro oldu. Ciro, 2011 yılının aynı dönemine oranla yüzde 13,3 azaldı.
– Otomobil biriminin cirosu yüzde 14,4 azalarak 7 Milyar 928 Milyon Avro oldu.
– Satışlar, 2011 yılı üçüncü çeyreğine göre yüzde 5,8 azalarak 596 bin 64 adet oldu.
– Her iki satışın birinden fazlası (yüzde 55) Avrupa dışında gerçekleşti.
– Renault, Avrupa’da ürün gamı yenilenmeden önce pazarda en çok satan üçüncü marka oldu.
– Otomobil biriminde 2012 yılı için işletme nakit fazlası hedefi korundu.
2012 üçüncü çeyreğinde satışlar
Yılın üçüncü çeyreğinde, yüzde 5,5 büyüyen dünya otomobil pazarında, başta Fransa pazarı olmak üzere, Avrupa’da çok olumsuz seyreden pazar koşullarında, Renault grubunun satışları yüzde 5,8 azalarak 596 bin 64 adet oldu. Buna karşılık, yüzde 7,7 artan satışlarla Grup, Avrupa dışındaki uluslararası pazarlarda büyümesini sürdürüyor.
Pazarın daralmaya devam ettiği Avrupa’da (- yüzde 9,3), Fransız (- yüzde 11,7), İtalyan (- yüzde 23,3 ) ve İspanyol ( – yüzde 18,9) pazarlarının hızlı düşüşüne bağlı olumsuz coğrafi karma ile bağlantılı olarak, Renault grubunun satışları yüzde 18,4 azaldı (yüzde 8,5 % pazar payı). Fransa’daki gerileme bir karşılaştırma yapılarak açıklanabilir; Japonya’daki tsunami felaketinin ardından önceki çeyreklerde üretilememiş olan araçların teslimatı ile 2011 üçüncü çeyreğinde yüksek bir faaliyet artışı yaşanmıştı. Grup aynı zamanda İngiltere’de satışa sunduğu ürün arzının yeniden yapılandırılmasının ve Avrupa’da fiyatlarını koruma politikasının etkilerine maruz kaldı.
Bu ay yapılan Clio IV lansmanından önce, Renault markası binek otomobil ve ticari araç pazarından aldığı yüzde 6,8 pazar payı ile (-1,2 puan) Avrupa’da üçüncü sırada bulunuyor. Ticari araçta yüzde 13,9 (-0,8 puan) pazar payı ile liderliğini sürdürüyor.
Dacia markası 2011’e oranla 0,3 puan artışla, binek+ticari araç toplam pazarından yüzde 1,7 pay aldı.
Avrupa dışında, Renault grubu dinamizmini sürdürüyor. İlk kez, iki araçtan birinden fazlası (yüzde 55, +7 puan) Avrupa dışında satıldı.
Amerika bölgesinde, özellikle Brezilya’daki hükümet teşvikleri ile canlanarak yüzde 8,6 büyüyen bir pazarda Grubun satışları yüzde 19,7 artış gösterdi. Grubun en büyük ikinci pazarı konumunu koruyan Brezilya’da, satışlarındaki yüzde 34,5 artış sayesinde Renault yüzde 6,7 pazar payına ulaştı (+0,9 puan). Bir yıldan kısa bir sürede, Duster segmentinde liderliği alarak başarısını kanıtladı.
Avrasya bölgesinde, geçici üretim sıkıntılarına rağmen, satışlar pazar değişimine paralel olarak yüzde 12,4 arttı. Rusya, Grubun en büyük üçüncü pazarı konumunu sürdürüyor.
Euromed-Afrika bölgesinde, yüzde 9,8 büyüyen pazarda satışlar yüzde 4,0 arttı. Grup, Cezayir’de liderliğini yüzde 26,8 pazar payı ile güçlendirirken (+1,4 puan), Türkiye’de özellikle dizel motorlu Symbol satışının sona ermesi nedeniyle 3,6 puan pazar payı kaybetti (yüzde 13,6).
Asya-Pasifik bölgesinde, yüzde 7,1 büyüyen pazarda Grubun satışları yüzde 8,4 azaldı. Grubun en büyük onbeşinci pazarı haline gelen Hindistan’da (yüzde 1,6 pazar payı) Grup, Duster’ın pazara hızlı girişinden yararlandı ve Güney Kore’de yeniden yapılanma planını sürdürdü.
Faaliyet bazında üçüncü çeyreğin cirosu
2012 yılı üçüncü çeyreğinde, Grubun cirosu yüzde 13,3 azalarak (kur etkisi hariç – yüzde 13,3) 8 Milyar 447 Milyon Avro oldu,
Otomobil biriminın cirosu yüzde 14,4 azalarak 7 Milyar 928 Milyon Avro oldu. 2011 üçüncü çeyreğine nazaran Grubun satışlarının düşmesi ve şebeke stoklarının azalması bu gerilemeye 16,3 puan katkıda bulundu (-0,7 puanlık coğrafi karma değişimi dahil). Avrupa’da birim kar marjının korunması ve uluslararası pazarlarda fiyat artışı politikası sayesinde Karma/fiyat etkisi 3,1 puan pozitif oldu. Kur etkisi nötr olurken, -1,2 puanlık bakiye ise, Avrupa pazarlarının daralması ile bağlantılı olarak, -1,0 puanı iş ortaklarına komple araç, aksam ve organ satışlarından olmak üzere, diğer faaliyetlerden geldi.
Satış finansmanı faaliyetinin (RCI Banque) Grubun cirosuna katkısı 2011’in aynı dönemine kıyasla yüzde 6,8 artışla 519 Milyon Avro seviyesine ulaştı. Ortalama kredi stoku 2012 üçüncü çeyreğinde yüzde 6,3 artarak 24,3 Milyar Avroya yükseldi. Yeni kredi sözleşmesi sayısı ise bu çeyrekte yüzde 2,3 azalarak 229 bin 699 adede geriledi.
Beklentiler
Avrupa’da otomobil pazarının üçüncü çeyrekteki değişimi nedeniyle, yıl sonu pazar seviyesi ile ilgili olarak yapılan tahminlerde, Temmuz ayındaki yüzde 6 – 7 düşüş öngörüsüne karşın, özellikle yüzde 10 – 11 yerine en iyi durumda yüzde 13 daralması beklenen Fransa pazarı dikkate alındığında, 2012 yıl sonu pazar öngörüsünün en iyi koşullarda yüzde 8 azalış yönünde revize edilmesi gerekliliği ortaya çıktı. 2012 yılı başında ise Fransa pazarının yüzde 7 – 8 düşüş göstereceği, Avrupa pazarının ise yüzde 3 – 4 arasında daralacağı tahminlerinin yapılmış olduğunu hatırlatalım.
Avrupa dışındaki hızlı büyümeye rağmen bu koşullarda Grubun satışlarının geçen yılın seviyesine ulaşmayacağı tahmin ediliyor.
Grup, 2012 yılında Otomobilde işletme nakit fazlası hedefini koruyor. Bununla birlikte, Avrupa pazarının sürekli gerilemesi bir endişe kaynağı olmaya devem ediyor.
0 comments