Renault-Nissan İttifakı, 2013 Yılında 2,9 Milyar Avro Tutarında Rekor Sinerji Kaydetti!

By on 02 Temmuz 2014

PARIS ve YOKOHAMA (2 Temmuz 2014) — Renault-Nissan İttifakı, 2012 yılında 2,69 Milyar Avroya karşın, 2013 yılında 2,87 Milyar Avro tutarında rekor sinerji kaydetti. İttifakın ortak CMF platformu bazında geliştirdiği ilk modellerini üretip ticarileştirmeye hazırlandığı sırada, satınalma, mekanik ve mühendislik, İttifak bünyesinde başlıca sinerji üretim kaynakları olmaya devam ediyorlar.

2013 yılında, Renault-Nissan Purchasing Organization (RNPO) tarafından ortaklaşa yönetilen satınalma faaliyeti 2013 yılında 1 036 Milyar Avro sinerji üretti. Özellikle ortak platform ve aksamlarla ilgili araç mühendisliği 714 Milyar Avro katkıda bulundu. Ortak geliştirme ve mekanik organ paylaşımlarının payı da 525 Milyar Avro oldu.

Sinerjiler maliyet düşüşleri, kaçınılan giderler ve ek gelirleri temsil ediyorlar. Başından beri üretilen kümülatif sinerjiler değil, sadece her yıl üretilen yeni sinerjiler dikkate alınıyor  Bu sinerjiler Renault ve Nissan’ın performans hedeflerini gerçekleştirmelerini ve müşterilerine mümkün olan en iyi kalite-fiyat oranını sunmalarını sağlıyor.

CMF yaklaşımı ve gelişmekte olan pazarlar lokomotif rol oynuyorlar

İttifak bünyesinde uygulamaya konan modüler yapı sistemi Common Module Family (CMF), sürekli artış gösteren bir sinerji kaynağı.

CMF, Renault ve Nissan’ın bir takım ortak parça ve aksamlardan hareketle geniş bir araç gamı üretmelerine olanak verirken, müşterilere de geniş bir seçenek yelpazesi sunuyor. CMF üç segmentten oluşuyor: Küçük modeller için CMF-A, ara modeller için CMF-B ve daha büyük modeller için CMF-C/D.

Nissan CMF C/D  bazında geliştirdiği ilk modellerini 2013 yılında pazara sundu: Kasım ayında A.B.D.’de Rogue ve Aralık ayında Japonya’da X-Trail. Qashqai ise Avrupa pazarında 2014 Şubat ayında satışa sunuldu.

Renault cephesinde, satışa sunulması planlanan ilk CMF C/D modeli 2015’de Espace’nin ardılı olacak.

İttifak aynı zamanda, 2015 yılında Renault-Nissan’ın Hindistan’daki Chennai fabrikasında üretilmeye başlayacak olan CMF-A,bazlı ilk modellerini de 2013 yılında geliştirmeye başladı.

Renault-Nissan BV Direktörü ve İttifak Başkanlık Yetkili Direktörlerinden Christian Mardrus «CMF modellerin geliştirilmesi, satınalma, mühendislik veya mekanik gibi faaliyetimizin bütün büyük branşlarında sinerjilerin artmasına yol açıyor» şeklinde açıklamada bulundu ve ekledi «CMF yapısının sinerjiler konusunda gelecekte de lokomotif rolünü sürdüreceğine inanıyorum, çünkü 2020 yılına kadar bütün modellerimizin %70’ini kapsaması öngörülüyor. »

İttifak aynı zamanda Rusya ve Hindistan gibi büyümekte olan pazarlardaki Renault ve Nissan’ın ortak fabrikalarında da sinerjiler gerçekleştiriyor. Renault geçen yıl Duster modelini İngiltere ve Güney Afrika’da satmaya başladı. Sağdan direksiyonlu versiyon Hindistan’da Chennai yakınında Oragadam fabrikasında üretiliyor. Yılık üretim kapasitesi 400 bin araç olan fabrika üretimini Renault ve Nissan modelleri arasında paylaştırıyor.

Nissan ise, Renault ile ortağı, Rusya’nın en büyük otomobil üreticisi AVTOVAZ’ın paylaştıkları, Rusya’nın Togliatti şehrindeki üretim kompleksinde üretilen Almera hatchback modelini 2013 yılında ticarileştirmeye başladı.

Renault-Nissan İttifakı’nın diğer sinerji kaynakları

İttifak aynı zamanda satış ve pazarlama gibi başka alanlarda gerçekleştirilen sinerjilerden de yararlanıyor. İttifak, 2013 yılında ilaç sanayi devi Merck ve global bilgisayar hizmetleri alanında çalışan Atos grup ile iki büyük filo yenileme sözleşmesi imzaladı.

Christian Mardrus «İşbirliğimiz sayesinde, tüm dünyada müşterilerimize Dacia’dan Infiniti’ye kadar geniş bir araç gamı sunabiliyoruz» diye vurguladı.

Renault ve Nissan’ın, 1 Nisan 2014 tarihinde Mühendislik, İmalat ve Lojistik, Satınalma ve İnsan Kaynaklarından oluşan dört kilit alanda ortak direktörlükler kurmasıyla İttifak’ın 2016 yılına kadar en az 4,3 milyarlık sinerji gerçekleştirmesi bekleniyor, İttifak’ın anlamlı sinerjiler gerçekleştirmeye başladığı 2009 yılında sinerji tutarı 1,5 Milyar Avro olmuştu.

 

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir