- İTÜ Zes Güneş Arabası Test Sürüşü Kuzey Marmara Otoyolu’nda Yapıldı
- OİB’ten Almanya’ya Ur-Ge Hamlesi
- Petrol Ofisi Madeni Yağlar Lubricant Expo’da Büyük İlgi Gördü
- PETRONAS Madeni Yağlar, Lubricant Expo Europe’da Gelecek Odaklı Çözümlerini Sunuyor
- Yeni Volkswagen Transporter Dünya Prömiyeri Yapıldı
- Alfa Romeo Junior Türkiye’de
- Yeni Hyundai SANTA FE Türkiye’de
- Petrol Ofisi Grubu, Babalık İzni Süresini 15 İş Gününe Çıkardı
- Koçaslanlar’dan Cumalıkızık’da İki Yeni Model Lansmanı
- Yeni Peugeot 3008 Türkiye Yollarına Çıktı
Otomotiv Pazarı Büyürken İthalat Artıyor!
Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) raporuna göre, 2013 yılı Nisan ayında bir önceki yıla göre toplam Pazar yüzde 17, otomobil pazarı ise yüzde 25 oranında artış gösterdi. Ancak otomotiv pazarı büyürken ithalatın payı son 10 yılda yüzde 68’den yüzde 79’a yükseldi.
Otomotiv Sanayii Derneği tarafından hazırlanan “Üretim – İhracat – Pazar Raporu” verilerine göre; otomotiv sanayii, ihracat, iç pazar ve bunlara bağlı olarak üretim açısından Nisan ayında hafif bir artış gösterdi. 2013 yılı Nisan ayında; bir önceki yıla göre toplam Pazar yüzde 17 oranında artarak 77.038 bin adet, toplam ihracat yüzde 14 oranında artarak 69.996 bin adet, toplam üretim ise yüzde 6 oranında artarak 93.308 adet olarak gerçekleşti.
Raporda öne çıkan en önemli veri ise; otomobil pazarında ithalatın pazar payının 2012 yılının ikinci yarısından sonra artarak devam etmesi oldu. Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Kudret Önen sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Sektörümüzün Nisan ayında Pazar, Üretim ve İhracat açısından bir artış gösterdiğini görüyoruz. Özellikle de Pazar
büyümeye devam ediyor. Ancak burada asıl önemli olan ithalatın hızlı bir artış göstermesidir. İç pazarda varolan artış otomobil talebi ile destekleniyor. Ancak otomobilde son 10 yılda yüzde 68 dolayında olan ithalat payı 2012 yılının son çeyreğinden itibaren sürekli artarak yüzde 79 gibi yüksek bir noktaya ulaştı. Benzer şekilde hafif ticari araç talep yapısında da ithalatın payı önemli oranda arttı ve ortalama yüzde 43’den yüzde 46’ya yükseldi. Özellikle temel ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik daralmanın devam etmesi ve buna paralel talep artışının sınırlı kalması üretimimiz ve ihracatımız üzerinde olumsuz sonuçlar yaratıyor. Bu küresel gelişmelere paralel, ihracatın lokomotifi konumundaki sektörümüz AB’ndeki krizin olumsuz etkilerini bertaraf etmek ve ihracatı artırmak için daha fazla alternatif pazarlara yönelmelidir” dedi.
Hafif ticari araç satışlarındaki durgunluğa da değinen Önen “ Otomobil satışları artarken, hafif ticari araç satışlarında durgunluk ve hatta gerileme devam ediyor. Bu durum tüm ticari araçlarda da izleniyor, burada yalnız otobüslerde yerel yönetimlerin alımları ile artış devam ediyor” dedi.
0 comments