Otomotiv Pazarı 2016 Yılında Daralabilir

By on 23 Şubat 2016

Yazıma başlamadan önce Türkiye Otomotiv pazarı adetsel bazda başarılı bir yıl geçirdiğini ifade etmek isterim. 2 seçim ve kurda yaşanan belirsizliğe rağmen iç pazarda hedeflere ulaşılmış olmasını bence memnuniyet verici bir gelişme…

 

Yılı 1,4 milyon adet üretim ve 1 milyon adet ihracat rakamı ile kapatacağız ve bu sektör ve ülkemiz adına gerçekten gurur duyduğumuz bir tablo. Bu yıl iç pazarda dikkat çeken önemli bir konu, artış rakamlarının filo ve kiralama tarafında perakende artışlarına nazaran daha fazla olması. Aslında satışın yönünün değişeceği bir süredir sinyal veriyordu, ancak bu yıl daha net bir tablo oluştu.

Uzun dönem kiralama sektörü bu sene 250 bin adetlik bir park büyüklüğüne ve 100 bin adede yakın alım yapacak hale gelmiş durumda. Dolayısıyla bu sektör her geçen sene daha da büyümeye devam ediyor.

Aynı zamanda kullanılmış araç pazarında önemli bir belirleyici olduklarını da görüyoruz, keza aldıkları kadar aracı da satıyorlar. Piyasaya bir anda sürülen yüksek adetli araçlarda rakamları da elbette bu sektör oluşturabiliyor.

Değerlendirmelerime göre sektörün kredi kullanımı ve faiz oranlarına son derece duyarlı olduğu anlaşılıyor. BDDK’nın krediler üzerindeki baskısı ve faizlerin yukarı yönlü hareketi satışlar üzerinde aşağı yönlü baskılama oluşturuyor. FED’in kademeli faiz artışı, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemede başarılı olamaması ve ülkemizdeki yukarı yönlü faiz artışı ihtimali 2016 yılı için sektörün önemli konularından olacaktır.

Ayrıca yaşanan jeopolitik gelişmeler ve bir türlü sonuçlanamayan Suriye meselesi de tedirginlik oluşturan konularımız içinde yer alıyor.

Güneydoğu bölgemizdeki terör olayları da o bölgede yaşayan otomotivcilerde uzun bir süredir sıkıntı oluşturmaktaydı ve bunun 2016 yılına taşınması da bölgedeki  ticareti etkilemeye devam edeceğe benziyor.

Bu yıl ise hedeflenen yapısal reformların hayata geçmesi, başkanlık tartışmaları ve yeni anayasa sürecinin ticari hayatın önemli gündemi olacaktır.

Bu konularda karşılıklı anlayış ve toplumsal mutabakat ile yol alınması durumunda ülkemizin kazançlı çıkacağı bir sonuç elde edilebilir. 2015 yılı büyüme rakamları yüzde 3- 4 bandında gerçekleşecek, bu oran Türkiye’nin minimum yüzde 5 büyüme zorunluluğunun altında. 2016 yılında da büyüme yüzde 3-4 aralığında olacak gibi görünüyor. Bu durum sektör açısından iç pazarda daralma senaryolarını destekleyecek bir görüntü ortaya çıkarıyor. Tahminlerim, 2016’da pazarın da yüzde 5-10 aralığında daralacağı yönünde…

Yazıma burada virgül koyarken otosevdasi.com’da yer alan yeni model otomobillerin test yazıları ve otomobil dünyasında yaşanan en son gelişmelerin aralıksız devam edeceğini de belirtmek isterim!

“Nerede bir sevda varsa orada mutluluk vardır”

Bitmeyen Sevdalara!

 

Kalın Sağlıcakla…

 

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir