Kaportanın Alt Dünyası

By on 27 Mayıs 2022

Güneş otomobilleri, dizel jeneratörlü elektrikli otomobiller, HEV hibrit elektrikli araçlar, BEVs Bataryalı Elektrikli araçlar, Mild Hybrid EV, PHEV Plug -in Hibrit elektrikli araçlar ; EVs Elektrikli Otomobiller kaputun altındaki kafa karıştırıcı dünyayı simgelemektedir.

Bugüne kadar ezbere gidilmiş, ICE İçten yanmalı motorlarda güç aktarmak ve hareketi tetiklemek için benzin, dizel, bioyakıt, doğalgaz ara teknolojiyi tanımlanmaktadır.

Etimoloji gidişata göre bu kavramların arasında elektrik motorlarını besleyen batarya mekanizmasını Bataryalı Elektrikli Araçları BEVs tarihçesini ait bir yazı dizisi ve oluşturulmuş projelerin içeriklerini aktarmaya çalışacağım.

elektrikli-arac-sarj-altyapisiyla-ilgili-merak-edilenler_1037137

Global pazarın devi olarak lansedilen Tesla, nikel temelli batarya hücresi projesi kapsamında Tesla Advanced Battery Research ekibi pillerin ısınması ve soğumasıyla ilgili daha uzun vadede dayanmasına ilişkin bulgularını ilerletmeye devam etmektedir. Lityum demir fosfat içerikli piller ile nikel temelli piiller aynı enerji yoğunluğuna sahip olacaktır. Piller 25 derecede sabitleştirilirse, 100 yıla kadar dayanma stratejİsini vurgulamaktadır.

20 Amper, 48 Volt ve 1 beygirlik motoru bulunan Detroit Elektrik arabası, II. Abdülhamit tarafından 1888 yılında İngiltere firmasına sipariş edilmiş, kendisi için hazırlanmıştı. Teknik dergilerde kaynağına erişmek mümkün.

bev_elektrikli_arac_1

EV Endüstrisi araçları geleceğe yön vermesinin nedeni, toplam sahiplik maliyeti, yakıt ikmali, bakım maliyetleri İYM araçlardan ucuz olmasından kaynaklanmaktadır. Son yıllarda İYM araçların, küresel ısınma etkisine ait bulgular nedeniyle fosil yakıtların kullanım azalımı politikasını izleyen sistem geliştirilmektedir.

Büyükşehirlerde, hizmet verdikleri halk otobüslerini de ‘ Elektrikli Otobüs Toplumsal Yaklaşım ‘ ideolojisi ile EVs Otobüsler olarak başladıkları değişimi, kendi ekiplerini ve Ar-Ge ‘lerini kurarak geliştirmektedirler. İzmir Şehir içi saha analizini incelediğimizde İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘nin gelecek planlaması ve hedefleri öngörüsünde ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesine 20 adet Bataryalı Elektrikli Otobüsü toplu ulaşımda kullanıma sunmuştur.

Toplumsal mal alımında enerji verimliliği, maliyet karşılaştırması yanında iklim değişikliği endişelenen ülkeler analizi arasında Türkiye görüşleri, endişeli ve çok endişeli verilerine dayandırılmaktadır. Çalışmaların yoğunluk kazandığı batarya, şarj dinamikleri, menzil arttırma konvansiyelleri Bataryalı Elektrikli otomobiller pazar payında büyüme göstereceği öngörülmektedir. Batarya ömrünün uzatılması sıcaklık koruma mekanizması, besleme modülatörlerinin uzun vadede değişiminin sağlanması, menzil arttırılması, hızlı AC-DC şarj yönetimlerinin sağlanması entegre yönetim sistemini tamamlayacaktır.

Avrupa ‘da Otobüslerin ana tahrik sistemine göre değişim trenleri 2030 yılına kadar Elektrikli yapılar %45,2 olarak yükseliş gösterilmesi öngörülmektedir. Bu bağlamda, kamu ve özel toplu ulaşım sistemlerinde kullanılan otobüsler için; bataryalı elektrikli tahrik sistemi 2025 ve 2030 yılında talep artacaktır.

TSOM Analizine göre, Elektrikli otobüslerde tercih edilen şarj sistemi geceden uzun şarj yöntemini tercih ettiği raporlanmaktadır. Çin >16000 filo otobüsü ile garajda geceden şarj sistemini tercih etmektedir.

100

Hızlı Şarj sisteminde ise enerji akışının Pantograf yapılarının farklılığı olarak incelenebilir. Inverted, On-board inverted türleri incelenebilir. Elektrik tahrikli otobüsler için tek şarj sistemi ile çözümler sunabilmektedir. Mekanik aksam ve rayların konfigürasyonu, gelecek parametreler için kompanent oluşturacaktır.

Sürdürülebilir ulaşım sistemleri arasında içten yanmalı motorlu araçlardan, Elektrikli araçlara doğru çok hızlı geçiş söz konusudur. Alternatif enerji yöntemleri olarak da sunulabilir. Sıfır Emisyonlu Sürdürülebilir Ulaşım Sistemlerinin kurulması ve buna yönelik çalışmaların hızla devam etmesinde Türkiye ‘de çalışmalar yürütülmektedir. Elektrikli araç sistemlerinin sessiz olması, düşük emisyon değerlerine sahip olması, toplam mali fayda sağlaması, yakıt ekonomisi ile kalkınım sağlaması oldukça öne çıkmaktadır.

Mild Hybrid EV

Etimolojisine bakıldığında gündemin baş rol trendi elektrikli motorlu araç, 1835 yılında Thomas Davenport tarafından Amerika’da icat edildi. 1832 yılında şarj olma özelliğine sahip olmayan elektrikli araç Robert Anderson tarafından icat edildi. 1897 yılında New York sokaklarında elektrikli taksilerin farları sokakları aydınlattı, 1908 yılında Henry Ford otomobil pazarını yeni bir anlayışa taşımasına sebep oldu.

1602 E BMW 1972 yılında Olimpitat Oyunlarında yerini aldı. 1997 yılında Toyota hibrit Prius çok satıldı. Honda EV Plus, Nissan Altra EV markalarınıda 1997 yılında görmeye başladık. 2006 yılında Dünya Devi, elektrikli otomobil dünyasında devrim niteliğindeki adım 240 km menzile sahip Tesla üretimi Roadcaster sonrası değişen dünya otomobil pazarı.

 
Saygılarımla
Özen ACAR

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir