Geleceğin Piyanosu/Pleyel İçin Peugeot Design Lab…

By on 28 Eylül 2012

ÖRNEK BİR İŞBİRLİĞİNİN MEYVESİ

12 Haziran 2012 tarihinde Paris’te lansmanı yapılan Peugeot Design Lab görevi otomobil dışındaki dış müşteriler için tüm faaliyet alanlarında ürün, hizmet ve deneyim tasarımı olan ve Peugeot tarafından yaratılan global bir tasarım stüdyosu. Stüdyo, özel bir ekiple 2010 yılında yeni Peugeot marka kimliğinin önderliğinde doğdu ve dış kullanımlar sonrasında hızla gelişti. Baştan beri marka kimliği konusunda olduğu kadar objenin karmaşıklığı konusunda da eğitim gören otomobil sektöründen gelen on kadar tasarımcıdan oluşan Peugeot Design Lab, aynı anda çok farklı dünyalarda ürün ve markalar geliştiriyor. Ayrıca ilk obje müzik dünyasının kurallarını değiştirdi.

Piyanist tasarımcılardan birinin önderliğinde Peugeot Design Lab, sektörde yenilikçi bir obje yaratma düşüncesi ile 2011 yılında Pleyel piyanoları Üretimi ile temasa geçti.

“Bu uygulama Pleyel’in tasarım ve çağdaş dünyaya açılma kararlılığında bu son on yıllık hayatına karşılık geliyor”, şeklinde açıkladı Pleyel şirketinin başkanı Hubert Martigny. “Peugeot ve Pleyel’in her ikisi de zaten yakın yaklaşımdaki iki yüz yıllık şirketler”.

Andrée Putman, Michele De Lucchi veya Hilton McConnico ile örnek piyanolar yarattıktan sonra, Pleyel Peugeot Design Lab tarafından önerilen buluşmayı kabul etti. Global marka tasarımın çalışmasında buluşan stüdyo ekipleri, ortak bir DNA bulmak ve iki tarafın yeteneğini en iyi ifade eden sembolik bir piyano sunmak hedefiyle Pleyel İmalat’ın tarih ve uzmanlığından yaraylandılar : otomobil endüstrisine özgü teknikleri en iyi için birleştiren olağanüstü bir işçilik uzmanlığı. Peugeot Design Lab sorumlusu Cathal Loughnane için, “hedef her şeyden önce ne Peugeot ne de Pleyel’in tek başına yaratamayacakları bir obje yaratarak bir yenilik sunmak”. Bir buçuk yıl sonra, bu ortak macera piyano tarihinin en büyük teknik ve görsel yeniliklerinden birine ulaşır.

ÖNCÜ BİR PİYANO

Geleceğin piyanosunun geliştirilmesi, iki şirketin tasarımcıları, mühendisleri ve akustikçileri arasında ortak işbirliğinde aylar boyunca yaptığı araştırma, inceleme ve testleri gerektirdi. Hedef, her şeyden önce baslarda ince, renkli ve güçlü ve tizlerde ışıltılı, uyumlu Pleyel yüksek ses kalitesini korumaktı. Kendi eşsiz dokunuşunu da aynı zamanda korumalıydı. « Piyanonun mekaniğini ve tasarımını değiştirmek sadece eşdeğer bir Pleyel kalitesini sağlamamalıydı, diye açıkladı Hubert Martigny, aynı zamanda göze çarpan bir ilerlemeyi de getirmeliydi ». Ergonomi planı konusunda yenilikçi olan yarım kuyruklu bu piyano ses açısından da öyle oldu ve benzersiz özelliklerini başlatıyor.

 

SIRADIŞI AKUSTİK VE GÖRSEL KALİTE İÇİN ALÇALTIMIŞ MEKANİZMALI BİR PİYANO

İlk önemli ve cesur yenilik olan piyanonun mekanizması solistin klavyesi ile aynı hizada olması için indirildi. « Bu çağdaş piyano tarihindeki en büyük yeniliklerden bir tanesi» diye belirtti enstrümanın iki olağanüstü özelliğini açıklayan Cathal Loughnane:

 

Piyano tarihinde ilk defa, seyirci sanatçının çalışını her açıdan görebiliyor. Bu piyanistin ellerini ortaya çıkarıyor ve halk ile daha büyük bir etkileşim yaratıyor.

 

Aynı zamanda ilk defa, piyanist daha önce hiç ulaşılmamış bir kalite ile enstrümanının sesini duyuyor. İndirilen mekanizma sonuçta anlık hale gelen ses projeksiyonunu artık hiç engellemiyor. “Hayatımda ilk defa, piyanonun sesini duyuyorum” diye belirtti enstrümanının denenmesinden sorumlu Paris Konservatuarı Profesörü CNSMDP ve CRR, konser piyanisti Yves Henry.

 

YENİ AÇILIŞ SİSTEMİ

Peugeot Design Lab, Pleyel danışmanlık büroları ile işbirliği içinde, doğrudan otomobil bagaj kapağından ödünç alınan bir fikir ile bir eli kaldırmaya ve onu desteksiz tutmaya izin veren klavye üzerindeki bir kapağı hayal ederek geleneksel kapak çubuğunu ortadan kaldırttı. Bu unsurdan kurtulduğunda bakışlar piyano mekanizmasının tadını özgürce çıkarabilir.

 

KONSOLLU AYAK

Piyanonun geleneksel üç ayağı, hafiflik ve akıcılık getiren bir asma köprü zarafetindeki konsollu bir tek ayak ile yer değiştirdi. Mimariden ödünç alınan bu benzersiz yenilik, tekli ayak üzerinde havada kaldığı varsayılan ve ona olağanüstü bir görsel hafiflik veren enstrümanın gövdesinin görülmesini sunarak bir sürpriz etkisi yaratıyor.

 

ULTRA-İNCE BİR TAŞIYICI BÖLÜM

Konserdeki performansı ve enstrümanın hafifliğini değiştirmeme endişesi ile, Peugeot Design Lab ekipleri benzersiz incelikte, görünmez ve katlandığında piyanoya mükemmel şekilde entegre olan bir taşıyıcı bölüm hayal ettiler.

KARBON FİBER YAPI

Piyanonun gövdesi ve ses tahtası sese en duyarlı ahşaptan iken kapak ve ayak sadece hafiflik özellikleri değil ses yansıtıcı olması nedeniyle de fiber karbondan gerçekleştirildi. Enstrümanın orta armatürü ağırlığın tamamını destekleyebilmek amacıyla çelik iken, ayak da yine fiber karbondan tasarlandı ve tüm rezonansı ortadan kaldırmak ve akustiği daha iyi yönetmek amacıyla köpükle dolduruldu.

 

TEKNİK USTALIK VE YENİ BİR RESMİ DİLİN KOMBİNASYONU

Piyano, piyano dünyasının klasik kurallarından biri olan siyah cilasını korurken, Peugeot Design Lab hacim, ergonomi ve mimari anlamında tüm geleneksel kuralları değiştirmeye sadık kalarak enstrümanı tamamen yeniden tasarladı. Stüdyo bu sektörde benzersiz bir resmi dil icat etti ve bu piyanoyu görsel olarak senaryolaştırarak havada kalma etkisiyle kütlenin hafiflemesini ortaya koyan deneyimsel bir obje oluşturdu.

Tasarımcılar ona daha sonra otomobil dünyasından ödünç alınan bir dinamizm aktardılar.

Onun taze ve organik silueti, böylece bazen yarış teknesinin aerodinamik gövdesi görünümünü alıyor. Stüdyo, son olarak ona eşi olmayan bir hacim ve mimari algı verdi.

Aerodinamik görünümlü gerçek bir heykelsi yüzeye sahip piyano kesinlikle devrim yaratan ince bir görünüme sahip.

 

« Tarz için tarz yapmıyoruz, diye açıkladı Peugeot Style Müdürü Gilles Vidal. Bu projede hiçbir şey bedava değil ve getirdiğimiz yenilikleri algılanması gerekiyor. Bu enstrüman bir konsept değil ama tasarım stüdyosu ve onun müşterisi arasında uzmanlık değişimini gerektiren gerçek bir ürün».

 

PROJENİN AKTÖRLERİ

 

PLEYEL

1807’de kurulan Pleyel piyanoları İmalatı etiketli 1000 şirketten bir tanesi « Yaşayan Miras şirketi ». Şirket kuyruklu piyanoların değerli müzik aletleri işiyle uğraşan dünyadaki en eski ve Fransa’daki tek piyano üreticisi. 2000 yılından beri, Pleyel şirketi on yıllık modernlik, yaratıcılık ve zamansız bu enstrümanın şekillerini, malzemelerini, renklerini yeniden icat eden tasarımcılar, sanatçılar ve montajcı-dekoratörler ile işbirliğini vurgulayan özel bir piyano koleksiyonunu üretiyor ve seri olarak imal ediyor.

 

Paris yakınındaki Saint Denis’de bulunan İmalat keman, kaliteli kaplama, vernik, cila ve enstrümantal çevresinde ile aynı zamanda dijital teknolojilerin kullanımı ile desteklenen entegre bir tasarım ofisi tasarımdan uygulamaya tüm üretim zincirinin mükemmel kontrol sağlayan yirmi kadar meslek grubunu bir araya getiren olağanüstü bir tesise sahip.

 

Pleyel aynı zamanda çağdaş özel mobilyaların üretimi konusunda da uzmanlığını gösteriyor. Böylelikle, Pleyel montajcı mantığında veya profesyoneller, iç mimarlar, dekoratörler adına ve aynı zamanda özel müşteriler için özel sipariş olarak isteğe bağlı projeleri yaratıyor.

 

PEUGEOT DESIGN LAB

 

200 yıldan daha eski endüstriyel üreticiliği ve 120 yıllık otomobil üreticiliğinden gelen zengin uzmanlığı ile Peugeot 12 Haziran 2012’de otomobil dışı müşterilerin hizmetindeki tasarım stüdyosu olan Peugeot Design Lab’ın açılışını yaptı.

 

Bu hedefi müşteriler için güçlü ve uyumlu marka stratejilerini geliştirmek olan bir Global Marka Tasarımı stüdyosu. Temel misyonu tüm faaliyet alanlarında ürün, hizmet ve deneyim tasarımı yapmak.

 

Gilles Vidal, Style Peugeot Direktörü

Gilles Vidal, 39 yaşında, Art Center College of Design de Vevey (İsviçre) diplomalı, PSA Peugeot Citroën grubuna 1996 yılında girdi. 11 yıldan beri Grubun tarzının yenilenmesine katkıda bulundu. 2010 yılından beri, Style Peugeot’nun müdürü.

2010 yılında SR1 konsept aracı ile tanıtılan, 2012 mart ayında lansmanı yapılan 208’in çizgilerine ilham veren yeni Peugeot marka kimliğinin tanımlanmasında çalıştı.

 

Cathal Loughnane, Peugeot Design Lab sorumlusu

Cathal Loughnane, 35 yaşında, Dublin Institute Of Technology (Bolton ST) mühendislik diplomasına sahip İrlandalı tasarımcı.

 

PSA (iç tasarım ve konsept araçlar) grup markalarının tasarımı hizmetinde geçen 10 yıldan sonra stüdyonun yönetimini aldı. Design Peugeot müdürü Gilles Vidal’in doğrudan sorumluluğu altına geldi.

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir