Eşarj Türkiye’nin En Yaygın Şarj İstasyonu Ağını Kuruyor…

By on 07 Haziran 2012

Son yapılan araştırmalara göre Avrupa’da elektrikli otomobillere yönelik en büyük ilgi Türkiye’den gelirken, devrim yaratan elektrikli araçlar Türkiye’de de satışa sunuldu. Yatırım ve istihdam anlamında ekonomiye yeni bir soluk getirirken küresel ısınmaya karşı tedbir anlamında da büyük öneme sahip bu yapılanma çerçevesinde Eşarj, Türkiye’nin en yaygın şarj istasyonu ağını kuruyor.  

5 yılda 10 milyon Euro’luk yatırım

Şarj istasyonları üretimi, satışı ve şarj istasyonu ağının kurulmasına yönelik çalışan Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Barut, yaşamak için bazı kaynakların tüketilmesi zorunluluğu olsa da, çevre dostu teknolojileri devreye sokarak zararı asgari düzeye indirmeye çalışmanın herkesin görevi olduğuna değindi. “Elektrikli araçlar gerek Türkiye gerekse global platformda her gün yollara çıkan otomobil sayısı düşünüldüğünde çevresel ve ekonomik olarak bir devrimdir. Biz de Eşarj olarak Türkiye’nin en yaygın istasyon ağını kurmak üzere çalışıyoruz. Şu anda kurmuş olduğumuz istasyon sayısı 300’den fazla. 2017 sonuna kadar 10 milyon Euro’luk yatırım yapmış olacağız” şeklinde sözlerini sürdüren Barut, Türkiye’nin en yüksek gider ve cari açık sebebinin petrol ve türevleri kaynaklı giderler olduğunun da altını çizerek “Kullanılacak her elektrikli araç başına giderin yaklaşık 20.000 TL azalacak olması çok önemli bir katma değerdir” dedi.

İlkler Eşarj’dan

Eşarj Genel Müdürü Alper Barut 2008 yılından itibaren AR-GE çalışmalarına yoğun şekilde odaklandıklarını ve 2010 yılında Avrupa liderlerinden Efacec ile imzaladıkları anlaşmanın ardından 2011 yılında kurulumlara hızlıca başladıklarını belirterek;  “Türkiye’de sektörün doğru şekilde yapılanmasını sağlamak için çalışırken bir yandan da ilklere imza atmanın haklı mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Alper Barut sözlerini; Renault-Mais ile şarj istasyonları konusunda işbirliği anlaşması yaptıklarını ve Eşarj olarak Sanayi Bakanlığı’nın önüne Nisan 2011’de ilk şarj istasyonunu kurduklarını belirtti. 

20 dakikada tam şarj

Doğru akımla çalışan elektrikli araçların Türkiye pazarında satılmasıyla birlikte, daha hızlı şarj eden istasyonlarını da faaliyete geçireceklerini söyleyerek devam eden Genel Müdür Alper Barut; “Bu kurulumu takiben de elektrikli araçlar, Eşarj istasyonlarında 20 dakikada tam şarj olabilecek” dedi.

Türkiye’de üretim hakkını aldık

Çevre açısından bakıldığında,  araç başına ortalama 6 ton daha az karbon salınımı olacağına değinen Eşarj Yönetim Kurulu Üyesi Cem Bahar ise; “Yüzde 100 elektrikli araçlar sundukları konfor, performans, ekonomik ve çevre dostu oluşları sebebiyle dünya otomotiv piyasasında yerlerini bulmaya şimdiden başladı. 2015 yılı sonuna kadar Türkiye’de 30 bine yakın elektrikli aracın trafiğe katılması bekleniyor” dedi. Şarj istasyonlarını yerelleştirmek üzere Eşarj olarak Efacec ile Türkiye’de şarj istasyonu üretimi anlaşmasını da imzaladıklarına değinen Bahar; elektrikli araç tercihinde bulunan tüketicilerin şarj etme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ülke geneline yayılmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Sürekli eğitim ve her alanda mevcudiyet

Kamu, özel sektör, üniversiteler gibi birçok platformla işbirliği içerisinde olduklarını belirten Eşarj Yönetim Kurulu Üyesi Cem Bahar, “Elektrikli araç kullanıcılarının platformunun ne kadar geniş olduğu aşikar. Biz de Eşarj olarak bu doğrultuda her platformla işbirliği içerisindeyiz. Misal en son Konya’da OSB’de düzenlenen otomotiv sektörü toplantısında araçları şarj ettik Ayrıca bu kadar yeni bir girişim alanı söz konusu olduğunda doğru ve sürekli eğitim kaçınılmaz. Bayilerimizle eğitim çerçevesinde de sürekli bir aradayız” dedi.

 

 

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir