Basit Şifreler Kabusunuz Olabilir

By on 25 Ağustos 2021

Günlük yaşantımızda kullandığımız bazı basit şifreler hayatımızı kabusa çevirebilir. Çünkü hepimizin sahip olduğu farklı e-posta adresleri, banka ve sosyal medya hesapları, çeşitli servis üyelikleri var ve hepsinin birer şifresi bulunuyor. Bu servisleri kullanmayanlar olsa bile her vatandaşım e-devlet şifresinin olması kaçınılmaz.

Bu yazımızda şifrelerinizin çok daha güvenli olması için yapılması gerekenleri anlatacağım. Eğer anlatacağım kurallara uygun şifreler belirlerseniz güvenliğiniz oldukça yüksek olacaktır.

Her Hesap İçin Farklı Şifre
Her şifre belirleyeceğiniz hesap için farklı şifre belirlemeniz aslında size tek bir avantaj sağlar. Birisi şifrenizi çözer veya ele geçirse aynı şifreyi kullanarak başka hesabınıza ulaşamaz. Aksi takdirde tüm hesaplarınız için aynı şifreyi kullandığınızda şifreniz ele geçirildiğinde tüm hesaplarınızın büyük güvenlik açığı olacaktır.

Şifrenizi Belirlerken Yapmamanız Gerekenler
Herkesin kolayca bulabileceği isminiz, doğum tarihiniz, evcil hayvanınızın adı, lakabınız, eşinizin veya çocuğunuzun adı, evlilik yıldönümü gibi şifreleri kesinlikle kullanmayın. En az 8 karakterden oluşturacağınız şifrenizin içinde en az bir adet küçük-büyük harf, sayı ve semboller ($, !, % vb.) olsun. Sadece uzun ve karmaşık şifreler güvenlidir. Çok güçlü bir şifre tanımlamak istiyorsanız belirtilen şartlarda tanımlanmış 12-15 karakterlik bir şifre sizi gayet güvende tutar. Hatta şifrelerinizi yanlış yazılan kelimeler, sayılar ve semboller oluştursun. Mesela: kırmızı ev yerine; krmzV!454%1 oldukça güçlü bir şifredir.

Rutin Aralıklarla Şifrenizi Değiştirin
Genel bir prensip olarak şifreleri belirleyeceğiniz aylık veya 3 aylık zaman dilimlerinde değiştirin. Şifreleri sürekli değiştirmek olası güvenlik açıklarınızı kapatmanıza yardımcı olur. Siber korsanların işini zorlaştırır. Eski şifreleri de tekrar tekrar kullanmamak gerekir.

Kurtarma Sorusu Önemli
Şifrenizi oluştururken eğer bir şifre kurtarma sorusu belirleyecekseniz burada hazır sorular yerine soruyu da siz belirleyin. Soru da cevap da kimsenin kolay tahmin edemeyeceğiz tarzda olsun. Örnek: “İlkokul arkadaşımın balığının adı”. Cevabı da kolay hatırlamak için “b@lık” olabilir.

Başka Bilgisayarlarda Şifrenizi Kaydetmeyin
Kendi bilgisayarınız dışında yazdığınız şifrelerinizin kayıt edilmediğinden emin olun. Kesinlikle “beni hatırla” kutucuğunu doldurarak bilgisayarın şifrenizi hatırlamasının önüne geçin.

Şifrenizi Asla Paylaşmayın
Yukarıda belirtilen tüm maddelere harfiyen uysanız bile bilmeniz gereken hiçbir şifrenin yüzde yüz güvenli olmadığıdır. Asla şifrenizi kimseyle paylaşmayın. Eğer paylaştığınız bir şifreniz olursa en kısa sürede şifrenizi yenileyin. Şifrelerinizi bir deftere yazsanız bile şifrelerinizi şifreli olarak yazın ki şifreniz ele geçse bile güvenlik açığı oluşmasın.

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir