Ağır Ticari Araç Satışları Durma Noktasına Geldi

By on 03 Eylül 2018

Döviz kurundaki dalgalanmalarla geçirdiğimiz son bir aylık sürecin ardından rakamların hala eski seviyelerine düşüşünü gözlemlemek pek mümkün olmadı. Bununla beraber farklı cephelerden gelen zam haberleri de tüketicileri önümüzdeki günlerde bir hayli zorlayacak gibi görünüyor.

Otomobil dünyası için de paralel eğride seyreden bu artışın ana etkisini de görmeye devam edeceğiz. Kısa süre önce kur zamlarının yansıtılmasıyla bir gecede ciddi oranda artan rakamlar, önümüzdeki günlerde de yüzde 40‘ları bulabileceği söylenen zamlarla perçinlenebilir.

Hal böyle olunca da 0 otomobil almak vatandaşlar için bir hayal haline geliyor. Bu beklentileri doğrular nitelikte resmi istatistikler Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından kamuoyuyla kısa süre önce paylaşıldı. Verilere göre, yılın ilk dört ayında yüzde 27 artış gösteren kamyon pazarında Mayıs-Haziran aylarını kapsayan iki aylık dönemin toplamında yüzde 23 daralma gerçekleşti.

İlk altı aylık dönemde iç pazarda toplamda 10.914 adet kamyon satıldığına vurgu yapan kaynaklar son aylarda yaşanan yavaşlamayla birlikte Ağustos ayında ağır ticari vasıta satışlarının durma noktasına geldiğini ifade ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan OSD Başkanı Haydar Yenigün; “Senenin ilk yarısı geçen seneye göre daha iyi geçmiş olmakla beraber, Mayıs ayında başlayan yavaşlama eğilimi ve Ağustos ayının ilk haftasındaki ekonomik gelişmeler sonucu, kamyon pazarı açısından iyi bir sene olmayacağının işaretlerini vermektedir. Durma noktasına gelen satışların toparlanması ise zaman alacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de üretilen her 100 kamyonun 41’inin ihraç edildiği dikkate alındığında, iç pazardan kaynaklanan üretimdeki yavaşlamanın ihracat ile büyük ölçüde desteklendiği de açıklamalar arasında ön plana çıkıyor. Uygun maliyetli kredi çözüm olabilir mi? Yıl sonundaki üretimin 2017 senesinin gerisinde kalmasının beklenildiği bu süreç içerisinde daralmanın en düşük seviyede kalması için tedbir alınması gerekliliği ortaya çıkmış durumda.

Açıklamalarının devamında; “Ülkedeki ticari faaliyetler için önemli bir gösterge olan kamyon pazarının eski rakamları yakalaması için ekonomik istikrar ortamının tahsis edilmesi, güven ortamının gelişmesi en önemli önceliktir. Ardından, konut sektöründe uygulamaya alınan uygun maliyetli kredi imkanlarına benzer nitelikte bir uygulamanın kamyon satışlarına yönelik olarak da sağlanması gibi satışları artırıcı etki yaratacak önlemler alınması gerektiğini değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullanan Yenigün’e göre vergi sisteminde de önemli değişiklikler yapılmalı. Buna ek olarak hurda teşviki için uygulamaya alınan sistemin yeniden yapılandırılarak satışları artırıcı etki yaratacak seviyeye getirilmesi de önemli görülen önlemler arasında.

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir