TEST / İNCELEME: MAKYAJLI MERCEDES GLA

By on 26 Şubat 2024

2023 model yılıyla birlikte kaputun altında hafif hibrit destekler alan Mercedes GLA, tasarım ve kalite tarafında da geliştirmeler getiriyor.


Mercedes’in 2014 yılından beridir ürün gamında yer alan ve 2020 içerisinde ikinci jenerasyonuna geçen GLA, elektrikli versiyonu olan EQA ile birlikte Türkiye’nin de yakından tanıdığı bir isim. EQB ile birlikte kompakt segmentte önemli bir rol üstlenen aile için 2023 yılına geçişle ufak çaplı bir makyaj operasyonu duyuran Mercedes, süreci özellikle kaputun altındaki dokunuşlar üzerinde yoğunlaştırıyor. Motor ünitelerinin 48V mild-hybrid dokunuşla zenginleştirildiği 2023 Mercedes GLA cephesinde tasarım olarak da ufak değişimler bizi bekliyor.


TASARIM & DONANIM
Yenilenen GLA ürün gamının beraberinde getireceği değişime ilk olarak tasarımdan bakmakta fayda var. Ön bölümde ızgaradan başlayan tasarımsal değişimlerin tampondaki revizyonlarla tamamlandığını görüyoruz. Burada aracın karakterini daha güçlü yapmak isteyen Mercedes, arazi vurgularına da işaret ediyor. Otomobilin arka tarafında da ışıklandırma grubunda animasyonlarla birlikte yenilik kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Yeni renk seçeneklerinin yanında ebatları 17 ile 20 inç aralığında değişen jantlar da tasarım dinamiklerinde temeli oluşturacak.


Kokpite geçtiğimizde ise baz versiyonlarda 7 inçlik sürücü ve 10,25 inçlik multimedya ekran kombinasyonunu standart olarak geldiğini görüyoruz. Üst versiyonlarda ise bu tabloda her iki tarafta da 10,25 inçlik olduğu bir çerçeveyi getiriyor.

Artırılan malzeme kalitesi, en baz versiyondan itibaren standart gelen deri Artico direksiyon, Comfort koltuklar ve LED ana ışıklandırmalar da tüm bu yenilikler arasında deneyime doğrudan etki ediyor. Apple CarPlay ve Android Auto’nun artık kablosuz olarak sunulması ve USB çıkışlarının çerçevelerle aydınlatılması da bizce çok yerinde hamleler arasında.


MOTOR & PERFORMANS
Makyajlı GLA ailesinin önemli geliştirmeleri kaputun altında yatıyor. Tüketimin yanında emisyon değerlerinin aşağı çekilmesinde rol oynayan hafif hibrit destekler karşımızda. Ailenin giriş seviyesinde 1,3 litrelik benzinli motorlu GLA 180’de de 48V’luk sistemi standart olarak görüyoruz. Elektrik sistemi aracın yakıt eğilimini artırdığı kalkışlarda ekstra 13 beygirlik destekle karşımıza çıkıyor.


GLA 180 134 beygir, GLA 200 ise 161 beygirlik güç değerleriyle yola devam ediyor. GLA 220 ve GLA 250 sie 2.0 litrelik benzinli motorun benzer destekleri ve 4MATIC çekiş sistemiyle yola devam ediyor. Tabi ki bu senaryo dizel motorlu versiyonlar için de geçerli.

Son olarak şarj edilebilir hibrit seçenek olan 250 e için de değişimler var. 1,3 litrelik benzinli motorun temel olduğu modelde artık 11,5 kWh’lık kapasitesi artırılmış bir batarya var. Bu sayede elektrikli sürüş menzilinin 10 kilometre iyileştirilerek 70 kilometreye uzadığını görüyoruz. Versiyonun 215 beygirlik güç ve 450 Nm torkluk verilerinde ise değişim söz konusu değil.


FİYAT
Test aracımız olan GLA 200 AMG tek versiyon olarak 2.637.000 TL olarak satışı devam ediyor.


YORUM FARKI
Makyajlı GLA’nın testine başlarken de yine bende aynı hisler ile ayağımı gaza dokundum. Otomobilin iç dünyası, ambiyans renkleri özellikle gece yolculuklarının bence vazgeçilmezleri arasında bir keyif yaşatıyor insanda…


Yeni GLA’nın motor performansı 1.3 litreyi duyan okuyucuların aklında en önemli soru işareti getiren bir durum idi. Açıkçası benim için de aynı şey söz konusuydu. Aracı kullanmaya başladığım günden itibaren bu merakım otomobilin sunduğu performans ve sessizlik ekseninde kayboldu desem yalan olmaz.
Çünkü Renault ortaklığı ile geliştirilen 1.3 litrelik benzinli motorun gerek performansı gerekse de yakıt tüketim değerleri bence bu ebatlarda bir araç için hiç de kötü değerler değil.

Bunu elbette siz de kullanırken daha yakından göreceksiniz. Ben ne kadar da buradan yazsam da size sadece ön bilgi geçtiğimizin farkındayım. Bu otomobili almaya karar veren kullanıcılara tavsiyem gidin, inceleyin, dokunun, sürüş sonrasında karar verin!

Şimdiden keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim.

Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi takmayı unutmayın ki sevdikleriniz üzülmesin!

Kalın Sağlıcakla…

Artı/Eksi

+Tasarım / İç mekan / işçilik kalitesi / yol tutuş / performans / yakıt tüketimi.
Ani hızlanmalarda doğal olarak 1.3 motordan kaynaklanan güç dağılımı biraz yetersiz geldi. Bunun dışında sıkıntılı bir durum ile karşılaşmadık.

Hakan ALKAN
linkedin.com/Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/Oto Sevdası- The Makina

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir