- Ford Otosan’ın Yeniköy Fabrikası’nda Ürettiği E-Transit Custom, Avrupa Yollarına Çıktı
- Petrol Ofisi Madeni Yağlardan Bir Yenilik Daha
- TEST & İNCELEME: MAKYAJLI YENİ HYUNDAI TUCSON
- Kedi veya Köpeğiniz Antifriz Yediyse Ne Yapmalı?
- Hyundai 57 Yılda 100 Milyon Araç Üreterek Yeni Bir Tarih Yazdı
- Volkswagen Ticari Araç, 460 km Menzilli İlk Elektrikli Modeli ID.Buzz’ı Satışa Sundu
- Karavanlar, Mercedes-Benz Sprinter İle Çok Farklı
- Kia Türkiye’den Sanat ve Sürdürülebilirliği Buluşturan Sponsorluk
- İTÜ Zes Güneş Arabası Test Sürüşü Kuzey Marmara Otoyolu’nda Yapıldı
- OİB’ten Almanya’ya Ur-Ge Hamlesi
O 1968’den Günümüze Asaletin Simgesi! Toyota Hilux…
Ülkemizde son yıllarda arazi tipi kamyonetlerin sayısında gözle görülür bir şekilde artış gözlemliyoruz. Markaların birbirinden iddialı kamyonetleri arasında tercih yapmak tüketiciler açısından biraz zor olsa gerek. Bizde oto sevdası olarak bu arada kalmışlığın bir nebze olsun önüne geçme adına sizler için şehirli arazi araçlarına ışık tutmak istedik! Piyasaya ilk çıktığı 1968 yılından günümüze 13 milyonu aşan başarılı satış grafiği ile dikkatleri üzerine çeken Toyota Hilux’ün gerek konfor özellikleri gerekse de kullanım rahatlığını bizde en az sizin kadar merak ediyoruz. Gelin hep birlikte 4×2 kamyonetin özelliklerine göz atalım ki bu aracı almak isteyenlere bir nebze olsun yardımımız dokunsun!
Toyota mühendisleri 1968 ruhunu unutmadan üzerinde etkileyici değişiklikler yaparak Hilux’ün özellikle ön tasarımını oldukça farklılaştırmışlar! Sınıfındaki rakiplerine baktığımızda ön tasarımdaki farklılığı görebilmekteyiz… Krom çerçeveler ile renklendirilmiş olan şerit halinde tasarlanan ön ızgara ile dikdörtgen görünümü verilen dolgun ön far yapısı otomobilin ön tasarımında ilk gözümüze çarpan ayrıntı oldu.
Bununla birlikte aracın gövdesi ile bir olarak tasarlanan çıkıntılı ön tampon ve ortasında yer alan ızgara bölümü de tam bir arazi aracı formatı içerisinde kendine yer bulmuş! Bununla birlikte krom kaplamalı dikiz aynası ve kapı kolları da Hilux’e şık bir hava katmış… Bir de motor kaputu üzerinde yer alan hava giriş bölümü de aracın farklılığını gözler önüne sermiş. Hilux’e arka profilden baktığımızda ise ön tasarımın aksine daha sade ve sanki bize ‘Ben bir kamyonetim aslında!’ diyen bir tasarım anlayışına şahit olduk. Krom kaplama detayının en güzel örneği olan krom kaplı arka tampon aracın trafikte giderken dikkat çekmesine olanak sağlamış!
Çift kabin olarak tasarlanan Hilux, kabin içi ferahlığı ve malzeme kalitesiyle lüks otomobilleri aratmıyor dersek yalan konuşmuş olmayız! 6.1 inçlik dokunmatik multimedya özelliklerine sahip olan Toyota Touch sistemi sayesinde navigasyon, ses sistemi kontrolü ve Bluetooth® özelliğine sahip uyumlu bir cep telefon görüşmelerinizi rahat bir şekilde yapabiliyorsunuz… Bunun haricinde geri görüş kamerasından tutunda AUX ve USB girişlerine, dört kollu direksiyon üzerine konumlandırılmış olan kısa yol tuşlarına, çift bölgeli dijital klimasına kadar birçok konfor özelliklerini bünyesinde barındırıyor!
2 çeker özelliğine sahip olan test aracımızın motor kaputunun altında gizlenen 2.5 litrelik dizel motoru 1600-2800 devir aralığında maksimum 343 Nm’lik tork değerini 144 HP’lik gücü ile desteklemiş! Üstten çift eksantrik sıralı 4 silindirli motor sistemine sahip olan test aracımızda 5 ileri manuel vites seçeneği sunulmuş! Test süremiz boyunca şehir içi ve arazi şartlarında kullandığımız Hilux’ün yakıt sarfiyatı değişkenlik göstermekle birlikte 100 km’de ortalama 8.9 litrelik yakıt tüketimi ile ekonomik bir kamyonet olduğunu da bizlere kanıtlamış oldu… 1835 kg’lık ağırlığı da dikkate alırsak bize bu konuda sizde hak vermiş olursunuz! 48 derecelik yanal eğim açısı ve 212 mm’lik yerden yüksekliği ile tam bir arazi aracı izlenimi uyandıran Toyota Hilux bizden performans ve yakıt tüketimi konularında geçer not almasını bildi… (elbette bileğinin hakkıyla)
Kamyonet dediğimizde güvenlik ekipmanlarına önem veren bir otomobil hele bir de arazi koşullarında da kullanılıyorsa vazgeçilmez bir önceliktir! Toyota Hilux modeliyle bu konuya verdiği önemi gösterdi. Araçta standart olarak sunulan güvenlik özellikleri ise 6 adet hava yastığı, EBD ile desteklenmiş ABS fren sistemi, arazi araçlarının olmazda olmazı araç denge kontrol sistemi (VSC), fren destek sistemi (BA) yer verilmiş!
Test aracımız olan Toyota Hilux 2.5D-4D’nin anahtar teslim satış fiyatı 66.800 TL’dir.
Kamyonet pazarında kendine güvenle yoluna devam eden Toyota Hilux, gerek arazi koşullarındaki testimiz gerekse de şehir içindeki testimizde bizi kendine hayran bıraktı. Sektördeki güçlü rakipleri olan Mitsubishi L200, VW Amarok, Nissan Navara gibi arazi-kamyonet karışımı araçlar arasında bizce şansı oldukça fazla! Bunun en önemli sebebi ise tasarımındaki farklılıklar olsa gerek! Biraz sert bir kullanım özelliklerini sürücüsüne sunan Toyota Hilux bana sorarsanız tam anlamıyla bir zor şartlar kamyoneti… Size şimdiden keyfi bol kazasız sürüşler dilerim.
İçimizdeki sevdaların bitmemesi dileğiyle…
Otomobilinize binerken emniyet kemerinizi takmayı unutmayın!
YORUM FARKI
HAKAN ALKAN
Haber ve test yorumlarım için twitter.com/alkanhkn adresimden takip edebilirsiniz!
0 comments