- Crossover Dünyasının Yaramaz Çocuğu: 2026 Puma ST-Line Hem Az Yakıyor Hem Şımartıyor
- Mercedes-Benz Otomotiv ve En Yakıt İş Birliği ile Premium Konseptli İlk Hızlı Şarj İstasyonu Açıldı
- Keskin Hatlar, GR Ruhu ve Maksimum Tasarruf: Toyota C-HR 1.8 Hybrid GR Sport İncelemesi
- Geleceğin Kompakt Elektrikli SUV Standartları Yeniden Yazılıyor: Kia EV3 Direksiyonundayız!
- Pazarın Lideri, Jurinin de Favorisi: Renault Clio İkinci Kez “Türkiye’de Yılın Otomobili” Seçildi!
- Hem Şehirli Hem Tasarruflu: Yeni Peugeot 2008 Hybrid e-DCS6
- TURKA’nın Dev Ağı İçin İmzalar Atıldı: 81 İlde 249 İstasyon
- Verimlilikte Mühendislik Dersi: Çift motorlu e:HEV teknolojisi ve akıllı alan yönetimiyle 2026 Honda Jazz Crosstar mercek altında‼️
- Şehir Estetiği Arazi Ruhuyla Buluştu: Yeni Chery Tiggo 7 Artık 4×4!
- Şehrin Yeni Akıllısı: Opel Grandland Hibrit ile Hem Tarz Hem Tasarruf
Her Dört Kaskodan Biri Kredi Nedeniyle Yapılıyor…
Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un analizine göre, sigortalı sayısındaki artışın bireysel kredi artışı ile yakından ilişkisi var. Türkiye’de mevcut kasko poliçelerinin yüzde 25’e yakını bireysel kredilere bağlı sigortalardan oluşurken, konut sigortasında bu oran yüzde 50’yi, hayat sigortasında ise yüzde 80’i aşıyor.
Enuygun.com’un Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) verilerini incelenerek gerçekleştirdiği analize göre, 2012 yıl sonu itibariyle bireysel kredi bağlantılı poliçe sayısı 18 milyonu geçti. Bu poliçelerin yüzde 78’ini hayat sigortaları, yüzde 11’ini konut sigortaları, yüzde 6’sını ise kasko oluşturuyor.
2012 yılsonu itibariyle sektör genelinde toplam hayat sigortası sayısı 17 milyon 676 bin iken, bireysel kredi bağlantılı hayat sigortası sayısı 14 milyonun üzerinde gerçekleşti. Bu verilere göre, sigorta sektöründe hayat branşında poliçe sayısının yüzde 80’i bireysel krediler sayesinde oluşuyor. Benzer şekilde, 2012 yılsonu itibariyle sektörde 4 milyona yaklaşan konut sigortalarının 2 milyonunu bireysel kredi bağlantılı konut sigortaları oluşturuyor. Kaskoda ise bu oran yüzde 25’e yaklaşıyor. 2012 yılsonu itibariyle 4 milyon 700 bin kasko poliçesi oluşturan sigorta sektörü, bu poliçelerin yaklaşık 1 milyon 100 binini krediler aracılığıyla sattı.
Sektörde toplam kasko poliçe sayısının motosiklet, traktör, otobüs gibi bireysel krediye konu olmayan araçları da içerdiğini belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “TSB verilerine göre 2012’de yaklaşık 2 milyon 850 bin otomobil kasko yaptırmış. Sadece otomobillere yapılan kasko sayısını dikkate alırsak, bireysel kredi bağlantılı kasko sayısının toplam otomobil kasko sayısına katkısının yüzde 40’a yaklaştığını söyleyebiliriz” dedi.
1 Nisan 2013 itibariyle kaskoda yeni uygulamaya geçildiğini de hatırlatan Sungurlu, “Bankaların krediye bağlı kasko sigorta türünde ‘dar kasko’ yerine ‘tam ya da genişletilmiş kasko’ seçeneklerini tercih edeceğini, bu sebeple sektörde bu tip kaskoların sayıca daha fazla olacağını düşünüyoruz. Ayrıca bireysel kredi bağlantılı sigortalarda da kredi kullanıcılarının sigorta şirketleri arasında fiyat karşılaştırma yapmasını tavsiye ediyoruz” dedi.












0 comments