Goodyear’la tüketiciler kış lastiği hakkında daha bilinçli…

By on 07 Şubat 2012

Goodyear, Türkiye’de trafik kazalarını önleme ve güvenli sürüş için sürücüleri bilinçlendirme amacıyla, ülke genelinde seçilen şehirlerde bulunan belirli alışveriş merkezlerinde (AVM) çeşitli aktiviteler düzenlemeyi 2011’de de sürdürdü. Bu aktivitelerde tüketicilere, zorlu hava şartlarında kullanacakları kış lastikleri konusunda eğitim verirken, yaklaşık 20,000 aracın lastik diş derinliği ölçümlerini gerçekleştirildi.

Dünyanın 110 yılı aşkın süredir en büyük lastik üreticilerinden olan GOODYEAR, Türkiye genelinde belirlenen alışveriş merkezlerinde kurulan standlarda, sürücülere kış lastiklerinin kullanımı ve Goodyear’ın güçlü kış serisi UltraGrip lastikleri hakkında bilgiler verdi.

“Lastik diş ölçümleri”nin de yapıldığı aktivitelerde, yaklaşık 20,000 aracın lastik diş derinlik seviyeleri tespit edildi. Goodyear’ın her yıl düzenli olarak gerçekleştiridiği bu çalışmalar kapsamında, sonuçların yaz döneminde elde edilen sonuçlara göre daha olumlu olduğu görüldü. 2011 yaz döneminde yapılan ölçümlerde her 100 araçtan 4’ünün lastikleri tehlike seviyesinde iken bu sene tüketicilerin araç lastikleri konusunda daha özenli olduğu ve her 100 araçtan sadece 3’ünün tehlike sınırında bulunduğu açıklandı.

Tüketiciler, kış koşullarında kış lastiği kullanmaları gerektiği konusunda bilinçleniyor…

Kışın yol koşullarının daha zorlu ve tehlikeli olması nedeniyle bu konuda tüketicileri bilinçlendirmeyi hedefleyen Goodyear, Türkiye’de her yıl gerçekleşen binlerce kazada çok sayıda can kaybı, yaralanma ve maddi hasarın ortaya çıktığına dikkat çekerken, kazaların en önemli nedenleri arasında sürücü hataları ve yol koşulları geldiğini belirtiyor.

Değişik coğrafi özelliklere sahip olan ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi’nde sıcaklıklar 6 ay boyunca “0” derecenin altında seyrederken, Türkiye’nin güney sahil kesimi haricinde, ortalama sıcaklıklar, üç ay boyunca 7 derecenin altında olabiliyor ve buzlanma, kar yağışı gibi sürüşü zorlaştırıcı faktörler ortaya çıkıyor.

“Zorlu kış şartlarında güvenliğiniz için kış lastikleri kullanın”

Goodyear Türkiye Pazarlama Direktörü Sibel RAIF, Goodyear’ın her zaman tüketicilerini bilinçlendiren, eğitici bir rol üstlendiğinin altını çizerek, “Tüketiciler; araçları için en doğru lastiği seçerken, güvenlik ve performans özelliklerinin yanı sıra; araçlarının teknik özelliklerini, yol koşullarını ve sürüş alışkanlıklarını da değerlendirmelidir. Biz Goodyear olarak, bu aktivitelerimizle, tüketicilerimizi hem araçları için doğru lastik seçimi ve güvenli sürüş, hem de zengin kış serisi UltraGrip lastiklerimiz hakkında bilgilendiriyoruz” dedi.

Goodyear olarak Türkiye pazarındaki son kullanıcılar arasında yaptıkları araştırma sonuçlarına değinen Raif, “Tüketicilerin kış lastiğinden beklentilerinin ilk 3 sırasında “güvenlik” yer alıyor. Her ne kadar tüketiciler güvenli sürüş konusuna büyük önem verse de, binek kış lastiklerinin kullanımı 2010 yılında toplam Türkiye pazarının sadece yüzde 12’sini oluşturmuştur. Bu rakam, Türkiye binek kış lastiği pazarı açısından adetsel olarak 2009’a göre  yüzde 25’lik bir artışı ifade etse de, hâlâ Avrupa’nın önemli ölçüde altındadır ve Türkiye’de kış aylarında yol güvenliği konusunda bilinci artırmak gerektiğinin somut bir kanıtıdır” dedi.

Kış koşullarında, kış lastiği kullanın!

Kış şartlarında düşen hava sıcaklığı ve buzlanma aracın yola tutunmasını ve kontrolünü güçleştirir. Gölge alanlarda, köprü ve viyadüklerde, geceleri ve sabah saatlerinde gizli buzlanma ihtimali yüksektir. 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda normal lastikler sertleşir ve yol tutuşları azalır. Kış lastiklerinin özel bir hamurla yapılmış olması, sertleşmesini engeller ve direksiyon hakimiyetini yaz lastiklerine göre %25 artırır.

Yapılan araştırmalar, kış aylarında buzlanma, kar, ıslak ve kaygan yol şartlarının ciddi kazalara neden olduğunu ve Türkiye’de kış lastiği kullanımının hayati önem taşıdığını göstermiştir.

Gerekli önlemleri almak kazaları engelleyen en önemli unsurdur.

Yola çıkmadan önce alınan önlemler kazaları daha meydana gelmeden önlemenin en basit yoludur. Yorgun ve  uykusuz sürücüler yollarda tehlike saçar ve kaza risklerini de yanında getirir. Yola çıkmadan önce dinlenmek,alkol kullanmamakve yol boyunca uygun aralıklarla mola vermek sürücülerin dikkat kaybı ve konsantrasyon eksikliğini önlemenin önemli adımlarıdır. Araçların yola çıkmadan önce ve molalarda kontrolünün yapılması, hava şartlarına  uygun lastik ve lastik basıncı, emniyet kemeri kullanımı, sürücü, yolcu ve yayaların güvenliği için şarttır. Silecekler ve donmaya dayanıklı silecek suyu kontrolü, aracın ışıklandırma sistemi ve sinyallerinin sağlam ve görünür, seyahat esnasında farların açık olması, araçta battaniye, ilkyardım seti, hava şartlarına uygun yedek kıyafet, çekme halatı ve reflektör bulundurulması yolculuğun rahat geçirilmesini sağlar.

…YAVAŞLAYIN…YAVAŞLAYIN…YAVAŞLAYIN…

Trafik kazalarının önemli nedenleri arasında araç hızının yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara göre ayarlanmaması gelir. Kış şartlarında kazaları önlemek için en etkili yöntem,araç hızının düşürülmesidir. Bu durum kazaların kaçınılmaz olduğu durumlarda bile hasarın ve hayati tehlikenin azalmasını sağlar. GOODYEAR, buzlanma olan bölgelerde elektronik takip sisteminin (ACC) kullanılmaması, ani fren, hızlanma ve direksiyon manevralarından kaçınılmasını, daima trafik işaretlerine ve hız limitlerine uyulmasını tavsiye ediyor.

 

Önünüzdeki aracı güvenli mesafeden takip ediniz.

Takip mesafesinin korunmaması herhangi bir kontrol kaybında veya ani frende zincirleme kazalara neden olmaktadır. Normal hava ve yol şartlarında takip mesafesi aracın seyir hızının yarısı kadardır ancak kış şartlarında ve kötü hava koşularında görüş mesafesinin azalması ve fren mesafesinin artmasından dolayı öndeki aracın normalden üç kat daha fazla mesafe ile takip edilmesi gerekir.

Kazaların neredeyse üçte biri araç sollamalarında aracın kör noktalarına dikkat edilmemesinden ortaya çıkar. Kar temizleme araçlarını geçerken bu araçların görüş alanlarının kısıtlı, temizleme bıçaklarının araçlardan daha geniş ve aracın önündeki temizlenmemiş yolun daha tehlikeli olduğunu göz önünde bulundurun. Kar temizleme araçlarının sağından geçmeye çalışmayın.

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir