- Şehrin Yeni Akıllısı: Opel Grandland Hibrit ile Hem Tarz Hem Tasarruf
- Honda Motosiklet Çamkıran İzmir’de Açıldı
- Otomotiv Satış Sonrası Endüstrisine 25 Yıldır Yön Veren Automechanika İstanbul 2026 Başladı
- Dayanıklılığın Şehirli Hali: Toyota Hilux 2.4L 4×2 Hi-Cruiser A/T
- Beklenen Güç Geldi: Renault Duster 1.3 TCe İle Performans Çıtasını Yükseltiyor
- Türkiye’de Yılın Otomobili 2026 Yarışması’nda Test Sürüşleri Tamamlandı
- HONDA TÜRKİYE’DEN STRATEJİK YATIRIM İZMİR ALİAĞA’DA MOTOSİKLET FABRİKASI AÇILDI
- Türkiye’de Yılın Otomobili 2026 Finalistleri Açıklandı
- Kia, ‘Yılın En İyi Otomobil Üreticisi’ Seçildi
- Otomotiv Gazetecileri Derneği’nin Yeni Başkanı Murat Öztürk Oldu
Audi’den Geleceğin Yakıtı: e-Diesel
Audi, sadece su ve karbondioksit gazı kullanarak sentetik dizel yakıt üretmeyi başardı. Sıfır karbon emisyonuna sahip Audi e-Diesel, hiçbir ek katkı maddesi olmadan araçlarda kullanılabiliyor
Audi mühendisleri, sıfır karbon emisyonuna teknolojiler ile ilgili çalışmalarında bir eşiği daha geçti. Almanya’nın Dresden kentinde bulunan araştırma merkezindeki mühendisler, sıfır karbon emisyonuna sahip ve araçlarda kullanılmaya hazır sentetik dizel yakıt üretmeyi başardı.
Audi’nin, Dresden merkezli Sunfire şirketiyle birlikte geliştirdiği, Audi e-Diesel’in üretimi için ham madde olarak sadece su ve karbondioksit gazına ihtiyaç duyuluyor. Su 800 dereceye kadar ısıtıldıktan sonra elektroliz işlemiyle, hidrojen ve oksijen gazlarına ayrıştırılıyor. Hidrojen, yüksek ısı ve yüksek basınç altında, karbondioksit gazı ile birleştiriliyor.
Bu iki gazı reaksiyonu sonunda da “Blue Crude” adı verilen ve uzun bir hidrokarbon zincirine sahip bir sıvı yakıt elde ediliyor. Bu ham yakıt, rafine edilerek, Audi e-Diesel’e dönüşüyor. Elde edilen sentetik yakıt, yüksek yanma kalitesine sahip olduğu gibi, sülfür ve aromatik hidrokarbon içermediği için de çevreye olumsuz bir etki de içermiyor.
Alman Bakan Audi A8 ile test etti
4 aylık bir araştırma sonucunda elde edilen Audi e-Diesel’in ilk numunesi, Almanya Araştırma ve Eğitim Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka tarafından bir Audi A8 aracına konularak test edildi. Araştırma Merkezi, 1 ay içinde 3 bin litre Audi e-Diesel üretmeyi hedefliyor. Ortaya çıkan sentetik yakıt sadece otomobillerde değil, endüstride de, geleneksel dizel yerine kullanılabiliyor.









0 comments