İlk Tercih Marka…

By on 12 Kasım 2012

Hayatımızda bazı şeylerin alımında titiz davranırız. Bunun için ciddi sebeplerimiz vardır. Hepimizin aklına ilk maddiyat gelir. Oysaki maddiyatla birlikte birçok faktör etkiliyor alım kararımızı…

Bir önceki yazımda otomobil reklamlarının bizim üzerimizdeki etkilerini konu almıştık. Bilinen bir gerçek var ki sadece bununla iş bitmemektedir. Otomobil alımını etkileyen fazlaca faktör bulunmaktadır.

Bunları ele aldığımızda tüketicilerin otomobil satın almasının nedeni, ondan çeşitli amaçlarla yararlanmak ve onu kullanmaktır. Bu arada tüketicinin yenilik, prestij, gösteriş ve statü kazanmak gibi başka amaçları da olabilir… Otomobili özgürlük ve yaşam kolaylığı olarak algılayanların da sayısı az değildir. Ancak bunlar arasında en önemlisi tüketicilerin neden satın aldığı ya da almadığı ve satın alma davranışlarını en çok hangi faktörlerin etkilediğidir.

Türkiye’de tüketicilerin otomobil satın alma karar sürecini etkileyen faktörler arasında; marka, ürün, kalite, fiyat, bulunabilirlik, servis, aile, sosyal sınıf, kültür, finansal durum, öğrenme süresi gibi değişkenler yer almaktadır.

Satın alınan otomobilin niteliği ve özelliği gereği satın alma işlemi temelde bir marka seçimi olmaktadır. Bunu etkileyen diğer dış değişkenler ise aile, sosyal sınıf, danışma grupları vs. olabilmektedir. Dış değişkenler, özellikle tüketicinin satın alma kararına ilişkin hata payının azaltılmasına ve tüketicilerin sınıflandırılmasına yardımcı olmaktadır. Otomobil satın alma kararında, marka seçimini belirli ölçüde aile unsuru etkilemektedir. Aile fertlerinin işbirliği derecesine bağlı olarak değişmektedir. Sosyal sınıf, özellikle gelir, meslek, eğitim vs. gibi faktörler de otomobil alımında marka tercihini etkileyen önemli unsurlar arasında sayılabilir.

Sonuç olarak ele aldığımız ve çeşitli sınırlılıklar içinde incelemeye çalıştığımız konular, otomobil üreticileri, satıcıları ve diğer ilgili taraflarca daha fazla dikkate alındığında, müşterilerini tanıma, müşteri odaklı çalışma ve tüketici istek ve ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılama anlayışında bir ileri adım daha atılmış olacaktır. Günümüze baktığımızda otomobil firmaları bu konuda ellerinden geleni de yapmaktadır.

Yüreklerinizdeki  Sevdalar Bitmesin…

Twitter: @edasisik

Facebook : www.facebook.com/edasisik

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir