TEST & İNCELEME: 650 KM MENZİLLİ SKYWELL ET5 LONG RANGE

By on 27 Nisan 2023

Elektrikli otomobillere olan ilginin oldukça arttığı son yıllarda rekabet iyice kızıştı. Özellikle Avrupa’da satışların artması, Çinli üreticilerin de dikkatini çekiyor. Bu şirketlerden birisi de 2021’in başında Avrupa pazarına giriş yapan Skywell. Çinli marka, Avrupa’nın ardından Türkiye pazarında boy göstermeye başlamıştı.

1 yılı aşan süredir Türkiye’de satışta olan Skywell ET5 ürün gamına, uzun menzilli iki versiyon 2023 model yılıyla dahil edilmişti. Tamamen kapalı yeni ön ızgarası dışında tasarımsal olarak pek fazla değişim yaşamayan tamamen elektrikli SUV, daha büyük batarya ile gelmişti.

IMG_20230420_183311

Türkiye’deki satış macerası Ulu Motors üzerinden Kasım 2021’de başlayan Skywell ET5, bu süreçte 1.150 adetlik satış ile beklenenin üzerinde bir başarı yakalamı ştı. “Türkiye’de Yılın Elektrikli Otomobili” ödülünü de kazanarak dikkatleri üzerine çeken araç, ailenin 2023 model yılıyla birlikte önemli bir versiyonu listelere dahil olmuştu.

Mart ayından itibaren teslimatlarına başlanacağı açıklanan uzun menzilli versiyon, WLTP standartlarına göre 646 kilometreye varan menzil vadediyor. ET5 Long Range Legend ve ET5 Long Range Exclusive olmak üzere iki farklı versiyonla satışa sunulan versiyonlarda standart olarak 86 kWh kapasiteli bataryaya yer veriliyor. 650 km varan Long Range ile müşterilerinin karşısına çıkan Skywell ET5’i bizde sizler adına yakından inceledik:

IMG_20230420_183154

TASARIM & DONANIM
Aracın ön ızgarası olmadan tasarlanan yapısı ilk dikkatimizi çeken özelliklerden oldu. Genelde sade ve şık tasarıma sahip olan ET5’in sanki ön kaputunun biraz daha uzatılsaymış hissi de bizde uyandırmadı değil hani  Bunun haricinde arka tasarımıyla da kendini tamamlayan tasarım detaylarıyla Skywell’in bu alanda başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

SKYWELL’in özellikle son 10 yılda elde ettiği yeni nesil enerjili araçlar alanındaki tecrübesi sonucunda üretilen ET5; güçlü görünümü, akıllı bağlantı sistemleri, otomatik sürüş destek sistemleri ve yüksek menzili ile kısa zamanda Türkiye’deki elektrikli araç seçenekleri arasında üst sıralara tırmandı.

IMG_20230420_183043

SKYWELL ET5’in geniş iç mekanı, otomobilin kolaylık sağlayan donanımları, akıllı sistemleri ve sunduğu üç farklı sürüş moduyla desteklenerek konfora dönüşüyor. Bu kapsamda koltuklar için ekrana dokunularak, tek bir tuşla aşağı, yukarı ve sırt eğimi yön hareketleri değiştirebiliyor. Katmanlı koltuk dolgusu ve farklı sertlik derecelerindeki sırtlık, oturuşları daha konforlu hale getirilmiş.

IMG_20230420_182900

IMG_20230420_183124

24 adet saklama alanı düzenlemelere yardımcı olurken, büyük panoramik sunroof ise ferahlığı artırılmış. Akıllı bagaj kapağı da benzer şekilde eller ne kadar meşgul olursa olsun rahat ve kullanışlı bir yapı sunuyor. SKYWELL ET5’te konfor, hijyen ve kabin güvenliği birçok ayrıntıyla desteklenmiş. Havalandırmalı ısıtma ile entegre koltuk sırtlığı kendini iklim ve sıcaklığa göre ayarlıyor ve kabin içi konforu artırıyor. Koltuk, kapı açıldığında otomatik olarak araçtan rahatlıkla inmek için ideal pozisyona ayarlanıyor ve üst sınıf bir kullanıcı deneyimi yaşatıyor. Ayrıca standart N95 klima filtre, mikron düzeyinde temiz bir havalandırma sistemi sağlamış.

4.698 mm uzunluk, 1.908 mm genişlik, 1696 mm yükseklik ve 2.800 mm’lik aks mesafesi değerleriyle ebatsal veriler bazında sınıfında öne çıkan ET5’in buna paralel olarak 467 litrelik bagaj hacmi sunduğunu görüyoruz. Aracın kullanım alanı koltuklar yatırıldığında 1.141 litreye kadar çıkartılabiliyor.

IMG_3200-683x1024-1

SKYWELL’in sahip olduğu akıllı teknolojiler, günümüzün ve yakın geleceğin otomobillerinden beklenen teknolojik özellikleri fazlasıyla karşılıyor. Araçta yer alan Skylink bağlantı sistemi ile kapsamlı bir dijital dünya, kullanıcı ve yolculara sunuluyor.

IMG_3192-683x1024-1

Sistem, otomobil ve ev arasında akıllı bir bağlantı entegrasyonunu sağlıyor. Ayrıca aracın multimedya LCD ekranına yüklenebilen Skyworth, Midea, JD, Huawei, Alibaba gibi çeşitli akıllı ev teknolojisi uygulamaları, entegre ve akıllı bir ekosistemi beraberinde getiriyor. Modeldeki akıllı özellikler, en eğlenceli deneyimlere imkan veren donanımlarla destekleniyor.

IMG_20230421_113015

ET5; özel sinema ve mobil konser salonu, sağlıklı öğle yemeği modu, kapsamlı cep telefonu desteği; 4G ücretsiz veri, devasa Skyworth ses ve video kaynakları, birbirine bağlı kapsamlı sistemler, senkronize iQiyi, Himalaya, QQ müzik ve diğer platform içeriklerine imkan tanıyor. L2.5 otonom sürüş özelliği ise ET5 kullanıcılarının sürüş keyfini konforla destekliyor.

Bu kapsamda tam hız uyarlanabilir hız sabitleme ACC, şeritte kalma yardımcısı LKA, entegre seyir yardımcısı ICA, trafik hız sınırı tanımlama TSR, otomatik park APA ile otomatik kısa ve uzun far yardımcısı dahil olmak üzere, sürüşü daha kolay ve sorunsuz hale getiren 15’in üzerinde otomatik sürüş işlevi araçta hazır bulunuyor.

IMG_20230420_182932

IMG_20230420_182940

MOTOR & PERFORMANS
85.97 Kwh bataryaya sahip olan ET5 Long Range, 204 beygirlik motoru 100 km’de 15.9 kWh tüketimiyle dikkat çekiyor.

SKYWELL ET5 Long Range Legend’de AC şarj desteği 6,6 kw olup 380V’lık hızlı şarj istasyonlarında bataryaların yüzde 20’den yüzde 70 seviyesine dolumu yaklaşık 63 dakikada tamamlanıyor. Wallbox ile 220V elektrik akımındaki yavaş şarjlardaki tam batarya dolumu ise 14 saatte gerçekleştiren SKYWELL ET5 Long Range Exclusive’in ise AC şarj cihazı gücü 11 kW olarak verilmiş. 150 kW gücündeki elektrikli SUV, 0-100 km/s hızlanmasını 9.6 saniyede tamamlıyor.

IMG_20230420_183054

FİYAT
Test aracımız olan SKYWELL ET5 LONG RANGE EXCLUSIVE’nin anahtar teslim satış fiyatı 1.879.000 TL’dir.

IMG_20230420_183329

YORUM FARKI
Çinli markaların ülkemize olan ilgisi gün geçtikçe artarak devam ediyor. Bunlardan bir örnek olarak Ulu Motor olarak getirilen Skywell markası da bunların başında geliyor. Gösterdiği satış başarısıyla dikkatleri üzerine çeken markanın menzilinin uzatıldığı Long Range versiyonu bence ideal bir elektrikli SUV olmuş!

Artık günümüzde menzil değerlerinin ne kadar önemli olduğunun farkına varan markaların birbiri ardına 500 km üzerine çıkardıkları menzilleri ile elektrikli araçlara olan ilginin de artacağı görüşündeyiz. Buna ek olarak şarj sürelerinin kısalması ve şarj istasyonlarının da artmasıyla bu alanda devrim olur diye düşünüyorum. Skywell markasının da ana vatanı Çin’deki satış başarısının da altını çizmeden geçmemek gerekir.

3 oda 1 salon ferahlığındaki iç mekanıyla özellikle ailelerin tercihi olabilecek olan ET5’e trafikte ilerlerken üzerimize gelen meraklı bakışlardan da anlıyoruz. Zira araç hakkında çok soru alıp elimizden geldiğince kendilerine cevap da verdiğimizi iletmek isterim 🙂

Bizim insanımızın teknolojik gelişmelere olan ilgisi ve anında adaptasyonu beni her zaman gururlandırmıştır. Elektrikli araçlara olan ilgi de bence artarak devam edecektir. Çünkü bize gelen satış rakamlarındaki artış bunun en önemli ispatı…

Şimdiden menzili artırılmış Skywell ET Long Range’i tercih edeceklere keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim.

Kalın Sağlıcakla…

 
Artı/Eksi
+ Geniş iç hacim / Menzil / Hem sade hem de şık iç ve dış tasarım / Süspansiyon konforu ve buna eşlik eden yumuşak minderli koltuklar / Süspansiyon konforu ve buna eşlik eden yumuşak minderli koltuklar / Sürücü koltuğunun tamamen yatarak dinlenme modunu alabiliyor olması gibi farklı modların varlığı / Sürücü koltuğunun tamamen yatarak dinlenme modunu alabiliyor olması gibi farklı modların varlığı / Geniş tutulan panoramik açılır cam tavan…
Kapıların kapanırken sorun yaşanması / Yol tutuş

 

 

Hakan ALKAN
Linkedin.com/ Hakan ALKAN
Facebook.com/ The Makina
Twitter.com/ @alkanhkn

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir