Ateşli Kompakt SUV: Citroen C3 Aircross [VİDEO]

By on 13 Ağustos 2018

Hyundai ve Volkswagen‘in de dahil olmasıyla birlikte iyice kızışan kompakt Suv pazarında Citroen’in temsilcisi olan C3 Aircross sahip olduğu farklı tasarımı ve özellikleriyle fark oluşturmaya çalışacak.

C3’ün tamamen değişmesiyle birlikte yeni bir kimlik kazanan ailenin yerden yüksek versiyonu Citroen’in kişiselleştirebilme kozunu sınırlarına kadar zorladığı bir model olarak karşımıza çıkıyor. Sınıfının en iyi bagaj kapasitesine sahip olan C3 Aircross bu anlamda da birçok kişiyi kendisine çekebilecek potansiyele sahip.

Peki ama bir otomobili almak için sadece özgün bir tasarıma sahip olması yeterli mi?

Bizde Türkiye’nin en iddialı otomobil haber portalı olarak yeni üretimi İspanya’da gerçekleştirilen Aircross’u sizler için baştan aşağı inceledik.

citroenc3aircross4-1000x562

TASARIM/DONANIM
Otomobil dünyasında kullanıcıların karşısına çıkan her üreticinin, tüketiciyi bir noktadan kendisine çekme parolası mevcut. Bu parola kimilerinde performans, kimilerinde işlevsellik, kimilerinde ise tasarım üzerine kurulu. PSA grubu içerisinde yer alan Citroen’in bu kıstaslar arasında kendisine edindiği parça ise kesinlikle tasarım ve farklılık üzerine kurulu.

Modellerinde yer verdiği gerek iç gerekse dış tasarım detaylarıyla kullanıcısına “ben standartların dışındayım” hissini vermek isteyen markanın tıpkı Skoda’nın “basit düşün” olarak aklımıza kazıdığı mottoya benzer bir felsefesi var.

IMG_20180812_162057-01

Bu arada şirketin bir kadın CEO tarafından yönetildiğini belirtmeden geçersek, bu felsefenin çıkış noktasındaki ekibin daha net anlaşılabileceğini düşünüyoruz. 2014 yılından beridir üst düzey yöneticilik yapan Linda Jackson ile birlikte Citroen’in yol haritası karakteristik farklar üzerine oluştu.

Araçlara kullanıcı dostu olan basit ama işlevsel detaylar ekleyen markanın dönüşümü C4 Cactus ile birlikte başladı diyebiliriz. Bu modelle birlikte Airbump adını verdiği özelliği bir özelliğin girişini yapan Citroen’in felsefesi, sizlerle değerlendireceğimiz C3 Aircross ile de yansımış durumda.

IMG_20180812_162221

Tasarımla ilgili her zaman ortak payda da buluşulan nokta “göreceli” olduğu yönündedir. Biz ise kendimizi, aracın tasarım pastasında beğenenler kısmına yazdırmak istiyoruz. Dünya Ralli Şampiyonası‘na da oldukça başarılı şekilde aktarılan bu yeni yüzün, özellikle ince formlu ışıklandırma grubu dışarıdan bakan tüm gözler tarafından dikkat çekiyor. Arka tarafında öne göre daha sakin bir karakter ortaya koyan yeni Aircross’un, ateşli bir kompakt SUV projesi için modifiyeye oldukça açık olduğu tüyosunu da verelim. 🙂

citroenc3aircross13-1000x562

Özellikle tasarım kimliği ve donanımlarla fark oluşturma üzerine yola koyulan Citroen bu alanda dikkat çeken ürünler ortaya koymaya devam ediyor.

citroenc3aircross14-1000x562

Özellikle yeni C3 ile birlikte değişen tasarım dilinin hakim olduğu konsept modeline C-Aircross adını veren Citroen, dış ve iç tasarımla birlikte kullanılan materyal ve tercih edilen renk seçenekleriyle de bu alanda fark oluşturmaya devam etmek istiyor.

C3 ile gördüğümüz ön ve arka ışıklandırma tasarım dili, yüksekliği artırılmış bir modelle kompakt bir SUV görüntüsü ortak noktada buluşturulmuş.

citroenc3aircross18-1000x562

Citroen C3’ün kapılarını açıp içeriye girdiğinizde oluşacak his ile bir spor otomobilin içerisine oturduğunuz andaki his aynı olacak. “Bir dakika nasıl yani? Ee, bu bildiğimiz kompakt suv sınıfı bir otomobil” diye düşünebilirsiniz.

citroenc3aircross15-1000x562

Aslında evet, bu konuda kesinlikle haklısınız lakin burada yapmaya çalıştığımız benzetmenin ilk andan itibaren farklılığını hissettiren koltuklardan ötürü verdiğimizi artık söyleyebiliriz. Nasıl ki performans odaklı bir otomobilin içerisine girdiğimiz ilk andan itibaren bizleri karşılayan koltuklar kendisini fark ettiriyorsa, bu otomobilde kullanılan koltuklarda da böyle karakteristik bir çekim var.

citroenc3aircross17-1000x562

Tabi ki buradaki karakteristik farkı oluşturan nokta konfor üzerine… C3’te oldukça konforlu bir sürüşe olanak sağlayan bu koltukların aslında fırtına öncesi sessizlik olduğunu geçtiğimiz Ekim ayında tanıtımı yapılan 2018 C4 Cactus ile anladık. C4 Cactus’ü dünyanın en konforlu koltukları ile birlikte tanıtan markanın bu noktaya ne kadar mesai harcadığı net bir şekilde anlaşılıyor aslında. Bu da yazımızın başında bahsettiğimiz “farklı noktalardan yakalama” felsefesinin uygulandığı bölümlerden birisi.
Aracın dış tasarımı kadar iç tasarımı da bizlere bu bir Citroen dedirtiyor. Kablosuz şarj desteği, geniş açılı geri görüş kamerası, renkli konsol ve direksiyonla birleştiğinde kullanıcısını memnun eden bir birliktelik oluşturabilir. Lakin iç tasarımda en çok dikkatimizi çeken kısım merkezdeki 12 inç büyüklüğündeki ekranla birlikte beklentileri artıran head-up display oldu.

Toplamda 4,15 metre uzunluğa sahip olan C3 Aircross’un normal koşullarda 410 litre olan bagaj hacmini koltukları pasif hale getirerek 520 litreye kadar çıkartmak mümkün. Bu anlamda tam bir uzun yol arkadaşı olan araç dinamik tasarımıyla da dikkat çekiyor.

citroenc3aircross9-1000x562

Citroen’in dışarıda doksan içerideyse beş farklı renk kombinasyon seçeneği sunduğu araç bu özellikleriyle de farklılık arayan kullanıcıların ilk tercihlerinden olmaya aday gibi gözüküyor. Donanım olarak da oldukça cazip özelliklere sahip olan araçta kablosuz telefon şarjı ve 7 inçlik multimedya ekranı bu anlamda kullanıcıları cezbedebilecek ilk parçalar arasında öne çıkıyor.

Tüm versiyonları ön tekerlekten çekiş altyapısıyla birlikte gelen C3 Aircross’ta PSA grubunda kullanılan Grip Control sistemi aracı farklı zemin ve yol koşullarına maksimum şekilde adapte etmek için görev yaparken bu sisteme yokuş asistanı destek olacak.

IMG_20180812_162148

Evet, incelememizde bu bölüme kadar C3 Aircross’un genel yapısından ve bize ana başlıklarla lanse edilen özelliklerin ne kadar kullanışlı olduğundan bahsettik. Ee, tabi ki madalyonun diğer yüzü olan eksiler kısmı var. Araçla ilgili kullanıcıları düşünmeye sevk edecek bölümlerin başında malzeme kalitesi geliyor. C3’ün konsolunun sadece merkez bölümünde üzerinde çalışılmış bir derimsi kaplama mevcut. Bunun dışında en çok muhattap olduğunuz bölümlerin tamamında ucuzluk hissi yarayan sert plastikler hakim. Evet bu sınıfta beklentiler belli lakin C3’teki bu plastik alanların fazlalığı biraz rahatsız edici boyutlarda diyebiliriz.

IMG_20180812_162135

MOTOR/PERFORMANS
Test aracımızın kalbinde gizlenmiş olan yeni nesil 1.2 litrelik benzinli turbo beslemeli motorun performansı rakiplerinin önüne geçebilecek nitelikte olmuş. PureTech 110 beygirlik benzinli motor seçeneğinde Stop & Start sistemli EAT6 otomatik vites kutusuna yer verilen test aracımızın ortalama yakıt tüketiminin şehir içinde 8.2 litre olduğunu belirtmek isteriz. Vites geçişlerinin sorunsuz ilerlediği Aircross’un performansı ise mükemmel denecek kadar etkili!

IMG_20180812_162042-01

GÜVENLİK
Yeni C3’te arka park sensörü, şerit ihlal ve uyarı sistemi, yokuş kalkış asistanı, sürücü yorgunluk uyarısı gibi önemli güvenlik teknolojileri kullanılmış.

VİDEO

FİYAT

Size test aracımızın fiyatını vermek isterdik ama malum piyasaların sallantıda olduğu için marka fiyat güncellemesine gitti.

IMG_20180810_112812-01

YORUM FARKI
Yeni nesil Citroen otomobiller, Fransız üreticinin son yıllarda uyguladığı dikkat çekici ve sıra dışı tasarım diliyle buluşmaya devam ediyor. Ağabeyi C4 Cactus’ten sonra tanıtılan ve ondan fazlasıyla izler taşıyan yeni Citreon C3 Aircross da her yanı kişiselleştirilebilir yapısıyla dikkat çekiyor.

Buna paralel olarak Citroën, 2002’den bu yana 3.5 milyondan fazla satılan en başarılı modellerinden C3’ü tamamen yenilemişti. Rekabetin yoğun olduğu kompakt SUV segmentinde kullanıcı odaklı teknolojisi ve sıradanlıktan uzak tasarımı ile ayrışan Yeni C3’de öne çıkan en önemli özellik bence bir otomobil için adeta “karakutu” özelliği taşıyan ConnectedCAM™ teknolojisi olsa gerek!

Bu özellik sayesine kaza anlarını, acil durumları ve yolda karşılaşılan ilginç görüntüleri kayıt altına alabilen bu özel kamera teknolojisi sayesinde güvenlik anlamında önemli bir aşama kaydedilirken isteyenler sosyal paylaşımlarını araç içinden de yapabiliyorlar. Bence diğer markalarda da bu tarz özelliklerin olması gerekiyor diye düşünüyorum.

Ayrıca benim kullanmış olduğum test aracında geri görüş kamerasının olmayışı bence bir eksiklik. Hele bu zamanda güvenlik açısından olması gereken en önemli argümanların başında gelen geri görüş sisteminin yenilenen C3 modellerinin hepsinde olması gerektiğini daha önce yapmış olduğum C3 testinde de ifade etmiştim ancak üzülerek gördüm ki marka bu hatasında devam ediyor! Keşke ısrarcı olmasalar da biraz maliyeti düşünmeden kullanıcı odaklı düşünseler…

Bunun dışında araçta kullanılan yeni nesil 1.2 litrelik turbo benzinli motorun performansına ve de Spor moddaki ataklığına hayran kaldığımı da ifade etmek isterim. Gerçekten o kasa ağırlığı ile gittiğinizi size hiç hissettirmeyen bir performans yapısına sahip bu yeni nesil motor! Yakıt sarfiyatı ise 8.2… Bu kimine göre az kimine göre de fazla gelebilir. Ancak bana sorarsanız sınıfında normal değerler keşke benzini bu kadar pahalıya kullanmasaydık 🙂

Bu yakışıklı ve bir o kadar da farklı SUV’ı tercih edeceklere keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim.

Kalın Sağlıcakla…

Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi takmayı unutmayın ki sevdikleriniz üzülmesin!

Hakan ALKAN
facebook.com/The Makina
twitter.com/alkanhkn
instagram.com/Hakan5134
linkedin.com/ Hakan ALKAN

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir