Cep Telefonlarının Hastasıyız!

By on 03 Ocak 2020

Deloitte, 2012 yılından bu yana her yıl Global Mobil Kullanıcı Anketi (GMCS) adıyla bir çalışma düzenliyor. 6 kıtada, 28 ülkede, toplam 44.150 kullanıcıya uygulanan ankette, Türkiye’den mobil kullanıcılar da yer aldı ve ankete Türkiye’den de 1.000 kişi katıldı. Düzenlenen online ankette katılımcılar; yaş grubu, cinsiyet, gelir seviyesi, yaşadıkları bölge, teknoloji benimseyişi, cihaz sahipliği, mevcut telefonlarının markası, mevcut telefonlarının yaşı, mobil operatörleri, çalışma durumları gibi farklı etmenlere göre sınıflandırıldılar.

Aşağıda bu ilginç anket çalışmasından çarpıcı sonuçları bulabilirsiniz.

Akıllı Telefon Kullanımı Çok Yüksek
Ankete göre Türkiye’den katılan kullanıcıların %90’ı akıllı telefon, %76’sı dizüstü bilgisayar, %59’u da tablet’e erişimi olduğunu belirttiler. Akıllı veya normal telefon sahiplerinin toplam oranı %91 iken, masaüstü bilgisayar da dahil edildiğinde katılımcıların %86’sında bilgisayar sahipliği görüldü. Tablet sahipliğinde kadın kullanıcılar erkek kullanıcıların oldukça önünde olmakla birlikte akıllı saatlerin 25-34 yaş grubunda daha yaygın olduğu göze çarptı.

2017 yılı verileri ile karşılaştırıldığında, en fazla penetrasyon artışı 8 puan ile akıllı saatlerde görüldü. Tüm yaş grupları içerisinde akıllı saat penetrasyonu artmakla birlikte özellikle 35-44 yaş grubunundaki penetrasyonun 2 katına çıktığı görüldü.

Tablet, bilgisayar, akıllı saat gibi diğer cihazlar ile kıyaslandığında, akıllı telefonların artık vazgeçilmez ürün statüsüne eriştiğini; tüm coğrafya, yaş ve gelir gruplarında benzer oranlarda kullanıldığını gördük.

Çok sık telefon değiştiriyoruz
Türkiye’de o kadar sık telefon değiştiriyoruz ki son 1 yıl içerisinde almış olduğunu belirtenlerin oranı %24 iken son 2 yıl içinde almış olduğunu belirtenlerin oranı %58. Bu hızlı değişim, Avrupa ortalamasından daha yukarıda.

Sosyal Medyayı ve WhatsApp’ı Çok Fazla Kullanıyoruz
Sosyal medya kullanımında da zirvede olduğumuz sonucu çıktı. Cinsiyete göre sosyal medya ve haberleşme uygulamalarının kullanımı incelendiğinde kadınlar ve erkeklerin kullanım sıklığının farklılaştığı uygulamaların Instagram, Facebook Messenger, Snapchat ve TikTok olduğu görüldü. Kadınların kullanım sıklığı oranları, erkeklere göre Facebook Messenger ve Snapchat’te 14 puan, Instagram ve TikTok’ta 12 puan daha fazla.

Telefonda Oyun Oynamak Türkler İçin Bağımlılık Seviyesinde
Türkiye’deki kullanıcılar, oyun oynama cihazı olarak en çok telefonu tercih ederken oyun oynama sıklığında da Türkiye diğer ülkelere göre öne çıkıyor. Türkiye’deki kullanıcıların %55’i oyun oynamak için cep telefonunu tercih ediyor. Bu oran ile Türkiye’deki kullanıcılar anketin yapıldığı ülkeler arasında ilk sıradadır. Oyun oynamak için cep telefonunu tercih edenlerin yaş grupları incelendiğinde ise en yüksek oranın %61 ile 35-44 yaş grubunda olduğu ortaya çıktı.

Kullanıcıların oyun oynama sıklığı incelendiğinde her 2 akıllı telefon sahibinden 1’i her gün telefonda oyun oynadığı görüldü.

Türkiye, bu oyun oynama sıklığı oranıyla da anketin yapıldığı ülkeler arasında ilk sırada bulunuyor. Her gün en az bir kere telefonda oyun oynayanlarda 25-34 yaş grubundakiler %53 oran ile ilk sırada yer alıyor.

Cep Telefonunu Çok Fazla Kullandığımızı Düşünüyoruz
Türkiye’de kullanıcıların %73’ü telefonlarını çok fazla kullandıklarını düşünmekte ve Türkiye anketin yapıldığı ülkeler arasında Meksika’dan sonra bu konuda ikinci sırada yer alması da ortaya çıkan ilginç bir sonuç. Türkiye’de çok fazla telefon kullandığını belirten kullanıcıların oranı, Avrupa ortalaması olan %46’nın oldukça üstünde. Türkiye’de kadın kullanıcıların %78’i telefonu çok fazla kullandığını düşünürken, bu oran erkeklerde %68 olarak gerçekleşmiş.

İlgi çekici bir diğer nokta ise kullanıcıların çok fazla telefon kullanımından dolayı fiziksel rahatsızlıklar yaşadıklarını da belirtmeleri. Türkiye’de kullanıcıların %26’sı fiziksel problemlerle karşılaştıklarını belirtirken, bu oran Avrupalı kullanıcılar arasında %7 çıkmış.

Özetle, anket sonuçlarından cep telefonları ile ayrı kalamadığımız, çok fazla oyun oynadığımız ve hastalık derecesinde bağlandığımız sonucunu rahatlıkla çıkarabiliriz.

Yeni yılın bu ilk yazısında tüm okuyucuların yeni yılını kutlarım. Umarım 2020 herkes için hayallerinin gerçekleştiği bir yıl olur.

Aykut Altındağ
maxihaber.net

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir