Sahne Yeni Duster’ın

By on 28 Mayıs 2018

Eylül 2017’deki Frankfurt Otomobil Fuarı’nda ilk gösterimi gerçekleştirilen Yeni Dacia Duster, evrim geçirerek tamamen yeni bir dış görünüme ve devrim niteliğinde bir değişimle yeniden tasarlanmış bir iç mekana sahip olan Yeni Duster, yeni dış tasarım, otomobilin güçlü karakterini vurgulayan daha belirgin hatlarıyla ön plana çıkıyor. Yeni Duster’ın iç mekanı ise müşterilerine kaliteli ve konforlu bir alan sunulmuş.

TASARIM-DONANIM
Yeni Duster’ın göze çarpan ilk değişimi şüphesiz dış kısmında yer aldı. Arazi karakterine önemli oranda güç katan güzel bir makyajdan geçen aracın jant ve arka bölümdeki ışıklandırma tasarımı da kullanıcıların beğenisini topladı diyebiliriz.

IMG_20180526_140643-01

Duster, yenilenen tasarımı ile daha iddialı bir karakter ve güçlü bir duruş sergilemiş. Krom radyatör ızgarası, otomobilin en uç köşelerinde yer alan ön farlara kadar uzanarak otomobilin daha geniş görünmesini sağlamış. Model, üçe bölünmüş LED gündüz farlarını da içeren yeni far imzası ile dikkat çekiyor. Geniş arka kısım ise otomobile ayırt edici bir duruş kazandırmış. Yeni Duster’da Dacia’nın dört kareden oluşan arka farları otomobilin uç köşelerinde yer alıyor.

Aracın yenilenen ön ızgarası, LED gündüz farları ve tavan barları da bu bağlamda fark oluşturanlar arasındaki yerini aldı. Altyapı kısmında da her zaman olduğu gibi Duster’ı dört tekerlekten çekişli opsiyonla arazide görmeye devam ediyoruz.

Duster’ın kokpit bölümü de eleştiriler doğrultusunda önemli oranda iyileştirildi diyebiliriz. Burada konfor ve kalite üzerine yoğunlaşan Dacia işe tamamen yenilenen elektronik direksiyonla başlamış.
Yapılan değişimle yüzde 35 oranında daha konforlu hale getirilen direksiyonu dördürürken sarf edilen efor da gözle görülür oranda düşecek. Bunun yanında malzeme kalitesi ve koltukları da elden geçirilen araçta eşya gözü kapasitesi de 28,6 litreye çıkartıldı.

120220181555058432940

Merkezdeki navigasyon destekli ekranı yazılımsal olarak güncelleyen marka, konum olarak artık ekranı biraz daha üst bölüme yerleştirdi. Elektronik destek açısından da zenginleşen Duster’da; geri görüş kamerası (Multi-View), kör nokta uyarı, otomatik klima, anahtarsız giriş, otomatik yanan farlar, yokuş kalkış asistanı ve iniş kontrolü gibi donanımlara yer veriliyor.

Duster’da, yeni elektrik takviyeli direksiyon bulunuyor. Direksiyonu döndürmek için gereken gücün yüzde 35 oranında azaltılması, özellikle park etme sırasında kolaylık sağlıyor. Dönüş çapının yüzde 6 oranında azaltılması ile birlikte şehirlerde, yüksek hızlarda ve virajlı yollarda daha hızlı bir direksiyon tepkisi ve gelişmiş manevra kabiliyeti sağlanıyor. Duster, otoyolda daha güvenli bir sürüş için araç hızına göre direksiyon takviyesi oranını değiştiren bir sistem içeriyor. Bu, özellikle arazi koşullarında da sürüşü kolaylaştırıyor.

Yeni gösterge paneli, SUV dünyasıyla uyumlu olarak daha cömert ölçülere sahip. Orta konsol önünde 74 mm daha yüksek konumlandırılmış MediaNav Multimedya Sistemi, sürücülere pazardaki en kısa görüş mesafelerinden birini sunarak kolay erişim imkanı sağlamış. Otomatik klima kontrolü için sunulan üç adet klima kumanda düğmesi, gösterge panelinin üstünde yer alan havalandırmaları kontrol ediyor.

Orta konsol paneli, kullanıcı dostu ve modern yeni piyano tuş takımı ile yenilenen Duster, konumu değiştirilmiş el freni sayesinde yeni orta konsol, mükemmel biçimde konumlandırılmış 4×4 kumandası ile birlikte daha fazla ek saklama alanı meydana getiriyor.

Yeni Duster, ön, arka ve yanlarda olmak üzere dört kameradan oluşan 360° görüş kamera sistemine sahip. Sistem, sürücünün araç çevresindeki alanı görmesini sağlayarak park etmeyi kolaylaştırıyor. Ön tekerleklerin açısının rahat görülebilmesi için yan aynaların altına yerleştirilmiş kameralar bulunuyor.

IMG_20180526_140605-01

MOTOR-PERFORMANS
Yeni Duster, Türkiye’de müşterisinin tüm taleplerine cevap vermek üzere iki benzinli iki dizel olmak dört farklı motor seçeneği ile satışa sunuluyor. 1.6 SCe 115 bg (4×2) ve ilk kez sunulan 1.2 TCe 125 bg (4×2) benzinli motor manuel versiyonların yanı sıra 1.5 dCi 90 bg (4×2) ve 1.5 dCi 110 bg (4×2 manuel ve EDC & 4×4) dizel motor manuel vites seçeneğine sahip.

Test aracımızın kalbine ise 1.2 TCe 125 beygir gücündeki motoru şehir içinde 7.6 litrelik ortalama tüketimi ile dikkat çekiyor. Manuel vitesli olan test aracımızı özellikle şehir içi trafiğinde fazla bizi zorlamadığını ifade etmek isteriz.

IMG_20180526_140620

GÜVENLİK
Yeni Duster, hem yolda hem arazide manevra kabiliyetini arttıracak bir dizi sürüş destek ve güvenlik donanımları ile birlikte sunulmuş.

Yeni Duster, güvenlik konusunda da göz dolduran standart ekipmanlara sahip. İlk kez standart olarak sunulan yeni perde hava yastıklarının yanı sıra üst donanım seviyesinde opsiyon olarak sunulan Kör Nokta Uyarı Sistemi, hız ayar ve sınırlayıcı, otomatik yanan farlar gibi faydalı sürüş destek sistemleri ise ek güvenlik sağlıyor.

Ayrıca güçlendirilmiş şasi, yeni koltuk yapısı, arkadan darbede yüksek koruma sağlayan yeni, daha büyük ve daha kalın ön baş destekleri, ön ve arka yan koltuklar için ön gergili emniyet kemerleri ve I-Size özellikli çocuk koltukları için yeni bir isofix bağlantısı, yolcuların korunmasına yardımcı olacak ekipmanlar ile birlikte sunuluyor.

Yolda ve arazide daha konforlu bir performans sunan Yeni Duster, 4×4 versiyonunda Yokuş İniş Destek Sistemi ve 4×4 Bilgilendirme Ekranı gibi yeniliklere sahip. 360° kamera, otomatik klima ve Eller Serbest Dacia Kart Sistemi opsiyon olarak müşerinin beğenisine sunulan ekipmanlar olarak göze çarpıyor.

Comfort standart donanım: LED dış aydınlatmalar, ESC + HSA, ABS + AFU, 6 adet hava yastığı (ön, yan, perde), hız ayar ve sınırlayıcı, otomatik yanan ön farlar, ön sis farları, HDC (Yalnızca 4×4 versiyonda), elektrik takviyeli direksiyon, stop&start sistemi, 16 inç çelik jantlar

FİYAT
Test aracımız olan Prestige 1.2 Tce 125bg 4×2’nin anahtar teslim satış fiyatı 88.550 TL’dir. Aracın başlangıç versiyonları ise 76 binden başlayıp 112 bin TL’ye arasındadır.

VİDEO


YORUM FARKI
En ulaşılabilir SUV olma özelliğini yıllardır kimselere kaptırmayan Dacia Duster, yenilenen tasarımı, konforu ve sürüş özellikleriyle yine en çok ulaşılabilir olmaya devam edecek. 1.2 motorunu test ettiğim aracın gerek performansı gerekse de yakıt sarfiyatı beni oldukça şaşırttı diyebilirim.

Peki Dacia Duster nasıl oluyor da müşteri kitlesinden bu kadar ilgi ile karşılanabiliyor? Bence bunun en önemli sebebi aracın gayet kolay ulaşılabilir olması, Renault güvencesinde oluşu ve de ikinci el piyasasının oldukça iddialı oluşu diyebilirim. Tüm bunları topladığımızda Türk tüketicisinin neden bu kadar ilgi gösterdiğini bulabiliriz.

IMG_20180525_174442

Ancak şunu da ifade etmek isterim ki manuel vites özellikle İstanbul trafiğinin keşmekeşliğinde bana tabiri caiz ise hamallık gibi geldi  Siz bu aracı tercih ederseniz tavsiyem otomatik vitesi gözünüze kestirmenizdir pişman olmazsınız.

Şimdiden yeni Duster’ı tercih edeceklere keyfi maksimum kazasız sürüşler dilerim.
Kalın Sağlıcakla…

Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/Oto Sevdası- The Makina
instagram.com/Hakan5134

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir