SUV Segmentinin Kutup Yıldızı: Peugeot 3008

By on 08 Mayıs 2018

Son beş yılda yaklaşık üç kat büyüyen C-SUV segmentine, tasarımı, üstün donanımları ve gelişmiş teknolojisi ile tamamen yeni bir soluk getiren Yeni Peugeot 3008, kendine özgü iç mekân tasarımı ve dinamik duruşuyla dikkat çekiyor.  

Yeni SUV Peugeot 3008, tasarım, konfor ve yol tutuşu arasında adeta yeni bir sentez sunmuş! Bugüne kadar Avrupa’da yaklaşık 100 bin müşteri tarafından siparişi verilen 3008’in GT Line versiyonunu sizler adına test ettik. Gelin bu Peugeot’un yeni sporcusunu daha yakından tanıyalım.

IMG_20180504_121822

TASARIM-KONFOR
Öncelikle test otomobilimiz 3008’in özel tasarımı GT Line versiyonu modele has bir dizi özel niteliği ile ilk görüşte güçlü ve çekici tasarımıyla dikkat çekiyor. Net çizgilerle şekillendirilmiş olan ön bölüm geniş ve krom süslemelerle ön plana çıkan ön ızgara tarafından domine edilmiş. Bununla birlikte ızgaranın ortasında ne çok gösterişli, ne de çok sönük ‘Aslan’ logosu yer alıyor. İnce sert hatlı halojen farlar keskin bir bakışı beraberinde getirirken, opsiyonel olarak sunulan (test aracımızda mevcut olan) Full LED farlarla çok daha sert ve keskin bir ifade oluşturmuş.

Ön bölümde birçok geniş hava girişleri bulunan Yeni Peugeot 3008 SUV’a yandan baktığımızda metal/cam oranı hemen gözümüze çarpıyor! Tasarımcılar yan gövdedeki metal oranını arttırırken son derece zarif ve akıcı çizgiler kullanarak daha ince bir profil elde etmiş. Motor kaputunun üzerinde başlayan ve ön bölümdeki dinamizmi devam ettiren hat, sportif dinamizmi yan gövdeye taşıyarak yeni 3008’e özgün bir kimlik kazandırmış. Bu sayede otomobil rakiplerine göre çok daha büyük ve heybetli bir görünüm ortaya koymuş…

Ön farların bitiminden itibaren başlayan ve ön cam direği boyunca devam eden krom çıta aracın kalite algısını yükseltirken bu yapı HX1 konsept otomobiline gönderme de yapılmışa benziyor. Ön bölüme hâkim olan ve beraberinde sportif dinamizmi getiren tasarım dili yeni Peugeot 3008 SUV’un geneline yansıtılırken aynı zamanda modern bir görünümü beraberinde getirmiş.
Söz konusu tasarım detaylarından biri ise parlak siyah tavan ve tavan boyunca uzanarak arka spoylerde son bulan paslanmaz çelik bar. “Black Diamond” adındaki siyah tavan yeni Peugeot 3008 SUV için uygulanan temel stil unsurlarından biri olarak öne çıkarken aracın modern ve dinamik görünümü de desteklenmiş!

peugeot-3008-2016-156-fr.img.71294.71294.14

3008’in ön bölümünde başlayan ve profil boyunca devam eden sade ve modern tasarım yaklaşımı arka kısımda da kendini göstermiş! Eğimli arka camın altında bulunan parlak siyah panel LED stop guruplarını sarıyor. Aslan pençesi şeklindeki stop lambalarının da etkisiyle ortaya çıkan görsel imza, ister gündüz olsun, isterse de gece aracın her daim fark edilmesini ve tanınmasına olanak sağlıyor.
Test aracımız olan GT Line versiyonunun dikkat çeken bir diğer tasarım özelliği ise, geniş çamurluk ağızları ve standart olarak sunulan 235 50 R19 ebatlarında lastiklere sahip GT Line versiyonuna özel 19 inçlik çift renkli BOSTON jantlar beraberinde daha sportif ve dinamik bir görünümü getirmiş.
Buna paralel olarak standart olarak sunulan ve modern teknolojinin gerekliliklerine uygun olarak geliştirilen bağımsız mercekli Full LED farlar da sportif ve dinamik görünümü desteklemiş.
peugeot_3008_galerie-23-11.68716.17

Öncelikle bir önceki nesil 3008’e göre 62 mm artırılan dingil mesafesi ile segmentinin en iyi diz mesafelerinden birisini sunan Peugeot 3008 kabin içi konforunda da iddiasını ortaya koyduğunu ifade etmekte yarar var!

peugeot-3008-2016-322-fr.img.93686.27

Doğal olarak GT Line versiyonunun geneline hâkim olan teknolojik, şık ve sportif dokunuşlar iç mekânda da kullanım bulmuş.

Bir önceki modeline göre geliştirilmiş yeni Peugeot i-Cockpit® sürücü deneyimini yeniden tanımlayan yeni 3008, kompakt direksiyon, 12,3’’ full dijital göstergeler ve geliştirilmiş ergonomik piyano tuşlarıyla vurgulanmış dokunmatik ekran sayesinde kullanıcısına daha öngörülü ve geliştirilmiş bir sürüş deneyimi sunmuş.

peugeot_3008_galerie-28-1.68715.17

Ön konsolda, kapı panellerinde ve orta kol dayamada kullanılan bakır renkli çift dikişli detay bir yandan kalite algısını yükseltirken, diğer yandan ise sportifliği vurgulanmış. Yandan destekleri güçlü bakır renkli çift dikişli koltuklarda standart olarak sunulan üç malzemeli Alcantara dışında isteğe bağlı olarak Nappa deri de sunulmuş. Rahat ve konforlu koltuğuna oturan sürücü kompakt boyutlara sahip bakır renkli çift dikişli sportif direksiyon simidiyle baş başa kalırken direksiyonun düz alt kenarı krom GT logosuna da ev sahipliği yapmış!

peugeot-3008-2016-887-fr.img.70019.6

peugeot-3008-2016-889-fr.116293.6

3008’i rakiplerinden koparıp alan bir diğer devrim gibi yeniliği ise ful dijital gösterge paneli… Farklı tiplerde sürücüye bilgiler veren bu değişken panelin değişik versiyonları ile yolculuk yapmak özellikle de gece yolculuğu yapmak gerçekten çok keyif verici desek abartmış sayılmayız!

peugeot-3008-galerie-19-11.68805.19.96141.19

Otomobilde sürücü ve yolculara sunulan gelişmiş konfor ve teknoloji özelliklerine örnek verecek olursak sizin saatlerinizi alırız. Biz de sizi fazla yormadan ön plana çıkan özelliklere değinelim istedik.

Tek bir ayak hareketi ile açılabilen bagaj kapağı, kablosuz şarj sistemi, Full Led farlar, koltuk ısıtma ve masaj özelliği (test aracımız olan GT-Line serisinde standart) panaromik ve açılabilir cam tavan, elektronik klima, i-Cocpit Amplify (sürüş modu seçimi, 3 farklı koku ayarı, 8 inç dokunmatik ekran, USB bağlantısı, Navigasyon, ışık ve ses ambiyans ayarları) gibi özellikler başta gelmektedir.

peugeot-3008-2016-312-fr.img.69493.6

MOTOR
Yeni nesil 3008’in kalbinde yer alan 1.6 litrelik Peugeot’un yeni modellerinde de başarıyla kullandığı BlueHDi dizel motor, 6 ileri tam otomatik şanzımanla desteklenmiş. Maksimum 3500 devirde 120 beygirlik bir güç elde eden bu ekolojik motor 1750 devir/dakikada ise 300 Nm’lik Tork gücü sunuyor! Ani hızlanmalarda otomobil biraz yavaş kaldığını da belirtelim. Bunun nedeni ise bize göre aracın kilosu olsa gerek. Onun dışında performans ve vites aralıkları bakımından 3008 rakiplerinin korkulu rüyası oldu bile!

1315 kg’lık ağırlığa sahip olan 3008’in yakıt sarfiyatı da performansı kadar etkili… Şehir içi şartlarında test ettiğimiz aracın 100 km’de ortalama yakıt tüketimi ise 6.7 litre seviyelerinde oldu. Elbette bu rakam diğer test için aracı kullanan arkadaşlarımızın otomobile gerektiğinden fazla devirli kullanmalarından da kaynaklandığını ifade etmek isteriz. Zira biz aracı teste aldığımızda ortalaması 7.4 litreye kadar çıkmıştı. Ancak biz her zamanki gibi otomobilin en düşük yakıt sarfiyatına ulaşma gayemizden yola çıkarak bu rakamı test sonunda (4 gün içinde) 6.7 seviyesine indirmeyi başardık! Buda bizim farkımız olsa gerek 
Şunu da ifade etmek gerekirse bu otomobil uzun yola çıktığında (elbette sakin kullanımlarda) yakıt tüketimi 4 litrelere kadar inebileceğini de hatırlatmak isteriz!

peugeot_3008_layout4-1.68653.19

GÜVENLİK
Yeni 3008’in bünyesinde bir çok güvenlik ekipmanları mevcut… Sürücü ve yolcusunun güvenliğine çok önem veren marka, bunu müşterisine sunduğu standart ekipmanlarla kanıtlamış.
Bunlara örnek verecek olursak: Adaptif Cruise Control ve otomatik fren sistemi (Öndeki radar sensörü yardımıyla sistem önde giden aracı algılıyor ve önceden ayarlanmış güvenlik mesafesi ile takip ediyor.), Güvenli Takip Mesafesi Uyarısı (Sistem sizi programlanabilir 3 uyarı seviyesi sayesinde çarpışma riskine karşı uyarıyor.), Hız Levhaları Tanıma Sistemi (Hız sınırı ve hız sınırı sonu levhalarını algılayarak full dijital gösterge panelinde görüntüleyen sistem, sürücüye bu hızı Cruise Kontrol/Hız Sabitleme sisteminde dikkate almasını önerip ayrıca navigasyon sisteminin hız verilerini de dikkate almasını sağlıyor.), Şerit takip sistemi, Kör nokta uyarı sistemi, Sürücü yorgunluk tespit sistemi, Akıllı far sistemi, Ses tanıma özellikle 3D Navigasyon, Yokuş kalkış desteği, Ön-Yan-Perde hava yastıkları…

FİYAT
Test otomobilimiz olan Yeni 3008 GT-Line 1.6 BlueHDi 120 HP EAT6’nın anahtar teslim satış fiyatı son ÖTV düzenlemelerinden sonra 237 bin TL’den satılmaktadır. Eğer ki bu fiyatlar tuzlu geldi o zaman aracın 1.2 litrelik benzinli versiyonunu da tercih edebilirsiniz. Onun da başlangıç fiyatı 134 bin TL’den başlıyor. Tercih sizin…
IMG_20180504_175352_527

YORUM FARKI
Geçtiğimiz günlerde Cenevre Otomobil fuarında Yılın Otomobili ödülüne hak kazanan Peugeot’un yeni nesil SUV’ı 3008, bu ödülünün sıcaklığı devam ederken bende test etme şansına sahip oldum.
Uzun zamandır işlerimin yoğunluğu sebebiyle bir türlü kavuşamadığım 3008 ile böyle güzel haberin üzerine buluşmamız çok güzel bir tesadüf oldu. Şunu belirtmek isterim ki Peugeot markasının tasarım ayak sesleri 308 ile gelmeye başlamıştı. Bunun devamı niteliğinde olan ve tasarımda evrim geçiren marka 3008 ile bunu taçlandırmış! Gerek ülkemizde gerekse de dünyada son yıllarda yaşanan SUV akımının gerisinde kalmak istemeyen üreticiler art arda iddialı modellerini müşterilerinin beğenisine sunmaya devam ediyor.

Özellikle bayanların yerden yüksek yapısı ve güven veren hissi ile tercih etmeye başladıkları bu segmentin geleceği şimdiden daha parlak gözüküyor benden demesi…
3008’e dönecek olursak, yazı içinde de bahsettiğimiz gibi bir önceki nesil 3008’e göre 62 mm artırılan dingil mesafesi ile segmentinin en iyi diz mesafelerinden birisini sunan aracın özellikle iç mekan tasarımı ve sunduğu teknolojik özellikler sadece beni değil diğer meraklı sürücüleri de kendine hayran bıraktı. Zira bayan sürücülerden aldığım otomobil hakkındaki olumlu tepkilere bakarsak gelecekte kadın kullanıcıların tercih edeceği bir marka olacağa benziyor 3008.

Aslına bakacak olursak yakıt tüketiminde umduğumu vermeyen 3008’in neden bunu yaptığını da yazı içinde bahsettik. İlla ki farklı kişilerin test araçlarını kullanmaları ve her kişinin kendine has kullanım özelliklerinden dolayı biz de istediğimiz beklediğimiz yakıt değerlerine ulaşamıyoruz. Ama ulaşmak için de inanın elimden geleni sizler adına yapmaya özen gösteriyorum. Dolayısıyla yeni nesil ekolojik dizel motoruyla 3008 bence sınıfının ekonomik otomobillerinden birisidir.
AVM otoparklarında yolumu kesip eşime bu aracı almak istiyorum ne dersiniz diyen beylere diyeceğim kelime elbette bu yılın otomobilini eşinize gözünüz kapalı alabilirsiniz! Hem çocuklarınız rahat eder hem de eşiniz trafikte sıkıntı yaşamaz. Ama cebine güvenen beylerden de bahsettiğimi vurgulamak isterim 
Sonuç olarak yenilenen 3008 bende gerek konfor özellikleri, gerek geniş bagaj hacmi (520 litre), gerekse de ekonomikliği ile tam not aldı ve de hak ederek aldı.
Şimdiden yeni 3008’i tercih edeceklere keyfi maksimum kazasız, belasız, sağlıklı sürüşler dilerim.

Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi takmayı unutmayın ki sevdikleriniz üzülmesin!

Kalın Sağlıcakla…

Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
instagram.com/Hakan5134

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir