Erişilebilir SUV: Dacia Duster EDC

By on 26 Ekim 2017

Yedi yıllık bir geçmişi geride bırakan Dacia Duster, bir milyon adedi aşkın satış rakamıyla fiyat/performans kategorisinde kullanıcılara SUV deneyimi sunan önemli temsilcilerden biri olmaya devam ediyor.

İlk resmi detaylarıyla 2016’nın sonunda doğru karşımıza çıkan Otomatik Dacia Duster, aradan geçen zaman diliminin ardından nihayet ülkemizde de satışa çıkmıştı. Dacia’nın ilk kez çift kavrama otomatik şanzımanla birlikte sunduğu Duster, vites seçeneğinin yanı sıra donanımlarıyla da artık çok daha güçlü hale gelmiş durumda diyebiliriz.

IMG_20171022_172121-01

Standart versiyonlarının yanı sıra Türkiye’de Blackshadow özel serisi adında bir donanımla kullanıcılara sunulan Yeni Duster, 2013’ten beri 4×4 pazar lideri olan Dacia, Duster EDC ile iddiasını yenilemeyi hedefliyor.

Fiyat/performans otomobilleri arasında en çok tercih edilen markalardan biri olan Dacia, amiral gemisi Duster’a uzun zamandır beklenen otomatik vites opsiyonunu kullanıcılarının beğenisine geçtiğimiz dönemde sunmuştu. Bizde buna daha fazla seyirci kalmadan otomobili daha yakından tanıma adına biraz da uzun yol yaparak yeni nesil Duster EDC’yi daha sizler adına test ettik.

IMG_20171022_172201-01

TASARIM-DONANIM
Duster’in evrim geçiren kaslı tasarımı modern, sağlam ve dinamik tarzıyla karakterini ortaya koymuş. Kromajlı panjur ve çift optik farlarla yeni ön yüzü, koyu gri 16” alüminyum jantları, tavan barları ile her zaman aynı derecede beğeni kazanacağa benziyor.

Dış tasarımında yapılan değişimlerle gerek önü gerekse arkasıyla daha kaslı bir yapıya kavuşan Duster, yenilenen ön ızgarası, farları, alüminyum tavan barı ve arka ışıklandırma grubuyla ilgi çekmeyi başaracak gibi gözüküyor. Dış tasarımıyla ilk andan itibaren dikkatleri üzerine çekmeyi başaran aracın içerisi ise büyük oranda iyileştirilmiş.

2017duster5-1000x562

Diğer jenerasyonlarda oldukça eleştirilen multimedya ekranın konumunu daha yukarıya alan Dacia ekibi, navigasyon destekli bu ekranı yazılımsal olarak da elden geçirmeyi ihmal etmemiş. Koltukları da kalite algısını artıracak şekilde elden geçirilen Duster’ın iç bölümündeki eşya gözü kapasitesi de 28,6 litreye çıkartılmış durumda.

Elektronik destek üniteleriyle de günümüz gerekliliklerini karşıladığını gördüğümüz araçta geri görüş kamerası (Multi-View), kör nokta uyarı, otomatik klima, anahtarsız giriş, otomatik yanan farlar, yokuş kalkış asistanı ve iniş kontrolü gibi donanımlara yer verilmiş.

LEVIER DE VITESSES EDC

Dacia Duster Laureate‘de; Elektrikli dış dikiz aynaları, sürücü tarafı tek dokunuşlu elektrikli ön ve arka camlar, alüminyum alaşım jantlar, yol bilgisayarı, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu ve direksiyon gibi seçenekler standart olarak sunulmuş.

Kullanıcılar dilerlerse bu standart olan bu seçeneklerin üzerine; Media Nav, hız ayar ve sınırlayıcı, dış donanım aksesuar paketi, arka park sensörü, geri görüş kamerası ve siyah alüminyum jant gibi seçenekleri de opsiyonel olarak satın alabiliyor.

Test aracımız olan Blackshadow özel serisindeyse Laureate versiyonuna ek olarak; Look Paket (ön ızgara, yan ayna kaplamaları, orta panel parlak siyah, elmas efektli 16 inçlik siyah alaşımlı jantlar ve siyah kapı eşikleri), krom ön ve arka koruma plakaları ve tavan barları, deri direksiyon, hız ayar ve sınırlayıcı ve versiyona özel tasarımlar yer alıyor.

Çok sayıda eşya gözüne sahip olan Duster, 475 litrelik bagajı, aydınlatmalı torpido gözü, bardak tutucusu ve 1/3-2/3 asimetrik katlanabilen koltukları ile de dikkatimizi cezbetti.

IMG_20171019_130211-01

MOTOR-PERFORMANS
Bilindiği üzere Renault modellerinde de kullanılan 1.5 litre 110 beygirlik dizel EDC şanzıman ülkemizde sadece ve nedense 4×2 versiyon olarak satışta! Bu ödüllü motor ve şanzımanın performansı ve yakıt ekonomisi gerçekten tartışılmaz bir gerçek.

Abartmak için değil otomobile binim özellikle zorlu virajlı dik rampalarda Duster adeta yok aşağı gider gibi çevik ve atak idi. 2000 km’ye yakın test ettiğimiz yeni nesil Duster’ın gerek vites geçiş aralıklarındaki mükemmellik gerekse de 6.5 litrelere kadar düşen (bu zorlu yol koşullarında) bizi kendine bir kez daha hayran bıraktı. Ancak normal yol koşullarına çıkıp sakin kullanım ve ECO moda aldığımızda Duster’ın yakıt değerleri maksimum olarak 5.3 litreye kadar düştüğünü belirtmek isteriz! Bu rakam bu boyutlarda bir araç için gerçekten müthiş…

Özellikle de ani hızlanma ve sollamalardaki çevikliğinin bizce en önemli sebebi ise elbette 1750 devirde uyguladığı 250 Nm’lik yerinde tork değeridir.

GÜVENLİK
Güvenliği de elinden bırakmayan Dacia Duster’da Elektronik denge programı (ESP), sürücü ve yolcu hava yastıkları, ABS (Anti Blokaj Fren Sistemi) + AFU (Acil Fren Yardımı) , ASR (Elektronik Patinaj Önleme Sistemi), HSA (Yokuşta Kalkış Destek Sistemi) standart olarak sunulan öne çıkan güvenlik ekipmanları…

FİYAT
Test otomobilimiz olan Dacia Duster Blackshadow – 1.5 dCi 110 bg EDC’nin anahtar teslim satış fiyatı 93.500 TL olup rakip SUV modellerini de göz önüne alacak olursak bu ulaşılabilir uygun fiyatı sizlerde fark etmişsinizdir.

Ayrıca isterseniz Duster dizel modeline 75 bin TL’den başlayan ultra makul fiyatlarla da sahip olabileceğinizi hatırlatmak isteriz. 🙂

Dolayısıyla Duster ailesi diğer Dacia modellerinde de olduğu üzere erişilebilir bir otomobil olarak karşımıza çıkıyor.

IMG_20171019_130920_297

YORUM FARKI
Uzun yol testi olarak alıp kullanma fırsatı bulduğumuz yeni Duster ile yaklaşık olarak 2000 km yol kat ettik. Bu yol öyle bilindiği gibi normal şartlarda yollar değildi. Marmaris’e gidenler bilir. Yollarının dik rampalardan, yokuşlardan ve de sert virajlardan meydana gelen bir yolu vardır. Bu durum da benim için Duster EDC’yi daha yakından tanıyacağım bir adeta doğal bir parkur niteliğinde idi ve bu fırsatı kaçırmayarak düştüm yollara 🙂

Yola çıktığımda beni neyin beklediğini bilmeden kafamda deli sorularla rotam üzerinden devam ediyordum. Ne zaman Muğla’yı geçip dağların arasından uçurumların kıyısından devam eden yola çıkıncaya dek. İşte oranın inanılmaz virajlı ve dik rampalarında ECD Duster bana mısın demeden adeta kedi gibi tırmandı.

Sert virajlarda yol tutuşunun mükemmel seviyede olduğu yeni Duster’ı kullanırken bu zorlu parkurda kendime ne kadar yerinde bir yol arkadaşı bulduğumun giderek farkına vardım. Duster EDC sorunsuz vites geçişleri ve zorlu yol koşullarındaki 6.5 litrelik cimri yakıt tüketimi ile beni kendine hayran bıraktı. Normal yoldaki yakıt tüketimi ise yazımızın içinde de belirtiğimiz gibi şahane ötesi…

Renault grubuna dâhil olduğu 2004 yılından günümüze kadar dört milyonluk satış rakamına ulaşarak önemli bir kilometre taşını geride bırakan Dacia, kullanıcılar tarafından en çok benimsediği modeli Duster ile de satışlarını bence gelecekte katlayacak gibi duruyor.

Bunun bence en önemli sebebi Dacia ailesindeki otomobillerin tam da bizim insanlarımızın istediği gibi ulaşılabilir makul fiyat aralıklarında olmalarıdır diye düşünüyorum. Bu yüzden de Dacia bu kadar az reklam yaparak bu satış başarısını elde etmesi imkânsız ötesiydi.

Dacia Duster adına inanın sayfalarca yazasım var ama biliyorum ki bizim insanlarımız fazla okumayı sevmez 🙂 O yüzden sizleri de sıkmamak adına eğer ki bütçenizi çok zorlamayacak ise Duster dizel EDC’yi sizlere şiddetle tavsiye ederim. İnanın bana memnun kalacaksınız.

Şimdiden şanslı Duster kullanıcılarına keyfi maksimum kazasız belasız sürüşler dilerim.

Kalın Sağlıcakla…

Otomobilinize bindiğinizde emniyet kemerinizi takmayı unutmayın ki sevdikleriniz üzülmesin!

Hakan ALKAN
twitter.com/alkanhkn
facebook.com/Oto Sevdası – The Makina
instagram.com/Hakan5134

About Hakan Alkan

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir